rođeni pobjednik

Borna Ćorić nije skrivao zadovoljstvo: Odigrao sam skoro pa savršen meč

04.02.2018 u 18:31

Bionic
Reading

Borna Ćorić je odigrao fantastičan meč i razbio jednog od najvećih teniskih talenata Denisa Shapovalova 6-4, 6-4, 6-4. A u reprezentaciji ga nije bilo od polufinala Davis Cupa protiv Francuske u Zadru u rujnu 2016. godine. Borna se tada ozlijedio i ispao iz sastava za finale s Argentinom, što nije mogao oprostiti izborniku Željku Krajanu...

'Nedostajala mi je reprezentacija, moram priznati. Uz ovakvu publiku danas nisam mogao izgubiti. Ovo je najbolji osjećaj na svijetu', bila je prvo što je Borna Ćorić (21) kazao nakon sjajne pobjede kojom je hrvatsku reprezentaciju odveo u četvrtfinale Davis Cupa. 

'Mogu reći da sam odigrao skoro pa savršen meč, bez pogreške. Sjećam se da sam promašio dva bekenda i možda još jedan u trećem setu. Mislim da sam servirao fantastično. Bio sam u zoni, zaboravio sam na sve, publika me digla i odigrao sam odličan meč', izjavio je Borna Ćorić nakon što je sa 6-4, 6-4, 6-4 pobijedio Denisa Shapovalova.

'Bio sam opušten, već sam jučer osjetio da stvarno dobro udaram loptu. Fizički sam bio dobro, ništa me nije smetalo, što je važno za moj tenis. Ima sam odličnih mečeva u Davis Cupu, ali nisam se nikad osjećao tako nadmoćno', dodao je 21-godišnji Zagrepčanin koji je na najbolji mogući način pokazao koliko je vrijedan ovo reprezentaciji kojoj je po četvrti put donio pobjednički bod.

I izborniku Željku Krajanu je u nedjelju bilo daleko lakše sjediti na klupi, nego 24 sata ranije kad je proživljavao svaki poen dramatične igre parova.

'Sav stres je ostavljen jučer na terenu i bilo ga je dovoljno za ovaj vikend. Borna je pridonio tome da ga nije bilo, svojom kvalitetom. Svi smo mogli vidjeti kako se osjećao na terenu. Odigrao je fantastičan meč od početka do kraja. Ne da ti nikakvu šansu protivniku na zemlji u tri seta na servisu je nevjerojatan podatak. To ti olakšava i igru na reternu, a i u trećem setu kad nije iskoristio tri break-lopte nema toliko panike. Jednostavno vjeruješ u sebe i čekaš svoju priliku. Odličan tenis i odlična Bornina pobjeda', rezimirao je Krajan.

  • +15
Davis Cup, Borna Ćorić - Denis Shapovalov, 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatska će u travnju dočekati Kazahstan s prilično velikim izgledima za proboj u polufinale.

'Zvučno nisu najatraktivniji protivnik po igračima, ali dokazuju da pripadaju tom Davis Cupu, već pet šest godina gotovo redovito prolaze 1. kolo. Većinom su te mečeve igrali na domaćem terenu, gdje većinom biraju brzu podlogu. Mi ćemo vjerojatno ići prema podlozi koju smo imali i u Osijeku, a koja njima najmanje odgovara', rekao je izbornik Krajan koji bi po prvi put mogao reprezentaciju voditi u svom Varaždinu, koji se spominje kao najizgledniji domaćin četvrtfinala.

'Ne vjerujem da je to još konačno, ali nadam se da će se dogoditi. Voditi ovako kvalitetnu ekipu je meni kao izborniku, koji je iz tog grada, ispunjenje nekakvog sna. S veseljem iščekujem sljedećih tjedan dana i tu odluku. Nadam se da će Varaždin prihvatiti domaćinstvo', kaže Krajan.

S ovako moćnim Ćorićem i Čilićem, uz par koji već više od dvije godine ne zna za poraz, te uz mogućnost igranja svih nadolazećih mečeva na domaćem terenu, Hrvatska može sanjati o još jednom finalu, možda i o drugom trijumfu. No, izbornik se ne da navući na takve prognoze.

'Nismo prvi favoriti. Teško je tako nešto reći sad, a tek smo u četvrtfinalu. Tu još ima sedam ekipa i sve su kvalitetne. Mogli bi o tome možda pričati da smo prošli četvrtfinale, ali još smo predaleko od osvajanja. Opasni jesmo i sigurno nitko ne želi igrati s nama, jer imamo jako kvalitetnu ekipu, ali nazivati se favoritima bilo bi malo preuranjeno', zaključio je Krajan.

Hrvatska Davis Cup reprezentacija će u četvrtfinalu biti domaćin Kazahstanu, koji je u 1. kolu na domaćem terenu svladao oslabljenu Švicarsku 4-1, a naši će tenisači i u tom dvoboju biti izraziti favoriti te imati priliku izboriti polufinale u kojem bi ponovno bili domaćini pobjedniku četvrtfinalnog obračuna SAD - Belgija. Četvrtfinale Davis Cupa na rasporedu je od 6. do 8. travnja, a najizgledniji domaćin dvoboja Hrvatska - Kazahstan je Varaždin, gdje su hrvatski tenisači igrali jednom, u 1. kolu Svjetske skupine 2010. godine te tada pobijedili Ekvador 5-0.

  • +23
Davis cup, Hrvatska - Kanada, 3. meč parova, Čilić / Dodig - Nestor / Pospisil Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Reprezentaciju Kazahstana predvodi 30-godišnji Mihail Kukuškin, koji je u ovom trenutku 73. na pojedinačnoj ATP ljestvici i jedini od kazahstanskih reprezentativaca rangiran u Top 100. Kukuškin je dobar na svim podlogama, a može se pohvaliti pobjedama nad Marinom Čilićem i Bornom Ćorićem. Marina je svladao davne 2008. na dvoranskom turniru u St. Peterburgu, a od Borne je bio bolji na rimskom Mastersu 2016. Kazahstancima će ovo biti peti nastup u četvrtfinalu Davis Cupa, a nijednom u prethodna četiri pokušaja nisu došli do polufinala.

Bude li Željko Krajan u travnju na raspolaganju imao najjaču postavu, Hrvatska će u dvoboju s Kazahstanom biti veliki favorit.

'Kukuškin je u svakom slučaju jako dobar igrač, ali ne toliko dobar na zemljanoj podlozi. Mi ponovno moramo biti u punom sastavu i imat ćemo dobre izglede za plasman u polufinale', izjavio je najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić nakon pobjede Borne Ćorića nad Denisom Shapovalovim u Osijeku, aludirajući da će zemljana podloga, koja se pokazala odličnim odabirom protiv Kanađana, ponovno biti izbor naše reprezentacije i za domaćinstvo protiv Kazahstana.

U slučaju pobjede nad Kazahstanom, naši bi tenisači u rujanskom polufinalu igrali protiv pobjednika dvoboja SAD - Belgija i ponovno bi Hrvatska bila domaćin, jer je posljednje mečeve protiv obje reprezentacije, na putu do finala 2016. godine, odigrala u gostima. Belgiju su naši tenisači svladali u 1. kolu, a Amerikance u četvrtfinalnu velikim preokretom od 0-2 nakon prvog dana. U oba slučaja je pobjedničke bodove u petom meču donosio Borna Ćorić.