POGLED UNAZAD

Bolna Hajdukova povijest europskih posrtanja

19.07.2012 u 14:34

Bionic
Reading

Splitski Hajduk u srijedu protiv Skonta otvara svoju sezonu. Nažalost, splitski sastav posljednjih godina ne bilježi nekakve hvalevrijedne rezultate u Europi

Je li Hajduk favorit protiv Skonta? Jeste li kad gledali momčad Skonta? Može li Skonto iznenaditi Hajduk? Koliko može Hajduk ove sezone u Europi? Uključite se u raspravu na Tribina.hr

'Hajduk je u knockdownu, financijskom i organizacijskom. Klub nema predsjednika, nema sportskog direktora, treneri u omladinskom pogonu imaju kratkoročne ugovore, igrači nisu dobili primanja mjesecima, najjače oružje se posuđuje za bilo kakvu sumu američkih dolara, a utakmica sezone je pred nama', mišljenje je korisnika našeg portala Tribina.hr, koji se osvrnuo na cijelu povijest bolnih Hajdukovih ispadanja.

Situacija nije nimalo slabija nego godinama prije kada je Hajduk igrao utakmice koje su mogle promijeniti tijek povijesti kluba. U svakoj toj utakmici je Hajduk bio blizu, a svaka pobjeda znači barem jedan pun stadion više, TV prava i naravno veću cijenu igrača. Hajduk godinama nije dobio utakmicu koju je trebao. Izuzetak je samo veličanstvena predstava protiv Dinama iz Bukurešta. Nadam se pozitivnom zaokretu koji bi se trebao dogoditi od četvrtka.

Krenimo redom:

Hajduk - Panathinaikos 1:1 (0:0) 1995/1996
Utakmica koja je otkrila sve malverzacije u klubu. Poraz koji je otkrio slabu financijsku konstrukciju i propuh u blagajni. Klub koji je držao veliki Ajax na 0:0 na Poljudu je zbog gola u gostima ispao iz najjačeg natjecanja. Moramo priznati da su Grci bili ravnopravan protivnik, a da je Hajduk imao samo nekoliko udaraca u uzvratu u Rijeci, ali utakmica koju je Hajduk igrao i izgubio zauvijek je odredila put kojim će se klub kretati.

Hajduk - Schalke 2:3 (0:2) 1997/1998.
Uzvrat na Poljudu je krenuo odlično. Golom Kazimira Vulića Hajduk je prepolovio prednost i uz uvjerljivu nadmoć na terenu želio i htio pobjedu. Nijemci izjednačuju, no Računica ubrzo vraća prednost. U drugom poluvremenu crvenim kartonom Jozinovića Hajduk gubi snagu i gubi sa 2:3. Prolaskom bi Hajduk definitivno profitirao, a ovako je nastavio financijsku agoniju.

Hajduk - Fiorentina 0:0 (1:2) 1998/1999.
Unatoč vodstvu u Italiji i igraču više Hajduk gubi golovima Edmunda, no susret na Poljudu je trebao biti prekretnica nad prekretnicama. Pun stadion, fantastično navijanje, Talijani sabijeni na svojoj polovici i promašaj svih spasitelja. Baturina Mate nije dobro reagirao u rijetkim pravim šansama koje je Hajduk imao. Vrlo dobra Hajdukova momčad je na kraju ispala nesretno iz Europe, pokradena u HNL-u, te nastavila rasprodaju svojih odličnih igrača (Biliškov, Skoko) za bilo kakve ponude kako bi donekle držala financije pod kontrolom.

Hajduk - Dunaffer 0:2 (2:2) 2000/2001.
Iako prošle sezone nisu bili prvaci, igrali su pretkolo Lige Prvaka protiv mađarskog Dunaffera. Jedan od rijetkih prijelaznih rokova koji je donio više dobra nego lošeg pojačao je napad s Bošnjakom i Bubalom, a momčad je na kraju sezone igrala uvjerljivo, moćno i dopadljivo. No, ta momčad, iako je bila poprilično jeftina za održavanje imala je ključni financijski nedostatak koji je doveo do prodaje Leke i Bubalam, tada značajnih igrača. Na početku sezone dok se sve nije uštimalo Dunaffer je lako preskočio Hajduk pogotovo zbog prve utakmice na Poljudu i poraza od 0:2. U Mađarskoj je Mate Bilić dva puta Hajduka gurao u vodstvo no treći gol nije došao. U slučaju pobjede protiv Mađara Hajduk bi došao do značajnijih financijskih sredstava kojima bi mogao barem Bubala zadržati.

Hajduk - Mallorca 1:0 (0:2) 2001/2002.
Produžeci u Španjolskoj su koštali Hajduka Lige Prvaka. Momčad je bila vrlo dobra, a atmosfera odlična. Iako su nedavno Vatreni bili ulili 3 milijuna DEM kao pripomoć za financiranje Hajduka, 9 milijuna DEM koje bi Hajduk dobio kao nagradu za učešće u Ligi Prvaka riješila bi Hajduka većine dugova prema svim obveznicima. Dva crvena kartona u Splitu, Štimčev naknadni u tunelu, raspoloženi Eto'o kod protivnika..... Hajduk je bio tako blizu.

Hajduk - Fulham 0:1 (2:2) 2002/2003.
Utakmice koje su promovirale Srninu veličinu na desnom krilu su na kraju tragično završile. Hajduk je nadvladao Engleze u Splitu koji su iz jedine šanse pobijedili, da bi u uzvratu dva puta vodili golovima braniča Đolonge i Vejića. Na kraju, u 90 i nekoj minuti previsoki Japanac Inamoto izbacio je loptu iz gola nakon udarca Neretljaka (pogledajmo Dinamo protiv Bugara). Ova momčad Hajduka je svoj potencijal izgubila zbog par centimetara, a Hajduk priliku za europsko proljeće. Opet je jedan gol nedostajao za senzacionalan prolaz dalje.

Hajduk - Roma 1:1 (0:1) 2003/2004.
U utakmicama u kojima su Bijeli bili očito nadigrani (prošle utakmice nisu imali takav omjer kvalitete suparnika), Hajduk je 10 minuta dijelilo od produžetaka koji bi ga eventualno odveli do europskog proljeća. Porazom se Hajduk oprostio ne samo od još jedne europske utakmice nego i od kvalitetne momčadi na nekoliko godina. Igračku prednost Rimljani nisu realizirali kroz odlične prilike i lijepe golove već kroz samo 2 greške Hajdukovih obrana, pogotovo bolne Miladina i Runje u uzvratu na Poljudu. Većina igrača nije ostvarila ni približno produktivnu karijeru izvan Hajduka, a priliku da se bolje unovče su propustili dvjema glupim greškama kojima su proslavili Cassana.

Hajduk - Samporia 0:1 (1:1) 2007/2008.
Ove sezone je Hajduk ambiciozno krenuo posudivši u izrazito nepovoljnom angažmanu trojicu igrača Dinama iz Kijeva te je naletio na vrlo dobru talijansku momčad. Iako je Hajduk bio bolji na Poljudu i pogodio vratnicu, gubi, mijenja trenera i u uzvratu izvlači 1:1. Iskreno, Hajduk nije zaslužio prolaz kao proteklih godina, no cijeli projekt skupljanja skupih igrača pao je u vodu na prvoj ozbiljnijoj stepenici. Momčad se raspala, novi dugovi su se generirali. Eventualni prolazak bi svakako ublažio financijske dubioze koje klub danas ima.

Hajduk - Deportivo 0:2 (0:0) 2008/2009
Pozitivan rezultat iz Španjolske je prokockan na prepunom Poljudu. Momčad Hajduka je bila upravo onakva kakvu smo godinama čekali. Hajduk svoje šanse na Poljudu nije realizirao, te je uz igrača manje na kraju lakše nego očekivano ispao iz Europe. U slučaju prolaska momčad bi se vjerojatno drugačije razvijala od skupljanja preskupih Šerića i Vejića, a Uprava bi imala više vjere u tadašnju Hajdukovu budućnost Tičinovića, koji je igrao vrlo dobro na krilu Hajduka. Poraz je izazvao nove financijske dubioze dovođenjem preskupih pojačanja ne cijeneći vrlo dobru momčad koja je igrala protiv Deportiva.

Hajduk - Žilina 0:1 (1:1) 2009/2010

Još jedan splitski poraz nakon pozitivnog rezultata iz prve utakmice u gostima. Grede, pun stadion, dominantna igra nisu bili dovoljni za prolazak protiv Žiline. No poraz je sve otkrio. Prevelike ugovorne gaže, preskupu i nagomilanu momčad te igrače koji se nisu mogli ni pokloniti. Hajduk je bio puno bolji takmac, a tadašnja Uprava je očekivala nastupanje u Euro ligi. Nova uprava je ubrzo angažirala još skuplju braću Sharbini gurajući Hajdukove talente sa strane. Krive poteze klub osjeća sada.

Hajduk - Skonto ?:? 2012/2013.
Klub prvak iz marginalne lige, protiv kluba koji ne može igrati prijateljske utakmice. Nad obje momčadi upitnici. Samo se nadam da će igrači napokon pobijediti utakmicu koju moraju pobijediti, za razliku od gore navedenih. Jedino prava europska sezona može Hajduk spasiti od propasti, da ne završi poput Unireje s kojom se susreo prije koju godinu.