MAGNET ZA NOGOMETAŠE

Bogati Kinezi se ne šale; pripremili su milijarde za zvijezde!

16.12.2016 u 14:12

Bionic
Reading

U posljednjih nekoliko godina Kina je postala pravi eldorado za nogometaše (i trenere) koji dolaze iz europskih klubova i samo je pitanje dana kada će doći velika zvijezda

Prvi na listi želja kineskog prvoligaša Hebei Fortune je naravno ponajbolji svjetski nogometaš Lionel Messi. Podatak kako su Argentincu na stol čelnici kineskog prvoligaša Hebei Fortune stavili petogodišnji ugovor po kojem bi trebao zarađivati 100 milijuna dolara po sezoni sve govori (imao bi garantiranih pola milijarde dolara!). Kinezi su odlučili nemoralnim ponudama pod svaku cijenu dovesti najbolje svjetske nogometaše što će naravno biti i signal ostalima nogometašima 'da ta liga baš i nije tako loša'.

Među prvima zvijezdama u naponu snage za odlazak u kinesku prvu ligu odlučio se brazilski napadač Hulk koji je potpisao za Shanghai SIPG, uz dodatak kako su Kinezi ruskom Zenitu platili odštetu od 55 milijuna dolara.

S godišnjom plaćom većom od 20 milijuna dolara Hulk je jedan od najbolje plaćenih nogometaša na svijetu.

Posebna je priča i Kolumbijac Jackson Martínez koji je prešao iz Atletico Madrida u kineski Guangzhou Evergrande uz odštetu od 42 milijuna eura, a osim velike zarade jedan od razloga bio je i bivši brazilski izbornik Luiz Felipe Scolari koji vodi taj klub.

Nakon njega u Kinu je odlučio otići i talijanski napadač Graziano Pelle koji je iz engleskog Southamptona prešao u Shandong Luneng za godišnju plaću od oko 17 milijuna dolara.

U Kinu je u veteranskim godinama nedavno otišao i argentinski reprezentativac Ezequiel Lavezzi koji iz francuskog prvaka Paris SG-a prešao u Hebei China Fortune za godišnju plaću od 15 milijuna dolara.

Posljednji na listi zvijezda koje su došle u Kinu je Brazilac Oscar koji je odlučio iz engleskog Chelseaja karijeru nastaviti u Shanghai SIPG-u koji vodi portugalski stručnjak Andre Villas-Boas. Odšteta od čak 60 milijuna eura, koliko su Kinezi platili Chelseaju, najbolje govori koliko su moćni biznismeni s istoka.

Stoga uopće neće biti čudno ako se uskoro, tijekom zimskog prijelaznog roka koji u Europi traje do 31. siječnja, u Kinu preseli još koja velika zvijezda. Otprije je poznato kako su dobre (i službene!) ponude dobivali Wayne Rooney, Zlatan Ibrahimović, Luka Modrić, Mario Mandžukić i mnogi drugi. Milijarde koje imaju na računima kineski biznismeni su spremni!

Naravno, i trenerska imena kao što su već bivši brazilski izbornik Luiz Felipe Scolari ili bivši talijanski izbornik Marcello Lippi (ima plaću od 20 milijuna dolara godišnje!) dovoljno govore kako se Kinezi ne šale. Sljedeći je na listi želja Jose Mourinho koji, ako kojim slučajem ostane bez posla u Manchester Unitedu, ne mora brinuti. Sigurni milijuni čekaju ga u Kini.