Love proljeće u europi

Blagajna Dinama opet je puna do vrha; izračunali smo koliko im je milijuna eura Uefa već uplatila te kako mogu do dodatne velike zarade na koju nisu računali

27.11.2020 u 12:22

Bionic
Reading

Nakon što su nogometaši Dinama s 3:0 u nadigrali austrijski Wolfsberger došli su nadomak još jednog plasmana u sljedeću fazu Europske lige. A novo proljeće u Europi garantira i novu veliku zaradu…

Novom pobjedom nogometaši zagrebačkog Dinama, koji i dalje drže vrh ljestvice, nadomak su plasmana u 16-inu finala Europske lige.

No, iako se matematički Dinamo još nije plasirao u sljedeću fazi natjecanja već su počele kalkulacije koliku bi im zaradu moglo donijeti još jedno proljeće u Europi. Dosad su samo od Uefe inkasirali nešto više od deset milijuna eura, ali uz još koju dobru utakmicu taj bi se iznos mogao značajno povećati.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Nešto manje od tri milijuna eura dobili su od Uefe nakon što izborili ulazak u jednu od skupina Europske lige, a od prije je poznato kako svaki osvojeni bod u grupnoj fazi Europske lige donosi zaradu od 190 tisuća eura, a Dinamo je do sada osvojio osam bodova.

U prva dva kola Europske lige su dva puta igrali 0:0 (protiv Feyenoorda u Zagrebu i u gostima kod CSKA) za što su dobili honorar od Uefe od 380 tisuća eura, a nakon toga su upisali dvije pobjede nad austrijskim Wolfsbergerom (1:0 u Zagrebu i 3:0 u Klagenfurtu) što im je donijelo još 1,14 milijuna eura. Svaka pobjeda u skupini honorira se 570 tisuća eura.

  • +15
Wolfsberger - NK Dinamo, UEFA Europska liga; 26.11.2020. Izvor: EPA / Autor: EXPA/DOMINIK ANGERER

Od ranije je poznato kako je Dinamo, prije nego su krenule utakmice u skupinama, zaradio 5,62 milijuna eura. Veći dio (3,22 milijuna eura) dobili su nakon nastupa u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a preostalih 2,4 milijuna eura sjelo je na račun Dinama na temelju posebnog koeficijenta tj. zbog europskih rezultata u posljednjih deset godina. Nakon toga je na klupski račun sjelo i 2,92 milijuna eura koliko dobije svaki klub koji je izborio jednu od skupina Europske lige.

U cijeloj priči nije nevažno spomenuti kako Uefa honorira svakom klubu osvajanje prvog mjesta u skupini s dodatnih milijun eura. Nema sumnje kako će igrači, koji su također svjesni kako ih čeka bonus i dodatna zarada, biti posebno motivirani da u tome uspiju. Ako primjerice Dinamo završi kao drugi u skupini od Uefe će dobiti dodatnih 500 tisuća eura što također nije zanemarivo…

Dodatnih 500 tisuća eura Uefa uplaćuje svakom klubu je izborio plasman u šesnaestinu finala Europske lige, a ako kojim slučajem Dinamo nakon toga izbori plasman u osminu finala to bi mu donijelo dodatnih 1,1 milijuna eura.

Zarada od nastupa u Europi je već sada premašila deset milijuna eura, a uz poseban bonus Uefe – ako završe na prvom mjestu – do eventualnog nastupa u proljeće zarada bi mogla prijeći 15-ak milijuna eura (smiješi im se repriza 2019. kada je ukupna zarada iznosila oko 20 milijuna eura!). Uz sve to treba dodati kako je nekim igračima Dinama, poput Lovre Majera koji igra sjajno, značajno porasla vrijednost te se opet čelnicima kluba smiješe novi unosi milijunski transferi. Blagajna će opet biti puna, ali stadion Maksimir - koji mnogi nazivaju ruglom - i dalje je ostao velik problem. I Dinama, ali i Grada…

CJENIK NAGRADA U EUROPSKOJ LIGI

  • Ulazak u skupinu - 2,92 mil. €
  • Pobjeda u skupini - 570.000 €
  • Bod u skupini - 190.000 €
  • Pobjednik skupine - milijun €
  • Drugoplasirani - 500.000 €
  • Plasman u šesnaestinu finala - 500.000 €
  • Plasman u osminu finala - 1,1 mil. €
  • Plasman u četvrtfinale - 1,5 mil. €
  • Plasman u polufinale - 2,4 mil. €
  • Plasman u finale - 4,5 mil. €
  • Osvajanje Europske lige - 8,5 mil. €

Golove protiv Wolfsbergera pogledajte OVDJE.