UTAJA POREZA

Bivšim čelnicima NS BiH po pet godina zatvora

23.11.2009 u 17:24

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je nepravomoćno osudio glavnog tajnika Nogometnog saveza BiH Muniba Ušanovića na pet godina zatvora proglasivši ga krivim za kazneno djelo porezne utaje te zloporabe položaja i ovlasti. Uz Ušanovića na petogodišnju zatvorsku kaznu osuđen je i Miodrag Kureš, tajnik NS BiH zadužen za financije i marketing

Suđenje Ušanoviću i Kurešu trajalo je gotovo dvije godine a Tužiteljstvo BiH teretilo ih je da su od 1. siječnja 2001. do 30. rujna 2006. godine izbjegli plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga, te poreza na plaće i poreza na doprinose, čime su oštetili proračun Federacije BiH.

Ušanović i Kureš osuđeni su i po točkama optužnice da su u vrijeme obnašanja dužnosti u NS BiH zloporabom službenog položaja ostvarili i značajnu osobnu imovinsku korist.

Sud je tako utvrdio kako su njih dvojica u razdoblju od 2001. do 2005. godine nezakonito stekli i imovinsku korist od blizu 250 tisuća konvertibilnih maraka (oko 125 tisuća eura), te nešto više od 40.000 eura.

Presudom je naloženo i oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Ušanović je nakon izricanja presude novinarima izjavio kako je nepravedno osuđen.

'Naravno da nisam zadovoljan. Nikada u životu nisam prisvojio ni jedan dinar niti sam utajio dinar poreza', kazao je Ušanović potvrdivši kako će njegov odvjetnik svakako uložiti žalbu na presudu.