milović za tportal

Bivši kapetan Hajduka objasnio je zašto Torcida od ove momčadi može očekivati i toliki željeni naslov prvaka: Bitno drugačija je situacija u klubu....

27.05.2022 u 11:53

Bionic
Reading

Nogometaši Hajduka pobjedom 3:1 nad Rijekom osvojili su naslov pobjednika SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa i prekinuli 'sušu' koja je trajala od 2013. godine. Dakle, devet godina navijači splitskih Bilih čekali su trofej, a ako je suditi prema riječima bivšeg kapetana i igrača koji je te 2013. osjetio slast osvajanja trofeja, Gorana Milovića, ovo bi mogao biti ulazak u 'pozitivnu seriju'

Split je u četvrtak bio na nogama. Finale SuperSport hrvatskog nogometnog kupa, u kojem je Rijeka kao nominalni domaćin dočekala Hajduk, na Poljudu ponudio je Splićanima nadu da će devetgodišnjem postu doći kraj.

I tražila se ulaznica više. U masi onih koji su ostali 'van stadiona', bio je bivši kapetan Hajduka, danas igrač ljubljanske Olimpije, Goran Milović. On je sa svojim društvom osluškivao poljudsku atmosferu u susjednom kvartu Spinutu.

'Nisam imao kartu, ali nisam je želio niti tražiti preko kluba, jer svjestan sam koliko su navijači dugo iščekivali ovakvo slavlje. I mislim da ne bi bilo korektno od mene doći samo na finalnu utakmicu. I znam da su brojni cijelu godinu dolazili na stadion, te da su oni u prednosti kada je ulaznica u pitanju. Ja sam s društvom slavio u kvartovskom okruženju, na svu sreću vrlo blizu Poljudu, tako da smo i mi imali pravu navijačku atmosferu', sretnog se glasa javio u petak ujutro za tportal 33-godišnji Milović, bivši stoper Bilih, a danas uzdanica Zmajčeka, koje vodi Robert Prosinečki.

Osvrnuo se Milović malo na utakmicu.

'Bila je odlična, nema se što puno za reći. Naravno, loše je krenula po Hajduk, ali gol Rijeke bio je itekako važan, jer očekivalo se da bi se na terenu mogla voditi šahovska borba. Ovako smo na kraju uživali, vidjeli i četiri gola. Hajduk je bio uvjerljiv, iako moram priznati da mu je na ruku išao onaj crveni karton. Međutim, prema onome što je Hajduk pokazivao kroz cijelu godinu, zaslužio je ovaj trofej. A posebice navijači, koji su uz fenomenalnu koreografiju stvorili jednu pozitivnu i poticajnu atmosferu, u kojoj Hajduk jednostavno nije mogao izgubiti'.

>> Donio je zadnji trofej u Split: Nismo vjerovali da će nas u 4.30 sati dočekati toliko navijača, a sada će pun Poljud nositi igrače...

U najavi utakmice, Tomislav Erceg upozoravao je baš na taj detalj, odnosno da se stvorio dojam kao da je Hajduk pobjednik i prije utakmice, a što bi moglo utjecati na momčad Valdasa Dambrauskasa.

'Slažem se s njime, takve su utakmice najteže, kada se stvori osjećaj da si pobijedio i prije nego utakmica krene. Ali ova je ekipa već dokazala da se zna nositi s pritiskom, ali i da ima dovoljnu kvalitetu iznijeti najteži teret'.

  • +96
Slavlje Hajduka nakon pobjede i dodjela trofeja Rabuzinovo sunce Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Hajduk je ove sezone do dva kola prije kraja bio i u utrci za naslov prvaka Hrvatske. Ovaj trofej može mu biti samo dodatni poticaj?

'Apsolutno. To se i očekuje od ove momčadi. Čak mi se čini da bi po bodovnom učinku, od Dambrauskasova dolaska, Hajduk već i ove sezone bio najbolji. U svakom slučaju, važno je da ovaj kadar, prepun odličnih igrača i iskusnih internacionalaca, koji ima širinu, ostane na okupu pa da sljedeće sezone Hajduk krene i po taj još veći trofej. Puno je bilo dolazaka uoči ove sezone, dugo se momčad uigravala, ali zato je sada bitno zadržati je na okupu i onda jurnuti po to prvo mjesto'.

Možete li usporediti onu vašu generaciju, koja je 2013. uzela Kup i ovu?

'Situacija je kudikamo drugačija bila tada i sada. Mi smo onda trenirali u navlakama, klub je bio financijski u teškoj situaciji. Nije bio pred gašenjem, ali zbilja je bila loša situacija. I onda nam je taj Kup došao kao nekakav melem za cjelogodišnje probleme. Također, sada se na trofej čekalo devet godina, tada ga je Hajduk osvojio nakon četiri godine. I to sve kao da je utjecalo na ovu 'glad'. Osim toga, 2013. smo ga osvojili u Maksimiru (op.a., tada je Lokomotiva na tom stadionu bila domaćin), a sada se igralo na Poljudu, što je dodatna inspiracija svima. I ono što je najvažnije, klupski budžet sada je puno veći'.

To znači da bi se Hajduk mogao i dodatno pojačati za sljedeću sezonu?

'Već sam rekao, mislim da Hajduk ima dovoljno širok i kvalitetan igrački kadar i da bi s njim mogao igrati i na tri fronte. Naravno, sigurno će biti nekih odlazaka, jer ima igrači koji su na posudbi u Hajduku, ali već su sportski direktor Mindaugas Nikoličius i predsjednik Lukša Jakobušić pokazali da znaju posao i da će znati reagirati na vrijeme. Osvježenja će sigurno trebati, ali kostur momčadi je odlično posložen'.

  • +28
Finale SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa: Rijeka-Hajduk, 26.5.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Vi ste igrač ljubljanske Olimpije, na čijem je čelu zadnjih nekoliko tjedana legendarni Robert Prosinečki?

'Da, još jednu godinu imam ugovor. I meni osobno je odlično. S Prosinečkim, koji je pred kraj karijere igrao u Olimpiji, živnule su stvari, jer one je u Sloveniji itekako cijenjen. I navijači su ga odlično prihvatili. A klub je, baš kao i Hajduk, doživio promjene u vodstvu kluba, jer došli su novi investitori. Sada se stvari preslaguju, a Prosinečki je donio potrebnu mirnoću. Znam da ćemo imati drugačiji igrački kadar, vjerujem jači, i da ćemo i mi uspjeti gurati u Konferencijskoj ligi, ali i na kraju možda doći do naslova prvaka'.

Bila bi to velika sezona za vas, s Hajdukovim i Olimpijinim naslovom?

'Uf, bolje je da ne razmišljam o tome. Zbilja bi takav rasplet bio prekrasan', završio je Milović.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/Arenasport
Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/Arenasport
Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/Arenasport
Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/Arenasport