NENAD PRALIJA

Bivši igrač Hajduka zapalio iskru prije derbija: Priča se da će igrati i Perišić

29.03.2024 u 20:37

Bionic
Reading

Bivši igrač Hajduka Nenad Pralija u razgovoru za HRT potpuno je zakuhao atmosferu prije derbija Hajduka i Dinama koji se u subotu igra na Poljudu (19:30 sati, MAXSport 1, MAXtv).

Uz njega gost emisije Sportske minute HRT-a bio je bivši igrač Dinama Mario Cvitanović.

Nenad Pralija je pomoćnik izbornika sjajne U17 reprezentacije, koja je pobjedom 5:0 nad Irskom potvrdila plasman na Euro, a o derbiju je rekao:

'Ne treba tu ništa najavljivati, to je najljepša utakmica koju možete igrati. Igrali smo po Europi, i Ligu prvaka i Kup Uefe, ali za mene, koji živim u Splitu i koji sam hajdukovac, nema veće utakmice', kaže Pralija.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

'Bio sam sudionik derbija i kao igrač i kao trener. Moram pohvaliti Nenu, uvijek je znao rješavati derbije, zabijati važne golove. Hajduk sutra treba 11 Nenada Pralija, s obzirom kakav je bio igrač i s kakvim srcem je nastupao. Uz srce, treba kvalitetu i mirnoću, stabilnost i ideju. Dinamo je u malo mirnijoj situaciji uoči derbija nije imao tako negativan rezultat u prošlom kolu kao što je imao Hajduk protiv Lokomotive. Dinamo je iznenađujuće mirno aterirao nakon ispadanja iz Europe, obično znaju takva ispadanja biti teška, ali mirniji je trenutačno od Hajduka. Kod Modrih je i manje upitnika oko sastava, no ima veliko pitanje Baturine, ne znam koliko će on biti spreman za ovu utakmicu', pita se Cvitanović.

Kako Pralija vidi trenutačno stanje u Hajduku?

'Najbitnije je da su svi zdravi. Karoglan sad ima slatke brige, ekipa je na okupu. Sve je do njih, kad počne utakmice nema što trener tu ekstra više uraditi, imao je 15 dana. Čak se priča o opciji da zaigra Perišić, što bi bilo fenomenalno.

Koliko je to realno?

'Možda Ivan isto ima želju da nastupi. To je velika utakmica, možemo mi pričati da se ne rješava s njom prvenstvo, kao "ima još 10 kola" i slično, ali kažem vam, tko sutra dobije derbi blizu je titule.'

A Rijeka?

'Rijeka igra fenomenalno', potvrdio je Pralija. Nadovezao se Cvitanović:

'Subotnja utakmica jako puno toga određuje, i raspoloženje uoči polufinala Kupa, kao i raspoloženje u sljedećim utakmicama. Tko izgubi, već je u određenom zaostatku za Rijekom, ako naravno Rijeka pobijedi Rudeš. Derbiji mogu usmjeriti energiju u pozitivnom ili u negativnom smjeru. Pobjeda u derbiju briše sva pitanja i nedoumice. No poraz otvara najveće rane koje su možda izgledale zacijeljeno.

Neki očekuju da će obje ekipe ići na pobjedu, dok drugi očekuju tvrdi derbi?

'Tko pobijedi briše mu se sve što se prije događalo. Po meni ni Hajduk ni DInamo ne bi trebali kalkulirati, pogotovo Hajduk, Rijeka je pobjegla i igra dobro, sutra tko dobije briše sve negativno. Mislim da će i Hajduk i Dinamo ići na pobjedu', očekuje Pralija.

'Treneri ne znaju što zapravo mogu očekivati u derbiju. Obje momčadi imaju manjak kvalitetnih prezentacija, Hajduk jednom dobije, pa izgubi kući, teško stvara šanse, a Dinamo kući igra relativno dobro, no u gostima to ne izgleda tako kvalitetno ni sigurno. Ni jedan ni drugi trener ne znaju što mogu očekivati od svoje ekipe, nemaju konstantu ni jedni ni drugi', kaže Cvitanović.

Odlučiti bi mogao trenutak inspiracije ili prekid

'Inspiracija jednog igrača, jedna odluka, to trener ne može usaditi, kad počne utakmice sve se briše i sam si sa svojih 10 suigrača. Koja ekipa će više biti zajedno, da ima više zajedničke ideje i vjere u pobjedu, ta ekipa će dobiti utakmicu. Osim igre, sigurno mogu odlučivati i prekidi. I Hajduk i Dinamo su imali problema u branjenju prekida, a na takvim utakmicama obično ima dosta prekida, upozorava Cvitanović, koji je uvjeren da Jakirović neće s Baturinom ponoviti pogrešku kao s Petkovićem, koji se na jesen prerano vratio i obnovio ozljedu, te da mladi veznjak neće zaigrati ako ne bude sto posto spreman.

Cijeli razgovor pogledajte OVDJE.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.