FIFA_SP_2018.svg

SKAUT - Nikola Jerkan

Bivši hrvatski reprezentativac zna sve dobre i loše strane Argentine; hoće li ga izbornik Dalić poslušati?

  • V.R./Hina
  • Zadnja izmjena 20.06.2018 10:19
  • Objavljeno 20.06.2018 u 10:16
Bionic
Reading

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac Nikola Jerkan bio je zadužen za dubinsko snimanje ili bolje rečeno skautiranje našeg idućeg suparnika na svjetskom prvenstvu u Rusiji, reprezentacije Argentine (21.6., 20.00).

Jerkan je pratio 'Gaučose' tijekom priprema, a naravno detaljno je snimao i njihov ogled na otvaranju svjetskog prvenstva protiv Islanda koji je završio 1:1.

'Ne mogu vam otkriti sve detalje, to moram sačuvati za izbornika Dalića. Očekivao sam protiv Islanda da će biti na nekom višem nivou, ali nisu ostvarili priželjkivani rezultat. Island je odigrao dosta dobro u defanzivi. Orijentirali su se na obranu i to su odradili na jedan vrhunski način', kazao je Jerkan u razgovoru za Hinu.

Jerkan je istaknuo kako je argentinski izbornik Jorge Sampaoli protiv Islanda iznenadio uvođenjem Lucasa Biglije pa je uz Javiera Mascherana imao dva defanzivna vezna igrača, dok je na klupi ostavio Gonzala Higuaina i Pabla Dybalu.

'Imao je dva defanzivna vezna protiv suparnika koji se orijentirao na defanzivu. Tko zna što će smisliti za Hrvatsku jer on do sada nikada nije ponovio istih 11 igrača. Sklon je i promjenama u formacijama.'

Jerkan se složio kako je hrvatska reprezentacija daleko kvalitetnija od Islanda i bit će opasnija i konkretnija u završnici, ali pitanje je može li se tako kvalitetno braniti kao Islanđani.

'Mi smo u psihološkoj prednosti jer imamo tri boda, a Argentina samo jedan bod. Mi smo u startu u prednosti. Mi imamo igrače, ali i način igre kojim možemo odgovoriti na sve kombinacije.'

SP U RUSIJI 2018.

Argentina bolja od Hrvatske u međusobnim susretima

Argentina i Hrvatska do sada su igrali međusobno četiri puta, a naši nogometaši ostvarili su jednu pobjedu uz dva poraza i remi. Jedinu službenu utakmicu ove dvije reprezentacije odigrale su u posljednjem kolu u skupini na SP 1998. u Francuskoj. I prije tog dvoboja obje selekcije su izborile prolazak u osminu finala, a Argentina je pobjedom 1:0 (Pineda) osvojila prvo mjesto.

HRVATSKA - ARGENTINA

  • 4. lipnja 1994. Zagreb: Hrvatska - Argentina     0:0
  • 26. lipnja 1998. Bordeaux: Argentina - Hrvatska  1:0  (Pineda 36)
  • 1. ožujka 2006. Basel: Argentina - Hrvatska      2:3 (Tevez 4, Messi 6 / Klasnić 3, Srna 52, Šimić 90)
  • 12. studenoga 2014. London: Argentina - Hrvatska 2:1 (Ansaldi 49, Messi 57-11m / Sharbini 11)

Većina stručnjak se slaže kako Argentina previše ovisi o Lionelu Messiju premda u svojim redovima ima niz vrhunski igrača.

'Argentina nije samo Messi premda su u kvalifikacijama teško došli do plasmana na SP. Pobijedili su u zadnjem kolu i tako izborili Rusiju. U tim utakmicama se vidjelo da ovise o Messiju, ali ne smijemo zaboraviti da imaju igrače kao što su Aguero, Higuain, Dybala. Treba obratiti pažnju na cijelu momčad, a ne samo na Messija', poručio je Jerkan.

Naravno, konačna odluka oko formacije i eventualnih taktičkih iznenađenja je ipak na izborniku Zlatku Daliću i njegovim pomoćnicima Oliću i Ladiću. Pitanje je samo hoće li Dalić poslušati Jerkana i prihvatiti njegove sugestije? Ako netko zna sve dobre i loše strane Argentine onda je to sigurno Jerkan. No, svakako će utjecaja na Dalića imati i Ivan Rakitić, zvijezda Barcelone koji zna se Messijeve tajne. Očito nas čeka pravo taktičko nadmudrivanje.

  • +3
SP u nogometu, skupina D: Argentina - Island Izvor: Profimedia / Autor: N.N.
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal