janković za tportal

Bivši hrvatski reprezentativac otkrio u kojem dijelu Dalićeve momčadi je bilo najviše problema: Sve je jasno kada znate tko je najbolji igrač...

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija posustala je u osmini finala Europskog prvenstva, što znači da niti ovog puta nije prošla prvu stepenicu u nokaut-fazi kontinentalnog natjecanja. Bolja od Hrvatske u Kopenhagenu bila je Španjolska, koja je na kraju slavila 5:3. Istina, nakon 120 minuta igre, ali i u većem dijelu dvoboja bila je bolja, što je potvrdio i bivši hrvatski reprezentativac, ali i dugogodišnji igrač u Španjolskoj, Janko Janković

Teško je bilo u ponedjeljak gledati utakmicu. Stresno, s puno emocija, ali i još više izgubljenih živaca. Jer Hrvatska je većim dijelom utakmice bila podređena, ali onda je u završnici uspjela zabiti dva gola, stići do produžetka, a i u njemu imati prilike kojim je mogla do čudesnog preokreta.

'Zbilja sjajna utakmica, teško mi je sabrati misli. A siguran sam da je tako i našim nogometašima', počeo je svoju analizu Janko Janković, koji je kao hrvatski reprezentativac osjetio slast pobjede (op.a bilo je 2:0, uz golove Prosinečkog i Šukera) nad Španjolskom još tamo daleke 1994. godine u Valenciji.

'U prvom dijelu, ustvari u većem dijelu utakmice gledali smo jednosmjernu utakmicu. Španjolska je nametnula svoj ritam, imala je posjed, bila je puno bolja. I ono što mene posebno fascinira, jest da taj stil gaji već više od 15 godina, odnosno da svaki izbornik koji sjedne na klupu Furije samo nastavlja tamo gdje je prethodnik stao'.

Drugim riječima, igraju prepoznatljivo?

'Da, njihov stil je vrlo upečatljiv. I čitao sam kako naši misle parirati na terenu. Što je svakako dobar recept, jer samo ako im se nametneš, možeš im parirati. Međutim, mi to nismo uspjeli, njihove su linije automatizirane, svatko zna kamo treba ići, od koga će dobiti loptu. Igraju u visokom presingu, dolaze s pet, šest igrača u završnicu. Njihovi centarhalfovi stoje na protivničkoj polovini terena, i jasno je da takvi mogu dominirati'.

Dojma smo da je Enrique pomislio u 77. minuti da je utakmica gotova, bez obzira na to što su naši novi igrači, posebice Mislav Oršić, donijeli puno toga dobroga?

'Da, slažem se. Kao da je pomislio kako je gotovo. Ali Dalić je s te tri promjene, odnosno Oršićem te Budimirom i Pašalićem dobio novu snagu. Zanimljivo, da je Kramarić zabio, mogli smo i povesti 4:3, a onda je pitanje u kojem bi smjeru utakmica otišla'.

Kažete, Španjolska je bila bolja. Gdje je Hrvatska bila najslabija?

'Definitivno se osjetio izostanak Ivana Perišića. I pitanje je što bi bilo da je Oršić igrao od prve minute, umjesto Rebića, koji danas nije bio ništa posebno. No, mislim da smo puno više problema imali u zadnjoj liniji, odnosno da se osjetio izostanak Vrsaljka, Lovrena i Barišića. Iz te standardne zadnje linije imali smo tek Domagoja Vidu, a onda, kada obrana nije tako dobro uigrana, događaju se i greške, kao i ove, pa nije ni čudo da primimo pomalo nespretne golove. Bilo je puno individualnih grešaka. I pazite, kada je Livaković, koji je primio pet golova, ponajbolji igrač, onda je sve jasno', završio je Janko Janković.

  • +78
Hrvatska - Španjolska, osmina finala Eura, 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal