NEKADA VELIKI POTENCIJAL, A SADA...

Bio je nepopravljiv; po prvi puta u povijesti borcu iz UFC-a izrečena doživotna suspenzija

02.04.2019 u 13:21

Bionic
Reading

Ruslan Magomedov prvi je UFC borac kojem je USADA odredila doživotnu suspenziju. Nekada najveći teškaški potencijal svijeta po drugi i treći put je pao na doping testu i to tek što je odradio dvogodišnju suspenziju

Ovaj 32-godišnji ruski borac iz Dagestana svoj je prvi prekršaj napravio 2016. godine. U rujnu te godine uzet mu je uzorak koji je na kraju bio pozitivan na ostarin. Kako je riječ o jednom od najgorih doping prekršaja, uslijedila mu je suspenzija u trajanju od dvije godine. Ona mu je istekla u rujnu prošle godine i sve je bilo spremno za povratak. No, uslijedio je novi doping pad. USADA je o tome danas obavijestila na svojim službenim stranicama.

Magomedov je svoj veliki povratak trebao imati u studenom na UFC 230 eventu, no odjednom je uklonjen s programa koji se održavao u Madison Square Gardenu. Tadašnja službena izjava od strane njegovih predstavnika bila je kako su u pitanju problemi s dobivanjem vize. Fanovi su očekivali idući datum, a kada se nije našao niti na priredbi u Pragu niti ovoj koja se 20. travnja održava u St. Petersburgu, krenuli su upiti. Odgovor na njih došao je danas, ali ne onakav kakvom su se nadali. Magomedov je bio pozitivan na doping testu odrađenom na uzorku uzetom 10. listopada prošle godine. Tada je bio pozitivan na metobolite methyltestosterona, stanozolola i stanozolol-gluconorida. Sve tri navedene supstance pripadaju grupi anaboličkih steroida, piše Fight Site.

Treći prekršaj napravio je početkom veljače ove godine kad je odbio dati uzorak. To je bilo tijekom istrage oko ovog prekršaja. Odbijanje davanja uzorka je po pravilima USADA-e izjednačeno s doping padom i službeno mu se računa kao treći prekršaj. Danas je proces završen te mu je USADA izrekla doživotnu zabranu nastupa. Temeljem toga, uskoro bi trebao biti uklonjen i s UFC rostera.

Ovo je zapravo veliki gubitak za tešku kategoriju jer se njegov povratak dugo iščekivao. Opisan kao teškaš koji se kreće poput velteraša, Magomedov je 2014. i 2015. godine odradio tri UFC borbe te je u svima relativno lako došao do pobjede. Ukupno je u karijeri ostvario 14 pobjeda i tek jedan poraz, koji datira još s početka njegove karijere. Prije dolaska u UFC upisao je pobjede nad dva bivša UFC prvaka, Riccom Rodriguezom i Timom Sylviom, što mu je zapravo bila glavna referenca. Nakon spomenutog sjajnog starta, očekivao se njegov napad na sam vrh, proglašavan je najboljim ruskim teškašem i najvećim UFC teškaškim potencijalom, no sve to je sad u prošlosti. Nažalost, Ruslan Magomedov ostati će zapisan kao prekršitelj i kao prvi borac s doživotnom suspenzijom zbog korištenja dopinga.