CELEBRITY FAN ARSENALA

Bin Ladenov život između nogometa i terora

11.05.2011 u 09:24

Bionic
Reading

Bin Laden je stajao iza osujećenih terorističkih akcija koje je Al Kaida planirala izvesti na utakmici Engleske i Tunisa na SP-u 1998. Napad je trebao započeti bombaš samoubojica koji je imao zadatak ubiti Davida Seamana, a na meti su bili i Alan Shearer, trener Hoddle, David Beckham i Michael Owen

Nakon smrti Osame bin Ladena ponovo se rasplamsala priča o strastvenoj ljubavi najozloglašenijeg svjetskog terorista prema nogometu, odbojci i rasnim trkaćim konjima. Bin Laden je bio velik fan nogometnog kluba Arsenala te se tako, uz englesku kraljicu i Fidela Castra, našao na listi Arsenalovih celebrity fanova. Iako je za boravka u Londonu s tribina davao podršku igračima Arsenala, s druge je strane, u maniri svjetskog terorističkog lidera, prijetio atentatima na poznate nogometaše, među kojima je bio i David Beckham.

Rođen u Rijadu u Saudijskoj Arabiji 1957, Bin Laden je već u djetinjstvu gajio veliku strast prema nogometu koji je često i igrao s prijateljima, no ne u dresu, nego u dugim hlačama i s turbanom na glavi, poštujući tako svoja vjerska uvjerenja zbog kojih se žestoko protivio slušanju glazbe, kockanju i alkoholu.

ARSENAL GA KOŠTAO ŽIVOTA

Nakon što je u nedjelju objavljena vijest o ubojstvu Bin Ladena, na Twitteru su se odmah pojavili mnogobrojni komentari na račun nogometne strasti vođe Al Kaide. Jedan je tviteraš tako u šali napisao da je Bin Laden posljednjih šest godina proveo nesmetano se skrivajući u Arsenalovoj sobi s trofejima. Drugi se našalio da je Bin Laden nakon Arsenalove pobjede u navijačkoj euforiji istrčao na ulicu vičući: 'Naprijed 'topnici'!', te da ga je možda baš taj nepromišljeni navijački potez odao i koštao života.

I onda kada je sam postio, Osama je često donosio sendviče s tunjevinom i sirom za druge igrače, napisao je Lawrence Wright u knjizi 'The Looming Towers'. Wright ističe da su se Bin Ladenovi interesi vezani uz nogomet i religiju ispreplitali. Poznato je da je poslasticama nagrađivao suigrače koji bi mu u poluvremenu točno odgovorili na pitanja vezana za Kuran i učenja proroka Muhameda.

Prema nekim tumačenjima, nogomet je Bin Ladenu poslužio kao jedna od najranijih strategija za pridobivanje sljedbenika i širenje svoje vjerske poruke, no njegov prijatelj iz djetinjstva, Kaled Batarfi, rekao je za Daily Mirror da je Osama igrao nogomet iz čistog zadovoljstva.

BIO JE FAIR PLAY IGRAČ
'Sjećam se ljeta kada smo u ranim jutarnjim satima, nakon povratka iz džamije, zajedno igrali nogomet. Svi smo se uvijek žučno prepirali oko toga što je bio prekršaj, a što nije, je li ili nije bio gol, jedino Osama nikada nije raspravljao o tome. Igrao je nogomet iz čistog užitka i nije želio ulaziti u sukob ni s kim od nas', prisjeća se Bin Ladenov prijatelj Batarfi.

Kao školarac, Bin Laden je igrao na mjestu golmana, no njegov bivši tjelohranitelj, Naser al Bahri, tvrdi da je vođa Al Kaide, zbog svoje visine, bio rođeni nogometni centarfor, iako su njegove sposobnosti u igri bile smanjene jer na terenu nije želio skinuti turban s glave. Osim u nogometu, Bin Laden je, po pričanju njegovog tjelohranitelja, bio odličan i u odbojci na pijesku, jer je bio toliko visok da nije morao skakati da bi udario loptu.

ODREKAO SE KONJSKIH UTRKA ZBOG GLAZBE

Zbog svojih vjerskih uvjerenja Bin Laden se protivio slušanju glazbe, nazivajući je 'flautom vraga'. Glazba mu je toliko smetala da je unatoč svojoj velikoj ljubavi prema trkaćim konjima, a nekoliko njih je imao i u vlasništvu, prestao odlaziti na konjske utrke u Sudanu zbog benda koji je tamo svirao.

ODLAZIO JE NA UTAKMICE ARSENALA
U studenome 2001. godine, nekoliko tjedana nakon terorističkog napada na njujorške tornjeve Blizance, autor Adam Robinson je pišući Bin Ladenovu biografiju javnosti otkrio manje poznatu stranu života vođe Al Kaide. U knjizi 'Behind the Mask of the Terrorist' Robinson je napisao da je Osama 90-ih godina, dok je boravio u Londonu, bio čest gost na tribinama stadiona Highbury. Prisustvovao je nekolicini nogometnih utakmica svog omiljenog Arsenala, a prema Robinsonovim tvrdnjama, Bin Laden je 1993. nazočio i impresivnim pobjedama 'topnika'.

Arsenal je tada postao prvi klub koji je osvojio oba domaća kupa u jednoj sezoni, a već u sljedećoj sezoni Grahamovu je uspješnu eru potvrdilo Arsenalovo osvajanje europskog Kupa pobjednika kupova. Kao vatreni Arsenalov fan, Bin Laden je bio toliko oduševljen uspjehom bivšeg igrača Georgea Grahama, koji se u Arsenal vratio na mjesto trenera, da je svom najstarijem sinu Abdulahu kupio repliku dresa Arsenalovog napadača Iana Wrighta, iako je kao islamski fundamentalist u svojoj zemlji zagovarao igranje nogometa u dugim hlačama ili haljama.



ARSENAL GA SE ODREKAO PREKO NOVINA

Ljubav između Bin Ladena i Arsenala pukla je krajem 2001, kad je svijetom odjeknula vijest da je Osama bin Laden vođa terorističke organizacije Al Kaide. Čim je na vidjelo isplivalo da je vatreni Arsenalov fan ujedno mozak terorističke akcije rušenja tornjeva Blizanaca te da upravo on stoji iza brojnih prijetnji ubojstvima upućenih engleskim nogometašima, iz Arsenala su se ogradili od svog fana te je proglašen nepoželjnim posjetiteljem na stadionu 'topnika'.

'Vidjeli smo tekstove u novinama. Jasno je da Bin Laden ubuduće neće biti dobrodošao na Highburyju', izjavio je tada glasnogovornik Arsenala, Osaminog omiljenog nogometnog kluba.

BIN LADEN NA LISTI CELEBRITY FANOVA

Pristaše Arsenala koje su pokrenule fan sajt Arseweb.com, nakon što su sagledale situaciju iz više uglova, uvrstile su Osamu bin Ladena na popis Arsenalovih celebrity fanova, gdje se našao rame uz rame s Fidelom Castrom i Kraljicom Majkom.

Urednički tim Arseweba naveo je tada da smatra da će nakon tog mudrog poteza sjeverni London biti manje na meti terorista.

NA METI BECKHAM I OWEN
Bin Laden je stajao i iza osujećenih terorističkih akcija koje je Al Kaida planirala izvesti na utakmici Engleske i Tunisa na SP-u 1998. Prema autoru Jonu Spurlingu, teroristički napad su trebali izvesti alžirski operativci povezani s Al Kaidom koji su se zaposlili kao čistači na stadionu Marseillea, Stade Velodrome. Napad je trebao započeti bombaš samoubojica koji je imao zadatak ubiti legendu Arsenala i vratara engleske reprezentacije Davida Seamana.

U pismu članu Al Kaide, Ahmedu Zaouiju, naveden je detaljan Bin Ladenov plan po kojemu je trebalo pomno pratiti svaki pokret vratara Davida Seamana te legendarnog napadača Alana Shearera i trenera Hoddlea. Pozornost Bin Ladena privukla su tada i dva mlada igrača koja su mnogo obećavala, David Beckham i Michael Owen. Plan je bio da bombaš samoubojica pronađe put do vratara Seamana te da, čim mu se približi, aktivira eksploziv. To je trebao biti znak za nastavak terorističke akcije ostalim pripadnicima Al Kaide.

Na sreću, francuske sigurnosne službe otkrile su teroristički napad dok je još bio u fazi planiranja. Kod sedmorice osumnjičenih pronađena je mapa stadiona Stade Velodrome, kao i fotografije nogometaša engleske reprezentacije.

Iako je taj teroristički napad osujećen, tri godine kasnije Bin Ladenova Al Kaida uspjela je izvesti teroristički napad na Ameriku. Ubojstvom Bin Ladena okončana je potraga za njim koja je trajala čitavo desetljeće.