AKCIJA 'GRČKA?

Bilić: Šansa da sve riješimo u Ateni je ogromna!

02.10.2011 u 17:39

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom repreznatcijom završnica je kvalifikacija za odlazak na Euro 2012. Prvu utakmicu naši igraju u petak u Ateni, a potom u Rijeci dočekuju Latviju

Slaven Bilić do kraja kvalifikacija ima još dvije utakmice, na prvom je mjestu, zna se što ga čeka do kraja.

'Što se tiče minutaže, 70 posto igrača ima optimalnu minutažu, na to smo navikli. Na nama je da u ovih četiri dana doziramo igrače, i procijenimo u kakvoj su formi, da bi spremni išli u Atenu', veli Bilić koji će momčad pripremati u Čatežu.

Vikend je (zasad) prošao bez povreda, u ponedjeljak će se kompletirati i početi prave pripreme.

'Grke pratim dugo, otkako ih je preuzeo Otto Rehhagel nakon SP-a u Japanu i Koreji, oni u prosjeku primaju gol svake dvije utakmice. Ne treba njima pobjeda od 3:0 pa da moraju juriti, odustati od svog načina igre. Razmišljamo da njima bod ne znači ništa, ima neke varijante, ali... Oni imaju privilegij da mogu ići na sve', dodao je Bilić u intervjuu za HRT.

U Latviji su Grci igrali (1:1), to nas je gurnulo na prvu poziciju. Dakako, uz pobjedu nad Izraelom u Maksimiru (3:1).

'Počeli su protiv Latvije ofenzivno, na poluvremenu kad su gubili 0:1, vratili se na stari sistem s tri u sredini i jednim centaforom, te okrenuli negativan rezultat. Kako će bit, ne znam. S jedne strane volio bih da budu nervozni, to bi nam ostavilo prostora. Objektivno, u toj njihovoj igri se teško dolazi u čistim prilikama za gol'.

Kanite li igrati na bod?

'Ne možemo mi igrati na remi, po našoj vokaciji su sve naši igrači koji vole loptu u nogama, juriti naprijed. Zato smo i u rangu odličnih ekipa. Gol se može primiti u bilo kojem trenutku, a nas je njihov remi u Latviji doveo u situaciju da s manjim pritiskom krenemo u utakmicu. Ne trebamo silovati i baciti se na glavu, čekat ćemo pravu situaciju. Igru nećemo mijenjati, ona nas je i dovela tolikim pobjedama'.

Ne pobjeđuju vatreni baš tako lako kao što nacija želi.

'Gledam sve reprezentativne utakmice, pa vidim da svi osim Španjolaca se muče, teško dolaze do pobjede. Imamo super rezultat i poziciju, ostvarili smo vrijedne pobjede, a to u trenutna atmosfera daju nam veliki razlog za optimizam. Znamo da će biti teško, Grke respektiramo maksimalno, ali mišljenja smo da imamo ogromnu šansu da već u Ateni osiguramo mjesto na Euru'.

Počelo okupljanje vatrenih, osmorica u Čatež dolaze u ponedjeljak

U zagrebačkom hotelu Sheratonu tijekom nedjelje počelo je okupljanje naših reprezentativaca uoči završnih kvalifikacijskih utakmica za odlazak na EP protiv Grčke (Atena, 7. listopada) i Letonije (Rijeka, 11. listopada).

Iako nema pravo nastupa u Ateni zbog žutih kartona, kapetan Darijo Srna došao je među prvima u Zagreb, budući da, također zbog žutih kartona (!?), u nedjelju nije igrao za svoj klub Šahtar protiv Zorje.

Zanimljivo, dvoboj s Grčkom bit će već druga utakmica u ovom kvalifikacijskom ciklusu na kojoj neće biti kapetana Srne! Prvi je put, naime, morao preskočiti okršaj s Izraelom.

'Srna je takav igrač, uvijek daje 100 posto, pa nekad u toj silnoj želji i pretjera i dobije žuti karton. Šteta što neće igrati, ali bit će s nama, kao što je bio i u Izraelu. On je pravi kapetan, iznimno pozitivan mladić', rekao je glasnogovornik HNS-a Davor Gavran.

Sve to stoji, međutim doista bi bilo vrijeme da netko iz Stručnog stožera kaže Srni da bi morao promijeniti ponašanje na travnjaku. Jer nisu svi žuti kartoni zarađeni zbog prekršaja, bilo ih je i zbog – prigovora!

Pa iako je kapetan, neke granice u komunikaciji sa sucima postoje i na to mora paziti. A ovako, neigranjem, najviše kažnjava – suigrače i momčad, ne treba uopće naglašavati koliko bi Hrvatskoj značio Srnin nastup u Ateni.

Odmah nakon okupljanja u Sheratonu naši su reprezentativci otišli u Čatež, gdje će svakoga dana do četvrtka, kad lete u Atenu, trenirati u 17.30. Tijekom nedjelje na okupljanje su došli Pletikosa, Kelava, Subašić, Srna, Vrsaljko, Badelj, Šimunić, Strinić, Schildenfeld, Vida, Dujmović, Jajalo, Perišić, Mandžukić, Jelavić i Kalinić, a u ponedjeljak bi se reprezentaciji trebali priključiti Modrić, Ćorluka, Kranjčar, Klasnić, Vukojević, Eduardo, Lovren i Rakitić.