ATHLETIC I BAYER OPASNI

Bilić 'preživio' prvi veliki obračun protiv Arsenala!

19.08.2014 u 22:49

Bionic
Reading

Prvog dana 'play-offa' nogometne Lige prvaka Bešiktaš i Arsenal odigrali su bez pogodaka, Athletic Bilbao je ostao neporažen kod Napulja, a pobjede su upisali Bayer Leverkusen, Red Bull Salzburg i Steaua

Ovog utorka započela je završna faza kvalifikacija za elitno klupsko nogometno natjecanje, u kojoj se 20 klubova bori za deset slobodnih mjesta u glavnoj fazi natjecanja. U uvodnih pet utakmica 'play-off' faze Lige prvaka gledali smo dva 'derbija', a nama posebno zanimljiv bio je susret Bešiktaša Slavena Bilića s engleskim Arsenalom koji je završio bez pogodaka.

Dvoboj je u Turskoj počeo žestoko, a Demba Ba odmah je sa centra umalo iznenadio Szczesnyja. Bešiktaš je imao terensku inicijativu i nekoliko solidnih prilika u prvom dijelu, Ba dvije najbolje, dok su s druge strane prijetili Alexis, Giroud i Cazorla, no lopta nije htjela u mrežu.

U drugom dijelu Sahan je imao čistu šansu za domaće u 48. minuti, no njegov udarac u suprotni kut nije pronašao mjesto u Szczesnyjevom golu. Uslijedilo je razdoblje Arsenalove dominacije, no jalove, a u 80. Minuti Ramsey je dobio drugi žuti karton i tako dao priliku Turcima. No, Bilićeva momčad nije mogla bolje od 'nule', skoro je i primila gol kad je u 89. minuti Chamberlain pogodio stativu. U Londonu će Bešiktaš pokušati iznenaditi favorizirane 'topnike' kojima je ovo prvi remi nakon 12 pobjeda u nizu u kvalifikacijskoj fazi Lige prvaka.


U Kopenhagenu su ljubitelji nogometa uživali u pravoj golijadi, posebno u prvom poluvremenu. Gosti iz Leverkusena rano su poveli golom Kiesslinga, no Jorgensen i Amartey iz prekida su donijeli preokret Dancima već do 13. minute. Ipak, uslijedila su do kraja prvog dijela dva pogotka Bayera, koji je zahvaljujući Bellaribiju i Sonu stigao do vrijedne gostujuće pobjede i uloge jasnog favorita uoči uzvrata. Naš Tin Jedvaj odigrao je drugo poluvrijeme za Nijemce.


Žestoko je bilo i u Napulju, gdje se Athletic Bilbao pokazao kao 'tvrd orah' i imat će što reći u uzvratu na domaćem terenu. Baskijska momčad povela je u 41. minuti preciznim udarcem Ikera Muniaina, da bi Napoli ipak uzvratio u 68. minuti zahvaljujući Higuainu, koji je iskoristio dodavanje Hamšika i sigurno zabio za konačnih 1:1.


Red Bull na pravi je način odgovorio na medijske provokacije iz Švedske, koje su austrijsku naciju digle na noge uoči utakmice. Protiv Malmoa u Salzburgu opravdali su ulogu favorita. Prvi pogodak za 'bikove' zabio je Franz Schiemer u 16. minuti, da bi Soriano u 54. minuti iz slobodnog udarca okrunio svoju izuzetno raspoloženu večer. No, Forsberg je u sudačkoj nadoknadi zabio za goste i sigurno će biti žestoko u uzvratu u Švedskoj.


U lokalnom je pak okršaju Steaua došla do minimalne domaće pobjede u Bukureštu protiv Ludogoreca. Zabio je Chipciu u 88. minuti, nakon što je ranije promašio i kazneni udarac.


Uzvrati se igraju sljedeće srijede.

Liga prvaka, prve utakmice 'play-offa':

Bešiktaš – Arsenal 0:0

Napoli – Athletic B. 1:1 (Higuain 68 / Muniain 41)

Kopenhagen – Bayer L. 2:3 (Jorgensen 9, Amartey 13 / Kiessling 5, Bellarabi 31, Son 42)

Steaua – Ludogorec 1:0 (Chipciu 88)

Red Bull Salzburg – Malmo 2:1 (Schiemer 16, Soriano 54 / Forsberg 90+1)