KRITIKE VELIKANA

BiH je protiv Egipta izgledala sramotno

06.03.2014 u 20:21

Bionic
Reading

Iako igrana u Austriji, nogometaši BiH prijateljsku utakmicu protiv Egipta odradili su u domaćoj atmosferi. Prepune tribine stadiona u Innsbrucku nisu očekivale ništa doli pobjede nad egipatskim 'faraonima'

Unatoč očekivanjima, 'zmajevi' se ovaj put nisu proslavili. Štoviše, Egipćani su im održali pravu nogometnu lekciju i rezultatom 2:0 otpravili ih nazad u Sarajevo. Bila je to daleko najlošija partija Sušićevih izabranika u posljednjih tko zna koliko godina. Bez truda, bez ideje, bez imalo zalaganja.

U sivilo cijele momčadi utopili su se redom Spahić, Ibišević, Džeko, ali i ostali reprezentativci. Želja se vidjela tek kod debitanta Tina Sušića kojem debi za reprezentaciju neće ostati u najljepšoj uspomeni te kod Lulića koji je u nekoliko navrata zaprijetio egipatskom vrataru. Nakon potopa u Innsbrucku postalo je jasno da Safet Sušić pred sobom ima težak zadatak. Najbolji dokaz tome su navijači koji su svoje ljubimce propisno izviždali tijekom i nakon susreta. Najjači zvižduci upućeni su ponajboljem igraču 'bosanskom dijamantu' Edinu Džeki koji je nastupio unatoč ozljedi.

'Došao sam ozlijeđen i kao takav ipak igrao, s čime je izbornik bio upoznat i u dogovoru sa njim sam trebao igrati samo poluvrijeme. Zašto me nije zamijenio tada, a i onda kada sam tražio izmjenu opet s terena, to samo on zna', rekao je prvi napadač 'zmajeva'.


Upravo zbog toga što ga nije zamijenio, na izbornika se oštro okomio i Džekin otac Midhad.

Iako u prvoj pripremnoj utakmici nisu pokazali niti desetinu onoga što objektivno mogu izbornik nije očajavao.

'Pobjeda Egipta je zaslužena. Nije nam trebao poraz, ali nije ni prvi ni posljednji u prijateljskim utakmicama. Poraz će nam pomoći da shvatimo neke stvari', kazao je Sušić.

'Unatoč tome što je utakmica bila prijateljskog karaktera, ovakvi loši nastupi uvelike ruše mukotrpno izgrađen rejting reprezentacije. Pristup kakav je protiv Egipta prikazala većina reprezentativaca je nedopustiv', govori Blaž Slišković.


'Činjenica je da 80 posto igrača ne pokazuju odnos prema reprezentaciji onakav kakav je bio nekada. Rekao bih da je sramotno kako je to izgledalo protiv Egipta. Neki nisu pretrčali ni dva kilometra, nisu se trudili i to je za svaku kritiku. Uostalom, to je ono najgore, rezultat može biti u drugom planu. Bitno je na koji način izgubiš utakmicu. Ovakav odnos ne zaslužuju ljudi koji su došli na utakmicu, svi navijači koji u Brazilu očekuju nešto više. Ovakav odnos pojedinaca ne zaslužuje ni Safet Sušić', bio je jasan Slišković.

Njegova razmišljanja dijeli i Miroslav Ćiro Blažević, čovjek koji je uz Baku Sliškovića možda i najzaslužniji za stvaranje kulta reprezentacije i trener kojeg je Pape i naslijedio na klupi BiH reprezentacije.

'Ni puno veći igrači, ni puno veća reprezentacija neće pobijediti nikoga bez zalaganja. To je elementarni uvjet da se stvori rezultat', tvrdi legendarni Ćiro.

Pred Safetom Sušićem još je dosta posla, no ne sumnjamo da će do Brazila sve sjesti na svoje mjesto te da će BiH odigrati zapaženu ulogu na nadolazećem svjetskom prvenstvu.