OSVRT NA FINALE

Bez rizika nema profita. Zašto smo na Maksimiru gledali tako lošu utakmicu?

16.05.2024 u 11:16

Bionic
Reading

Dinamo i Rijeka odigrali su bez pogodaka na Maksimiru u prvoj utakmici finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, jesu li oba trenera premalo riskirala?

Tresla se brda, rodio se miš.

Jučerašnja prva utakmica finala Kupa na Maksimiru obećavala je puno, a isporučila nije gotovo pa ništa. Nije to izolirano mišljenje; slažu se gotovo svi, navijači, novinari, komentatori, čak i sami treneri Dinama i Rijeke. Samir Toplak je za MAXSport rekao da se ispričava gledateljima i filozofski dodao kako su 'velika očekivanja najveći neprijatelj čovječanstva'.

Implikacija je bila jasna: što veća očekivanja, to veće razočaranje nakon što ona ne budu ispunjena. A očekivanja su svakako bila velika – prvi od dva susreta dvije najbolje momčadi u Hrvatskoj ove sezone. Dinamo u usponu, nedodirljiv od dvije uzastopne pobjede na Poljudu, nedavno okrunjen 25. naslovom. Rijeka, ranjena, ali neustrašiva, u relativnom smislu vjerojatno i dalje momčad koja je najviše pokazala ove sezone s obzirom na očekivanja.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Međutim, finale se ove sezone ponovno igra na dvije utakmice, što bitno mijenja kalkulacije uoči sraza. Štoviše, HNS je odlučio kako će u finalu vrijediti gol u gostima, pravilo koje je ostatak Europe napustilo prije tri godine.

'Ovo finale moramo gledati kroz dvije utakmice, tu je i gol u gostima, ne znam ni sam koliko varijabli je tu. Sretan sam jer će Rujevica biti puna, mislim da su šanse 50-50. Ima li zlatnog gola? Ne znam, nisam siguran, možda ima, trebaju nam javiti.'

Tako je nakon utakmice pričao Željko Sopić, što jasno daje do znanja da su igrači na terenu igrali potpuno drugačiju utakmicu od one koju bismo gledali da se finale igra na neutralnom terenu.

Što kaže njegov kolega Sergej Jakirović?

'Znali smo da vrijedi pravilo gola u gostima i onda je, naravno, bitno da ne dozvoljavaš suparniku prilike. Znamo da je Rijeka opasna u kontri. Kada već nismo pobijedili, važno je da nismo primili gol, ovo je za nas dobar, aktivan rezultat. Ako na Rujevici zabijemo, bit ćemo u velikoj prednosti.'

Drugim riječima, jedan od faktora koji je pridonio sinoćnjoj rezerviranoj, opreznoj i, ruku na srce, prilično bezveznoj utakmici upravo je pravilo koje potiče domaću momčad da prije svega sačuva mrežu netaknutom. Jakirović je bio svjestan da mu je za konačni rezultat puno bitnije ne primiti nego zabiti; 0:0 je nemjerljivo bolji rezultat za uzvrat od 1:1. S druge strane, Sopić zna da uzvrat igra pred domaćim navijačima te da gotovo sigurno pitanje pobjednika neće odlučiti u prvoj utakmici.

Dodamo li tome činjenicu da su ove dvije momčadi odigrale već četiri međusobne utakmice ove sezone, posljednju samo 10 dana prije finala, da je iza i jednih i drugih duga i iscrpljujuća borba za naslov, ne treba čuditi da ni jedni ni drugi nisu bacili oprez niz vjetar. Unatoč tome, da su udarci Arbera Hoxhe i Tonija Fruka išli par centimetara u drugom smjeru, sada bismo vjerojatno govorili o sjajnoj utakmici koja je završila 1:1 i na kojoj smo vidjeli dva fenomenalna pogotka. Nogomet je igra u kojoj odlučuju nijanse.

Osim toga, tko kaže da se ne može uživati u defanzivnom nogometu? U igri momčadi koje su najbolje u ligi što se tiče organizacije zadnje linije, koje u defanzivnoj fazi imaju bazičnu, ali i kompetentno posloženu geometriju. Dinamo nije puno riskirao, ali svejedno je bilo impresivno još jednom vidjeti kako Lindon Selahi pokriva Stjepana Radeljića i Mateja Mitrovića, kako Radeljić na momente neustrašivo izlazi iz linije s loptom u nogama. Isto tako, iako nije pokazao onu razinu preciznosti u posjedu na koju nas je navikao, opet smo mogli vidjeti kako je prirodno Josipu Mišiću spustiti se ispod Dinamovih stopera i započeti izgradnju igre.

Problem je, dakako, u tome što će Rijeka na Rujevici imati istu sablju koju je iznad glave jučer imao Dinamo; ukoliko primi gol, morat će zabiti dva. S obzirom da toliko Dinamu nije zabila u posljednja tri susreta, teško je očekivati da će Sopić na Rujevici narediti juriš.

Jose Mourinho i Rafa Benitez svojedobno su pričali o teoriji 'kratke deke'. Ideja je jednostavna, a sažima jedan od fundamentalnih izazova svakog nogometnog trenera: kako izgraditi napadačku igru bez kompromisa u obrani? Ako se želite pokriti, a imate kratku deku, morate odlučiti hoćete li pokriti noge ili gornji dio tijela. Povučete li na jednoj strani, druga će ostati gola: preuzmete li previše rizika u napadu, obrana će ostati izložena.

Upravo je to dilema s kojom su se Sopić i Jakirović hrvali na Maksimiru, a nije im pomogla ni odluka o povratku pravila gola u gostima.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport