promašena investicija

Barcelona za svoju zvijezdu traži 'samo' 60 milijuna eura, ali zainteresiranih klubova jednostavno nema...

14.04.2020 u 15:03

Bionic
Reading

U ljeto 2017. godine francuski reprezentativac Ousmane Dembele (22) stigao je iz dortmundske Borussije na Nou Camp za odštetu od čak 124 milijuna eura. Trebao je mlađahni Dembele biti zamjena za Neymara, no pokazao se kako totalno promašena investicija, problematičan i nediscipliniran igrač

Stigao je kao velika nada, nogometaš koji je na poziciji desnog krila trebao zamijeniti odbjeglog Neymara. Zato Barcelona nije štedjela kad je kupovala Ousmanea Dembelea. Platili su Katalonci sve što je dortmundska Borussija tražila, pa je tako ukupni transfer francuskog reprezentativca s bonusima iznosio čak 124 milijuna eura.

No, pokazalo se kako je Barcelona kupila 'mačka u vreći', 'oštećenu robu'... Da, mlađahni Dembele pokazao se totalnim promašajem, prilagodba na novu sredinu krenula je u krivome smjeru, dečko se - shodno svojim godinama - ponašao poprilično slobodno i svoje je obveze doživljavao tek kao nešto što bi trebao odrađivati reda radi. Kršenje klupske discipline bilo je normalna pojava za Dembelea, kašnjenja na treninge i ostala okupljanja postala su svakodnevica, a standardne novčane kazne nisu davale rezultata.

Uz sve to su ga 'sasjekle' i ozljede, a on je svoj život izvan terena - umjesto da se posveti oporavku i što bržem povratku na travnjak - posvetio provodima, cjelonoćnom igranju video-igara, uživanju u filmovima za odrasle... Situacija u jednom trenutku bila toliko alarmantna da je Barcelona angažirala psihijatra koji ga je neko vrijeme odvikavao od ranije navedenih poroka, a potom je svoj posao morao odraditi i nutricionist jer je Dembele većinu svoje prehrane temeljio na restoranima brze prehrane.

Da, sve je to radio dvadesetogodišnjak, shodno svojim godinama, ali ne zaboravite kako je Barcelona morala nekako zaštiti svoje ulaganje od 124 milijuna eura.

U prvoj sezoni Dembele je odigrao 23 utakmice i zabio četiri gola, a prošle je na ukupno 42 utakmice u svim natjecanjima zabio 14 golova. Svi su se ponadali da se Dembele ipak opametio i da ide na bolje...

No, ove sezone ponovno se ozlijedio, ukupno je do prekida zbog pandemije koronavirusa odigrao samo devet utakmica i zabio jedan jedini gol. I tu su čelni ljudi Barcelone odlučili da će ga se riješiti bez obzira na to što će izgubiti desetke milijuna eura. Dembele je posljednju utakmicu odigrao baš protiv 'svoje' Borussije (D) krajem studenog prošle godine u Ligi prvaka. Potom se ozlijedio, morao je na operaciju prepona i optimistične prognoze govore kako će se na teren vratiti tek u kolovozu. Ova je sezona, kakva god bila, za njega izgubljena.

A Barca je krenula u akciju, za svog je 'bisera' odredila minimalnu cijenu, a to je 60 milijuna eura. Da, dvostruko manje nego što je za njega prije tri sezone platila! Sve dam, samo da prodam!

Istina, bilo je zainteresiranih, raspitivali su se iz Intera i Juventusa, ali jednostavno nitko ne želi tako problematičnog igrača. Neko je vrijeme Dembele 'u paketu' s našim Ivanom Rakitićem (uz još par desetaka milijuna eura 'keša!) bio ponuda PSG-u za Neymara. Ali, nisu na Parku prinčeva blesavi, dobro znaju tko je i što je Dembele, ta je Barcelonina ponuda glatko odbijena.

I što sada? Barcelona ima igrača kojeg ne želi, platila ga je 124 milijuna eura, ali pokušava ga 'utopiti' za samo 60 milijuna eura. Prilika? Hm, realno gledajući baš i nije... Na Nou Campu će, barem se tako sada čini, morati istrpjeti Ousmanea Dembelea još jednu sezonu, u ljeto 2012. godine završava mu ugovor. Ili će morati još spustiti cijenu. Kako god bilo, Barca je u ovim teškim danima u kojima svi klubovi zbrajaju milijunske štete zbog pandemije koronavirusa izgubila popriličnu svotu. A izgubit će i još više. Sve na samo jednom jedinom igraču.