ŠTO ĆE ON REĆI?

Barcelona i Laporta izabrali Xavijevog nasljednika

01.03.2024 u 18:53

Bionic
Reading

Krajem siječnja Xavi Hernandez priopćio je kako će na kraju sezone napustiti Barcelonu. Razlog tome očito je nezadovoljstvo rezultatima koji nisu u skladu s njegovim željama, a samim time vjerojatno i lošijom 'kemijom' u samom klubu.

Legendarni veznjak Barcelone, Xavi Hernandez, koji se nakon igračke karijere posvetio trenerskom poslu, u studenome 2021. godine sjeo je na klupu katalonskog velikana.

Prošle sezone s Barcelonom je osvojio naslov, ali u ovoj mu rezultatski ne ide baš sjajno. Naime, trenutno za vodećim Realom zaostaje osam bodova, a ispred njegove momčadi je i Girona. I zato je, bez obzira na to što ima ugovor do ljeta 2025. godine, odlučio već po okončanju ove, otići s klupe.

Već danima se u medijima provlače razna imena u kontekstu novog trenera Barcelone. Ozbiljnih kandidata bilo je nekoliko, ali prema pisanju španjolskog lista AS, pala je odluka - novi trener bit će Talijan Roberto De Zerbi.

De Zerbi je Laportin favorit, i uskoro će sjesti za pregovarački stol. Naravno, tek se svi trebaju usuglasiti, ali sigurno bi Talijanu bili velika čast voditi jedan od najvećih svjetskih klubova. De Zerbi trenutno vodio engleski Brighton, a rezultati koje ostvaruje s ovom skromnom momčadi očito su privukle Laportinu pozornost.

Na klupu ovog kluba sjeo je u rujnu 2022. godine, te je momčad vodio u 75 utakmica.

Ove sezone njegova je momčad dosad odigrala 36 utakmica, a ima 16 pobjeda te po deset remija i poraza. Na tablici Premier lige drže visoko sedmo mjesto.

Iako mu ugovor vrijedi do ljeta 2026., sigurno da postoji način da ga Barcelona otkupi od Brightona.

Prije nego je stigao u Englesku, De Zerbi je vodio Šahtar, te u Italiji Sassuolo, Benevento, Palermo, Foggiju i Darfo Boario. Ima dva trofeja u trenerskoj karijeri, što nije loše s obzirom na to koje je klubove vodio.

Tek su mu 44 godine i mnogi već sada govore da će u budućnosti biti jedan od najboljih svjetskih trenera, a prvi pravi i veliki izazov mogao bi mu biti katalonski velikan.