EL CLASICO

Barca u boljoj seriji, ali Real pobjedom sve može promijeniti!

22.03.2015 u 11:13

Bionic
Reading

U 28. kolu Primere igra se utakmica koju ljubitelji nogometa dugo iščekuju. Barcelona u ulozi favorita dočekuje Real Madrid, no sve je moguće u El Clasicu...

Španjolski El Clasico uvijek je posebna utakmica, a ovaj nedjeljni dobiva dodatno na težini jer bi mogao ponuditi neke odgovore na pitanja oko novog prvaka. Barcelona je čitave sezone zaostajala za rivalom iz Madrida, donedavno čak i pet bodova, ali Real je upao u krizu, Katalonci su pronašli pravu formu, te u današnji derbi ulaze sa bodom prednosti.

Forma Blaugrane je sjajna, imaju šest uzastopnih pobjeda u svim natjecanjima, izborili su četvrtinale Lige prvaka, finale Kupa kralja, a i izbili na čelnu poziciju u ligi. Jedini minus za katalonsku ekipu je činjenica što je ovog tjedna morala igrati uzvrat Lige prvaka protiv Manchester Cityja.
S druge strane Madrid je imao cijeli tjedan na raspolaganju za pripremu gostovanja, ali forma u kojoj se nalazi klub iz metropole nije obećavajuća. Serija od tri utakmice bez pobjede napokon je prekinuta u prošlom kolu protiv Levantea, ali rezultatom 2-0 malo je tko bio oduševljen.

Sve što smo kazali u uvodu sugerira da bi Barca danas trebala biti u statusu favorita, ali Luis Enrique Martinez ne bi se složio s tim mišljenjem:

'U derbijima se ne može govoriti o tome da je netko čisti favorit, tu se uvijek svašta može dogoditi. Što se tiče Reala, mnogo se govori o raznim problemima u toj momčadi koji nisu sportske naravi, ali ja se time ne zamaram, suparnika sam analizirao u nogometnom aspektu. Mi želimo odigrati utakmicu na način kao što smo igrali posljednjih mjeseci, kontrolirati ritam, stvarati više prilika od protivnika i kontrolirati osjećaje kako nas ne bi ponijeli u nepotrebno srljanje.'

Na pitanje hoće li danas biti odlučen prvak odgovor je bio kratak:

'El Clasico neće odrediti prvaka!'

Na istoj konferenciji Luis Enrique potvrdio je povratak Sergija Busquetsa u momčad, ali je isto tako kazao kako veznjak nije u optimalnoj formi. Njegovim povratkom Luis Enrique na raspolaganju ima praktički sve igrače jer nedostaje tek odavno ozlijeđeni Thomas Vermaelen.

Puno je posljednjih tjedana bilo tenzija u Madridu i kritika na račun igrača i trenera Carla Ancelottija. No, kako se Clasico približava čini se da sve pada u drugi plan, pa je tako i talijanski trener pričao samo o današnjem derbiju:

'Ne želim bježati od činjenice da je Barcelona u boljoj seriji od nas, ali nije ni naša situacija bezizlazna. Već pobjedom u derbiju možemo se ponovno vratiti na sam vrh. Kao i obično očekujem susret dva super kvalitetna suparnika koji imaju nešto drukčiji stil igre. Naš je cilj igrati na naš prepoznatljiv način i biti što bolji u svim fazama igre. Moramo napokon pokazati osobnost i karakter na velikoj sceni!'

U Barcelonu je Ancelotti poveo 20 igrača, a s liste je naposljetku otpao ozlijeđeni Sami Khedira za kojeg se do posljednjeg trenutka vjerovalo da bi ipak mogao biti spreman. Osim njemačkog reprezentativca na listi nisu niti Fabio Coentrao, te James Rodriguez koji je od ranije ozlijeđen.