PROPUŠTENA PRILIKA

Bakambu 'henryjevski' izbacio Hrvate

27.07.2010 u 20:53

Bionic
Reading

Hrvatska reprezentacija nogometaša do 19 godina izgubila je polufinalni dvoboj EP-a od domaćina Francuske rezultatom 2:1. Momčad Ivana Grnje povela je, ali ubrzo se povukla i tehnički jačim Francuzima pružila priliku za jednostavniji povratak i preokret

Polufinale nije moglo početi ljepše. U trećoj minuti, Pamić je namjestio loptu na slobodan udarac i lijepo pogodio u glavu Ademija. Šibenčanin je reagirao idealno, loptu spremio pod gredu vratara Dialloa i doveo Hrvatsku u vodstvo. Već dvije minute kasnije, Andrijašević je, ponovno nakon prekida, na glavi imao lijepu priliku za 2:0, no nije uspio.

Vodstvo i brzo buđenje Francuza učenike Ivana Grnje ubrzo je natjeralo na defenzivu i domaćini su posve preuzeli kontrolu na terenu. Možda bi bilo drukčije da zbog kartona nije izostao kapetan i vođa Kelić, ali to nikada nećemo saznati. Pola sata su se uspješno branili, a u 32. minuti došlo je upozorenje. Sunu je dugo vagao desnom, da bi iznenadno pucao lijevom nogom, ali šut je sa 15 metara pogodio Delačevu stativu.

U 38. je došlo izjednačenje. Tičinović je jednu relativno neopasnu loptu krivo zahvatio glavom i vratio je prema svom petercu. Tamo se našao Chelseajev napadač Kakutu koji ju bez teškoća primirio i prevario svog budućeg suigrača Delača. Francuska je ostavila bolji dojam i, pošteno je reći, zasluženo stigla zaostatak.

U drugom poluvremenu promijenilo se nije gotovo ništa, ali Hrvatska ima za čime žaliti. S klupe je ušao Kramarić koji je 20 minuta prije kraja ušao u kazneni prostor. Domaći branič ga je povukao, ali Dinamov napadač nije pao i ruski sudac 'je zažmirio'. U ostatku igre u zraku je visio isključivo gol Francuza, a on je došao u 83. minuti kada je Bakambu dobio loptu na lijevoj strani i u stilu Thierryja Henryja iz prve pogodio šut koji bježi od vratara i pogađa mu suprotan kut.

Tako je selekcija U19 propustila priliku postati prva hrvatska nogometna selekcija u finalu službenog turnira, a poraz po mnogočemu podsjeća na nikada prežaljeni poraz od 1998. I tada je na drugoj strani bio domaćin Francuska, i tada smo vodili 1:0, no tada Thuram, a danas Kakutu i Bakambu ugasili su san.

Francuska će u petak za naslov igrati protiv Španjolaca, a Hrvatska je završila s nastupom s obzirom na to da se dvoboj za broncu u ovoj kategoriji ne igra. U protivnom, za treće mjesto bi se borili protiv Engleske koja je od 'furije' poražena rezultatom 3:1.

Hrvatski reprezentativci i njihov stožer večeras će, nema sumnje, teško zaspati, ali kada se podvuče crta ispod njihovih kvalifikacijskih i turnirskih rezultata, ovaj doseg upravo je spektakularan i lansirat će mnoge karijere novih igrača čiji razvoj s nestrpljenjem očekujemo.