ODLIČAN DERBI

Badelj i Beqiraj srušili Hajduk

19.03.2011 u 22:02

Bionic
Reading

U derbiju 22. kola Prve HNL, na maksimirskom stadionu, Dinamo je svladao Hajduk sa 2:0 golovima Badelja i Beqiraja te tako napravio veliki korak prema obrani naslova

Prvenstvo izgleda riješeno iako je do kraja još osam kola. Dinamo je prvi puta nakon 8. ožujka 2008. napokon pobijedio najvećeg konkurenta i pobjegao mu osam bodova na tablici. Pred oko 15 tisuća gledatelja, od kojih je četiri tisuće bilo simpatizera 'bilih', 'modri' su zasluženo slavili. Halilhodžićeva družina je dominirala, imala puno izglednih prilika protiv protivnika koji se nije branio, ali nije bio ni dovoljno dobar da ozbiljnije priprijeti.

Početak je pripao Dinamu koji je odmah napravio gužvu, no Beqirajev pokušaj s nekoliko metara je obranio Subašić, da bi u nastavku akcije Sammirov udarac blokirala 'bila' obrana. Domaćin je kontrolirao igru, ali sve do 23. minute nije bilo izglednih prilika. Tada je Ibanez izveo korner, a Badelj neometan sa 14 metara fantastično pogodio i neobranjivo zatresao suparničku mrežu. U 37. minuti Subašić je još jednom spašavao tako što je ušao u udarac Tomečaka. Hajduk je prvi puta zube pokazao pred kraj poluvremena nakon loše Kelavine intervencije na rubu šesnaesterca. Lopta je došla do Oremuša koji je sa 20 metara promašio prazna vrata.

U drugom dijelu odmah smo vidjeli jednu dvojbenu situaciju. Tomečak je u 48. minuti pao u šesnaestercu Hajduka nakon što ga je Buljat držao rukama, ali sudac Burilo se nije oglasio. U 52. minuti Morales je nakon solo akcije izbio sam pred Subašića, ali je gostujući čuvar mreže još jednom odlično reagirao i zadržao svoju momčad u igri. S druge strane najviše je prijetio Anas Sharbini svojim prodorima preko lijeve strane i ubacivanjima, ali njegove lopte nisu pronalazile suigrače. U 60. minuti Ljubičić je pronašao Ahmada Sharbinija, a njegov udarac je Kelava zaustavio krajnjim naporom. Samo tri minute kasnije novi zicer za domaćina, no Sammir je sa 20-ak metara neometan promašio prazna vrata nakon što je Subašić izašao.

Rješenje utakmice stiglo je u 69. minuti. Tomečak je ubacio s desne strane, a Beqiraj snažno glavom probio Subašića i postavio konačan rezultat. Crnogorski reprezentativac je ispunio obećanje da će zabiti Hajduku. U završnici utakmice bilo je još nekoliko prilika s obje strane, a Ahmad Sharbini je zaradio crveni karton nakon oštrog starta na Cufreu (83. minuta).

Bila je to 20. prvenstvena pobjeda Dinama protiv Hajduka u 29 utakmica igranih u Maksimiru, a mora se spomenuti da je ovo bio jedan od ljepših i korektnijih derbija otkad je HNL-a.

DINAMO - HAJDUK 2:0

ZAGREB. Stadion Maksimir - 15.000 gledatelja; Sudac: Andrej Burilo (Osijek);
Strijelac: 1:0 Badelj (23), 2:0 Beqiraj (69)
Dinamo: Kelava - Cufre, Barbarić, Tonel, Ibanez - Ademi, Badelj - Tomečak, Sammir (od 76. Mesarić), Morales (od 84. Sylvestr) - Beqiraj (od 87. Rukavina)
Hajduk: Subašić - Maloča, Vejić, J.Buljat, Barišić (od 46. Brkljača) - Oremuš (od 76. Oremuš), Andrić (od 44. Ljubičić), An.Sharbini - Vukušić, Trebotić - Ah.Sharbini

Prvi gol Dinama