KLADITE SE PAMETNO!

Austrijski derbi: Austria Beč protiv Sturma

16.12.2012 u 12:17

Bionic
Reading

U posljednjoj ovogodišnjoj utakmici prvenstva Austrije sastaju se dvije momčadi u najboljoj formi. Iako vodeća bečka Austria ima 10 bodova više od četvrtoplasiranog Sturma, upravo je sastav iz Graza jedini kojeg nije uspjela pobijediti, odnosno na svom terenu je poražena 0:1, a u Grazu je bilo 1:1. Ne čudi stoga što strateg Austrije Peter Stöger biranim riječima govori o današnjem suparniku.

'Jedino protiv Sturma nismo uspjeli pronaći igru kojom smo osigurali prvo mjesto, ali očito nisu ni drugi u zadnje vrijeme. Igramo protiv momčadi koja je pronašla sebe, njezini uspjesi nisu slučajnost i čeka nas vrlo zahtjevna utakmica', podvlači Stöger, koji na raspolaganju ima najjači sastav jer ozlijeđeni veznjak Alexander Grünwald nije od onih koji su bili standardni, odnosno samo je dva puta startao u prvoj jedanaestorici.

Prognoza

Austria – Sturm, više od 2,5 gola
Na bečkoj Generali Areni danas će biti svečarska atmosfera jer Austria je najbolje odradila ovogodišnjih 20 kola i s prvog mjesta ući će u proljetnih 16 dionica. Nakon velikog prošloproljetnog razočaranja kada nije izboren nastup u pretkolu Evropske lige, ovo je scenarij iz snova kojeg je u stvarnost pretvorio trener Peter Stöger, odlično posloživši sastav bečkih ljubičastih. Što je prvenstvo išlo Austria je počela dominirati prije svega ofenzivnom moći, lakoćom stvaranja prilika i postizanja pogodaka. U 19 utakmica postignuto je čak 45 golova, čak tri suparnika u zadnja dva mjeseca morala su po šest puta vaditi loptu iz mreže, uključujući i Wolfsberg u prošlom kolu.
Ne treba dvojiti da će jednako ofenzivnu strategiju Austria primijeniti i protiv Sturma jer ima najmanje dvostruki motiv svladati rivala iz Graza. Prije svega pobjedom bi se prvog pratitelja Salzburg ostavilo na sedam bodova zaostatka, a Rapid na okruglih 10, dok bi to ujedno i značilo slatku osvetu Sturmu, koji je u 2. kolu slavio u Beču.
Stöger problema s izostancima nema, teren Generali Arene se grije i bit će idealan za igru, a tribine će biti ispunjene. Nemaju se domaćini što štedjeti, njihova namjera je jurnuti i slomiti otpor gostiju što prije i što uvjerljivije.
Naravno, s takvim razvojem događaja gosti se neće složiti, a najave iz njihovog tabora ukazuju da u Beč ne dolaze braniti se, već nadigravanjem potvrditi vrlo dobru formu. U zadnjih sedam utakmica Sturm je dao 15 golova, u svakoj barem jedan i Hyballina momčad u stanju je probiti i najbolju obranu lige.
Sve navedeno sugerira otvorenu borbu i traženje pogodaka s obje strane, te opcija s tri gola u zbroju izgleda vrlo primamljivo s obzirom i na ponuđeni koeficijent. Jest da ove sezone takav scenarij nije viđen u ogledima ova dva rivala, ali ova utakmica kao zadnja u godini je specifična i sigurno potencijalno drugačija od one s početka prvenstva, dok je na onoj u Grazu koja je završila 1:1 bilo itekako prilika za još pokoji gol.
Također, ako se pogleda sedam ranijih utakmica prije dvije ovosezonske, na svih sedam su oba rivala dali po gol, ali samo su dvije završile 1:1, dok su ostalo bili 'overi'. Tradicija je dakle još jedan adut ovog pokušaja i zato vjerujemo u predblagdanski praznik nogometa u Beču garniran s najmanje tri pogotka ukupno.

'Spremni smo i vjerujemo da nas Sturm ovoga puta neće iznenaditi u taktičkom smislu, a u odnosu na prošle utakmice s njim potrebna nam je samo bolja realizacija. Taj segment nam je nedostajao i ako ovoga puta šanse budemo bolje završavali, onda bismo trebali doći do pobjede koju želimo i koja bi sve zasladila na kraju godine. Očekujem bespoštednu borbu na svim dijelovima terena i prave reakcije u zoni udarca', naglasio je kormilar Austrije, koji je i ovoga puta najavio ofenzivnih 4-3-3.

Sturm je spojio devet utakmica bez poraza, pet pobjeda i četiri remija, te kako je rekao i trener Austrije to ne može biti slučajno. I nije jer mladi njemački trener Peter Hyballa je nametnuo baš njemački stil igre s mnogo trke i agresivnosti, čime se suparniku ne ostavlja previše prostora, a u obrambenim zadacima mu se uvijek diše za vratom. Sturm može žaliti što u prošlom kolu nije svladao Salzburg jer imao je vodstvo, ali doza neiskustva ipak je izjednačenu utakmicu usmjerila k neodlučenom rezultatu.
U taboru kluba iz Graza nadaju se kako je ostalo snage za suprotstavljanje Austriji, osim vratara Gratzeija i veznjaka Hölzla svi igrači koji su iznijeli glavni teret su na dispoziciji treneru Hyballi, a on tvrdi da ima recept kako s liderom.

'Dokazali smo da možemo s osvojena četiri boda protiv Austrije, ali to je samo psihološki aspekt ove utakmice jer mi se sigurno nećemo uplašiti ni suparnika, ni atmosfere u Beču. No, da bismo ostvarili cilj i ostali neporaženi, gotovo sigurno će biti potrebno dati jedan gol, a možda i dva. Austria je vrlo jaka u napadu, lako stvara šanse i ima Hosinera, koji je dao 20 golova ove sezone. Naša obrana bit će na iskušenjima i zato moramo tražiti podršku napada', smatra kormilar Sturma, koji je i predvidio formaciju s dvije špice.

'Domaćin će biti vrlo motiviran i agresivan, a mi ga moramo prisiliti na što češće pogreške. U takvim situacijama treba dobro reagirati i prebacivati se u napade. Vjerujem da će ovo biti pravi derbi i da smo sposobni na novo iznenađenje u Beču', nada se Peter Hyballa, čijim radom su u Grazu jako zadovoljni jer se vidjelo kako je momčad kontinuirano napredovala u igri nakon što su se pohvatali konci upoznavanja novog trenera i igrača (Hyballa je došao ovoga ljeta).

U Beču vlada veliki interes za ovaj susret, do subote je prodano 9.000 ulaznica, a najavilo se i 1.000 navijača iz Graza.

Za kraj godine velika zahvala našem vjernom informatoru iz Beča, koji će kao vatreni navijač Austrije i danas biti na stadionu Generali Arena, a za prognozu je ovoga puta poručio "bit će golova, neće se kalkulirati u zadnjoj utakmici u godini". Ovo ćemo shvatiti kao neformalnu prognozu, ali se s njom dobrim dijelom slažemo i zato ćemo je proglasiti i službenom...