POČINJE SP

Austrija ima bolne točke, Hrvatska to mora iskoristiti!

16.01.2015 u 10:34

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija otvara Svjetsko rukometno prvenstvo u Kataru protiv Austrije. Favorit je jasan, no uvodne utakmice na velikim natjecanjima uvijek su neugodne...

Igrači Slavka Goluže otvaraju SP utakmicom protiv neugodne Austrije, koja nije prvi rang svjetskog rukometa, ali je momčad vrijedna respekta. S klupe je vodi islandski trener, a na parketu Mađar s pasošem Austrije. Imaju tamnoputih igrača, imaju i Balkanaca u svojim redovima, što daje jedan miks koji je nedavno odigrao egal utakmicu u Francuskoj, a do SP-a stigao preko Norveške.

'Svi smo skupa dosadni i monotoni, no jedini ispravni recept je razmišljanje o svakoj sljedećoj utakmici. Krećemo s Austrijom, vrlo neugodnom koja je pružila ozbiljan otpor Francuzima. Imaju 10-ak igrača iz Bundeslige. Da nisu dobri, ne bi tamo igrali', izjavio je kapetan Igor Vori, jedini koji je preživio sve moguće rezove od igrača iz Portugala i Atene.

Goluža nema upitnika oko sastava. Igrači koje je poveo u Dohu zdravi su, svi spremni čekaju prvih 60 minuta.

'Vjerujem da možemo do prvog mjesta i lakšeg suparnika u osmini. Jedino što moramo jest osigurati OI, sve dalje ovisno je o sreći.'

Prije puta za Dohu odigrali su dvije utakmice protiv Srbije u kojima obrana nije bila na posebnoj razini, ali realno nitko nije ni očekivao. Rotiralo se, pokušavalo nešto, a jedan od ključnih igrača obrane Jakov Gojun poručio je da imaju 5-1 i 6-0, te dodao kako 'imaju s čime zaustaviti Viktora Szilagyija'. Za očekivati je Hrvatsku danas od početka s 5-1 jer svi dobro znaju kvalitetu austrijskog srednjaka koji je često pola njihove momčadi.

'Naš sustav se zna, čvrsta obrana i golovi iz polukontre', kaže izbornik.

'Austrija je dobra ekipa koja ima sjajnu vanjsku liniju igrača, tu su Szilagy, Nikola Bilyk i Janko Božović, a tu su i krila Raul Santos i Robert Weber. Ima dobru polukontru i moramo se paziti da ne izgubimo loptu na deset metara. Moramo biti oprezni kada ćemo se mijenjati iz obrane u napad. Znamo da se kroz obranu dobiva veliko samopouzdanje i sve stvari koje možda ne budu funkcionirale uvijek se mogu riješiti kroz obranu.'

Austrijanci su u Katar stigli nakon 30:28 poraza u Francuskoj, koji je dodatno napunio igrače i vodstvo samopouzdanjem. Johannesson je doveo sve najbolje što ima na raspolaganju, a to znači i Szilagyija, koji je propustio posljednje akcije. Njih bi lako mogli opisati kao momčad s kvalitetnim golmanima (Marinović), odličnim krilima (Santos i Weber), solidnom, ali usporenom vanjskom linijom (Szhlinger, Szilagyi i Božović), te pivotima kao bolnom točkom. Ako im se eliminiraju krila i odradi dobar posao prema Szilagyiju, postaju prilično sterilni. Islanđanin na klupi znači i naglasak na brzinu, što će Hrvati sigurno nastojati eliminirati.

'Hrvatska je godinama dobra i ima puno dobrih igrača. U Duvnjaku iz Kiela imaju igrača koji prikaziva top-izvedbe u obrani i napadu. Ovo je prva utakmica i bit će sigurno interesantno odmah s njima igrati', mirno će trener Austrije.

'Bit će ovo teška utakmica, moramo igrati disciplinirano. Hrvatska je svjetska klasa i svaka se greška kažnjava', upozorava golman Marinović.

'Hrvatska je kandidat za medalju, imaju fantastične individualce. Možemo li ih pobijediti, vidjet ćemo. Ranije smo često bili blizu velikima, sada nas neće podcijeniti', dodaje Szilagyi.