dijamantna liga

Atletski spektakl u Monte Carlu donio četvrti rezultat svih vremena na 1500 m; ali i nevjerojatnu grešku organizatora koja je šokirala kenijskog trkača

09.07.2021 u 22:48

Bionic
Reading

Kenijska srednjoprugašica Faith Kipyegon ostvarila je najbolji rezultat mitinga Dijamantne lige održanog u petak na stadionu Louis II. u Monte Carlu, pobijedivši u utrci na 1500 m s četvrtim rezultatom svih vremena (3:51.07 minuta).

Taj je rezultat točno sekundu sporiji od svjetskog rekorda Etiopljanke Genzebe Dibabe, kojeg je postavila na istom stadionu prije šest godina.

Kipyeogen je istrčala najbolje vrijeme u ovoj sezoni, čime je 27-godišnja Kenijka najavila kandidaturu za svoje drugo olimpijsko zlato na Igrama u Tokiju, gdje će nastupiti kao braniteljica naslova iz Rio de Janeira. Kipyegon je u Monte Carlu slavila ispred Nizozemke Sifan Hassan (3:53.60) i Etiopljanke Freweyni Hailu (3:56.28).

I u muškoj konkurenciji je najbolji rezultat mitinga ostvaren na dionici od 1500 m, a postavio ga je također reprezentativac Kenije i aktualni svjetski prvak u toj disciplini Timothy Cheruiyot. Njegovih 3:28.28 minuta je sedmi rezultat svih vremena i najbolje vrijeme u ovoj sezoni.

Španjolac Mohamed Katir (3:28.76) s osobnim i nacionalnim rekordom bio drugi, a Norvežanin Jakob Ingebrigtsen (3:29.25) treći. Katir je ugrozio Ingebrigtsenov europski rekord od kojeg je bio sporiji za samo osam stotinki.

Iako je ponovno bio brz, Norvežanin Karsten Warholm nije mogao do novog svjetskog rekorda na 400 m prepone. Sa 47.08 sekundi je postavio novi rekord mitinga, odnosno popravio svoj prošlogodišnji rezultat za dvije stotinke. No, za svjetskim rekordom postavljenim u Oslu prije osam dana zaostao je 38 stotinki.

Drugi je bio Brazilac Alison dos Santos (47.51), a treći Estonac Rasmus Magi (48.83).

U utrci na 100 m za atletičare slavio je Amerikanac Ronnie Baker s 9.91 sekundi. Južnoafrikanac Akani Simbine je bio drugi (9.98), a Talijan Lamont Jacobs treći (9.99).

Inače, večer u Monacu obilježila je greška organizatora, zbog koje je kenijski atletičar Benjamin Kigen ostao bez pobjede na utrci na 3000 metara s preprekama. Naime, suci su zvonom označili ulazak u posljednji krug ranije nego što je to trebalo. Zvono je za Kigena značilo ubrzavanje do krajnje granice, ali na kraju je uslijedio šok.

Shvatili su organizatori da su pogriješili. Ponovno su označili zvonom ulazak u posljednji krug, ali Kigen je već bio iscrpljen i padao je u poretku.

Na kraju je kenijski atletičar završio kao sedmi. Pobjedu je odnio Lamecha Girma iz Etiopije s najboljim rezultatom sezone (8:07.75).

Za četiri dana, 13. srpnja, bit će održano posljednje natjecanje Dijamantne lige uoči Olimpijskih igara u Tokiju, a domaćin je britanski Gateshead, gdje je 23. svibnja i započela ovogodišnja serija najvećih svjetskih atletskih mitinga.