RUDIĆ SAMO ZA TPORTAL

Apsolutni vaterpolski autoritet o utakmici koja je Hrvatsku gurnula među favorite SP-a

17.02.2024 u 09:10

Bionic
Reading

Pred hrvatskim vaterpolistima novo je finale velikog natjecanja u samo mjesec dana. U siječnju su Barakude u Zagrebu protiv Španjolaca lovile europsko zlato, a ove subote u Dohi (od 15.30 sati) protiv Talijana love svjetsko zlato

Iako se još prije četiri godine, na klupi Pro Recca prekinuo svoju trenersku misiju, legendarni Ratko Rudić, danas 76-godišnjak, ne može bez vaterpola. Naravno, i bez Hrvatske, te je zato uz našu reprezentaciju i na ovom SP-u u Dohi.

A kakav je Rudić 'autoritet' jasno potvrđuju ovi podaci. Ukupno je, u igračkoj i trenerskoj karijeri, osvojio 64 trofeja, od čega devetnaest klupskih naslova i 45 reprezentativnih medalja, uključujući osamnaest zlatnih. Na najcjenjenijim seniorskim natjecanjima, poput europskih i svjetskih prvenstava i olimpijskih igara, osvojio je 21 medalju, uključujući deset zlata. Kao igrač i trener je u razdoblju 1968. – 2012. ukupno jedanaest puta sudjelovao na olimpijskim igrama što je apsolutni rekord u povijesti hrvatskog športa.

On je daleko najtrofejniji vaterpolski trener na svijetu s čak 39 medalja, od kojih 25 za kormilom nacionalne momčadi. Ujedno, on je i u konkurenciji svih sportova, po broju medalja drugi najtrofejniji izbornik u svjetskoj povijesti (iza brazilskog odbojkaškog stručnjaka, Rezendea). A kao izbornik vodio je čak pet reprezentacija; bivše SFRJ, Italije, SAD-a, Hrvatske i Brazila.

'Ovaj niz rezultata je fenomenalan. Jer pazite, mi smo prije mjesec dana igrali finale Eura. A tako nešto u momčadskom sportu je izuzetno teško. Održati formu, na velim natjecanjima, u tako kratkom periodu je zbilja raritet. I danas igramo finale s Italijom, koja je jaka, čvrsta ekipa. Šanse u ovakvim finalima su 50-50, sve je otvoreno, a odlučivat će detalji. Nadam se da ćemo imati više mirnoće, ali i snage i motiva, te da ćemo na kraju ipak mi uzeti to svjetsko zlato', javio se iz Dohe za tportal Ratko Rudić.

Imamo dojam da je igra Hrvatske 'procvjetala' nakon potvrde plasmana na Olimpijske igre. Kao da su nakon poraza u finalu Eura, pa potom i novog poraza od Španjolaca u Dohi, bili malo poljuljani?

'Sigurno je to opterećenje bio mač nad glavom našim igračima. Nama je primarni cilj bio osigurati olimpijske igre, a dok to ne riješiš stalno si u nekakvom grču. Kad smo to osigurali, onda smo imali drugi cilj, odnosno napraviti što bolji rezultatski učinak. I zato mislim da nam je četvrtfinale protiv Srbije bila najbolja utakmica, u kojoj smo još jednom pokazali kvalitetu, snagu i potencijal. To nas je dodatno i psihološki podiglo, tako da mislim da sada dečki samo trebaju skočiti u vodu'.

Nije im trebao čak ni zadnji trening, dodatna analiza...

'Ma, jedan trening ih neće spasiti. Osim toga, mi smo protiv Talijana na turniru u Dubaiju odigrali utakmicu, trenirali smo skupa, tako da se jako dobro poznajemo. Sve se zna'.

Nego, znamo da vi u slobodno vrijeme, kojeg provodite u Gorskom Kotaru, čitate, crtate, berete gljive. U Dohi toga nema?

'Nema, nema...Niti slobodnog vremena, niti gljiva (ha, ha). Ovdje je samo vaterpolo u glavama. kako svima u reprezentaciji, tako i meni'.