NEOKRUNJENI KRALJ NOGOMETA

Andres Iniesta - fascinantna životna priča zlatnog dečka kojeg svi obožavaju!

12.05.2018 u 19:49

Bionic
Reading

Andres Iniesta (34) posljednjih tjedana nezaobilazna je tema u svjetskoj sportskoj javnosti jer ovaj španjolski nogometaš na kraju sezone završava karijeru u Barceloni i odlazi u Aziju, u kojoj će nastaviti s profesionalnim igranjem, ali ipak na nižoj razini. Jasno je da će njegovim odlaskom u Europi ostati velika praznina, a ovo je životna priča nogometnog maestra kojeg svi vole gledati na terenu

Iluzionist, Mozak, Bijeli princ, Blijedi vitez, Zlatni dječak – ili jednostavno Andres Iniesta. Nikada nije postojao, a vjerojatno ni neće, španjolski nogometaš koji je bio obožavan u svakom dijelu svoje domovine. Cijeli svijet zna za nepomirljivost Madrida i Katalonije, nerješive razlike Madrida i Baskije, ali oko 34-godišnjeg nogometnog asa svi su složni – dubok naklon do poda za don Andresa. A tako nešto mora se zaslužiti ne samo nogometnom čarolijom, nego i besprijekornim privatnim životom.

I zato majstora najvažnije sporedne stvari na svijetu prije njegova odlaska iz Europe ovacijama pozdravljaju u Barcinom dresu i navijači Reala, Atletica, Seville, Athletic Bilbaa...

Najbolje od najboljeg - Andres Iniesta Izvor: Društvene mreže

Iniesta je rođen 11. svibnja 1984. u Fuentealbilliji, mjestašcu koje ima jedva više od dvije tisuće duša, u provinciji Albacete. Na svijet je došao kao albino u skromnoj i ponosnoj obitelji, u kojoj je majka Maria Lujan bila domaćica i držala sva četiri kuta u kući, dok je otac Jose Antonio zarađivao kao građevinar, a kada nije bilo posla, u turističkoj sezoni je bio konobar. Sa sestrom Maribel oduvijek je bio blizak.

Obitelj spremna na žrtvu i suze malog Andresa

Upravo zahvaljujući roditeljima Andres je u djetinjstvu imao sve što je bilo potrebno, a ako je trebao nešto više, obitelj je bila spremna na žrtvu. Tako je otac tri mjeseca od svoje plaće odvajao dio kako bi sinu kupio vrhunske kopačke kada se bližio njegov odlazak u Barceloninu školu nogometa La Masiju.

A kako se to dogodio njegov odlazak? Kao klinac harao je na betonskom igralištu pa s osam godina završio u 80 kilometara udaljenom Albaceteu, a zatim su ga zamijetili u katalonskom divu. Uočio ga je skaut Joan Martinez Vilaseca i uvjerio ga da dođe u Blaugranu.

'Otkrili smo ga za vrijeme turnira Brunete. Albert Benaiges bio je naš trener omladinskog pogona i javio nam je za Iniestu te smo počeli istraživati i došli pogledati ga. Posjedovao je čudesnu tehniku, brzo odlučivao i imao sjajan pregled igre - baš sve što smo tražili od mladog veznog igrača', govorio je Vilaseca.

  • +33
Španjolski nogometaš Andres Iniesta Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Taj posao nije bio lak, ali nakon što je realiziran stigle su neke druge muke. Mali Andres je tada imao 12 godina i bio je jako privržen obitelji. Nije želio napustiti sigurnost doma.

'Tata mi je rekao da neki vlakovi prolaze samo jednom u životu, ali ja sam mu rekao da ne želim ići.'

Kada je napokon rekao 'da', nije prestajao plakati. Putovanja za Barcelonu, na koje je krenuo s ocem, majkom i djedom, uvijek će se sjećati s knedlom u grlu.

'Stali smo ručati. Nitko nije jeo. Majka je plakala, otac nije bio gladan, djed me je ohrabrivao, ali ni on nije jeo. Ja nisam ni pogledao tanjur', govorio je Iniesta.

Ostao je u Barceloni, ali suze nisu stale. Trenirao je, igrao, učio, jeo i opet plakao. Roditelji su ga svaka dva tjedna posjećivali, a poslije toga druženja, kada bi ostao sam, opet je plakao. Isto kao i majka u tišini svojeg doma, jer više nije gledala malog Andresa.

Najtrofejniji španjolski nogometaš svih vremena

Srećom, izdržao je, jer da nije - nogometni svijet bi najvjerojatnije ostao uskraćen za jednog od najvećih virtuoza ove igre koji je Barceloni dao 22 godine života (1996.-2018.), od čega 16 sezona u seniorskoj konkurenciji. Na Camp Nouu je postao najtrofejniji španjolski nogometaš u povijesti, a njegova kolekcija trofeja izgleda pomalo nestvarno s čak devet prvenstava, šest Kupova kralja, sedam Superkupa Španjolske, četiri Lige prvaka, tri Superkupa Uefe i tri svjetska klupska prvenstva. Dakle 32 pokala s Barcelonom.

I reprezentacija je s njime debelo profitirala. U mlađim kategorijama bio je prvak Europe s U-17 pa nacionalnom vrstom U-19, a poslije toga osvojio je dva Eura s A selekcijom 2008. i 2012. Najveći uspjeh s Furijom zasigurno mu je zlato na SP-u 2010., a finale s Nizozemskom odlučio je svojim pogotkom u 116. minuti.

Ta utakmica je najbolje pokazala kakva je ponizna osoba Iniesta. U trenucima najvećeg slavlja sjetio se prijatelja kojeg više nije bilo. Podignuo je dres preko glave da bi odao počast prijatelju preminulom od srčanog udara ljeto ranije, suigraču s kojim je prošao sve reprezentativne omladinske kategorije: 'Dani Jarque, siempre con nosotros (uvijek s nama)', pisalo je na podmajici. (Jarque je tragično preminuli nogometaš Espanyola koji je stradao od posljedica srčanog udara u 26. godini života 8. kolovoza 2009. godine, op.a.)

Iniestin gol u finalu SP-a 2010. Izvor: Društvene mreže

A znate što je rekao o finalu u kojem je bio čovjek odluke i u kojem je pretrčao 14 kilometara...

'Ne mogu vjerovati da smo ostvarili san. Imao sam prigodu zabiti taj važan gol i time jednostavno malo više pridonijeti uspjehu naše momčadi.' Skroman do kraja!

Usporedno kako je gradio veliku nogometnu karijeru Iniesta je stvorio obitelj. Godine 2008., dok je bio ozlijeđen, upoznao je Annu Ortiz. Ona je bila profesionalna savjetnica za ljepotu, zdravlje, odijevanje... S njom je uplovio u bračnu luku 8. srpnja 2012., a na svadbi se točilo vino iz vinarije koju je posjedovala njegova obitelj i koje se zvalo Valerie, po kćeri koju je dobio u travnju 2011. Iniestina obitelj povećala se u svibnju 2015. sinom Paolom Andreom te još jednom kćeri, Sienom (svibanj 2017.).

Feliz pascua junto a las mejores madrinas!! 🙌🙌 ❤❤

Objavu dijeli Andres Iniesta (@andresiniesta8)

'Andres je dobar otac koji želi provoditi vrijeme sa svojom djecom i uvijek ih stavlja iznad svojih potreba i želja', jednom je izjavila njegova supruga Anna.

No obitelj Iniesta je proživjela i tragediju. U ožujku 2014. zbog komplikacija u trudnoći izgubili su jedno dijete.

Otac, humanitarac, spasitelj, vinar, a ne samo nogometaš

Kao što smo ranije spomenuli, Iniesta nije bio omiljen samo zbog nogometnih vještina, nego i svojih ljudskih odlika. O suparnicima je uvijek govorio s poštovanjem, nije se javno izjašnjavao o političkim pitanjima kao što je neovisnost Katalonije, njegov brak je cijelo vrijeme skladan i bez ijedne afere, a mnogo novca donirao je u humanitarne svrhe. Nije ni bježao od toga da govori o nezgodnim temama, kao onda kada je pao u depresiju 2008. i 2009. godine te je priznao da je potražio pomoć psihijatra.

Uz to, imao je glavnu ulogu u spašavanju Albacetea, kluba u kojem je krenuo s nogometom. Prvo mu je posudio novac za dugovanje na ime poreza te ga spasio od gašenja, da bi kasnije postao njegov većinski vlasnik.

Da Iniesta razmišlja o životu nakon nogometa, dokazao je uspješnim ulaganjima u vino, po kojem je poznat njegov rodni kraj, a i njegova obitelj je treća generacija koja se time bavi, što je započeo njegov djed. Obiteljski posao s vinom ima i ime - Bodega Iniesta.

'Želim proizvoditi dobra vina i izvoziti ih širom svijeta', izjavio je jednom prilikom Iniesta o biznisu u koji je uložio preko 10 milijuna eura.

Za 180 hektara vinograda odgovoran je njegov otac Jose Antonio, a on ga je na bavljenje ovim plemenitim poslom i nagovorio. Uzgajali su grožđe bez većih ambicija do prije 16 godina, kada je otac počeo razmišljati o gradnji vinarije. Do prvih pravih nogometnih ugovora nisu za to imali dovoljno novca, ali sina je brzo potaknuo na ulaganje u vinograde i vinariju. Njihova vina danas se prodaju u 33 zemlje diljem svijeta (do 1,2 milijuna boca godišnje), a rade se od posebnih sorti grožđa i voća. Neke vrste vina dobile su imena po njegovoj djeci, a jedno ima naziv '116', po minuti kada je zabio u finalu SP-a.

Nogometni svijet šokiran iznenadnim odlaskom u nepoznato

Zlatni dečko bez mrlje na nogometnoj karijeri i na privatnom životu šokirao je nedavno cijelu nogometnu javnost svojim priznanjem kako na kraju sezone napušta Barcelonu i odlazi iz Europe u Aziju kako bi tamo produljio svoju nogometnu karijeru.

'Jako dugo sam razmišljao. Barcelona je za mene najbolji klub na svijetu i sve mi je dala. Strašno mi je teško reći zbogom klubu u kojem sam proveo cijeli život. Barca i La Masia učinili su me velikim dijelom čovjekom kakav sam danas. Svima vama koji ste bili uz mene mogu samo reći veliko hvala. Moj jedini cilj bio je uspjeh ovog kluba i u tome sam uspio. Nisam mogao zamisliti bolji kraj karijere u Barceloni. Odlazim s osjećajem da sam važan, da sam u početnoj postavi i da osvajam titule. No ovo je život i sve teže mi je zadržavati taj nivo. Ne bih si nikada oprostio da se u ovom klubu počnem osjećati neugodno. To ne zaslužujemo ni ja ni klub. Rekao sam da se nikada ne želim naći u situaciji da igram protiv Barcelone, stoga više neću biti u Europi', izjavio je Iniesta na izvanrednoj konferenciji na kojoj se nije mogao suzdržati novih suza. Toliko ih je isplakao na Camp Nouu.

Njegova nova destinacija još nije potvrđena - prvo se govorilo o kineskom Chongqing Dangdai Lifanu, od kojeg bi dobio 27 milijuna eura po sezoni, a klub bi u tom razdoblju od njegove obiteljske vinarije kupio šest milijuna boca po šest eura (u tri godine) te bi Iniesta imao pravo i na 50 posto zarade od marketinških aktivnosti koje bi se temeljile na njegovu imenu. U zadnje vrijeme dovodi se i u vezu s japanskim Vissel Kobeom te bi mu on navodno godišnje uplaćivao 25 milijuna eura.

Bez obzira na to što zasad nije potvrđeno kamo odlazi, zna se da Europa gubi jednog od najvećih ikada, neokrunjenog kralja kojem se preko cijele naslovnice čak ispričao i ugledni France Football zato što ga nijednom nije izabrao za nogometaša svijeta te mu dao Zlatnu loptu. A Andres je to zaslužio, bez obzira što je igrao u razdoblju Lionela Messija i Cristiana Ronalda.

'Za nas Iniesta nije bio samo igrač, on je bio Igrač. Njegova velikodušnost, timska igra i altruizam svakako su mu još više omogućavali da osvoji ovu veličanstvenu nagradu. On je dokazao da je mozak definitivno najvažnija stvar kada se govori o pravim šampionima. Zlatna lopta mimoišla je velike igrače, ali njegova odsutnost na popisu njenih osvajača je najbolnija. Možemo se samo nadati da će mu božanstveni nastup na Svjetskom prvenstvu omogućiti da ispravi ovu demokratsku anomaliju', dio je isprike France Footballa.

Andres Iniesta i Anna Ortiz Izvor: Društvene mreže

Od Inieste su se biranim riječima u intervjuima za novine, u televizijskim istupima i preko društvenih mreža oprostili suigrači, suparnici, poznati treneri i nogometni djelatnici, no izdvojit ćemo reakciju Neymara, za kojeg stručnjaci predviđaju da je sljedeći nogometni kralj. Evo što je Brazilac rekao o neokrunjenom vladaru nogometne igre.

'Maestro, čast mi je što sam bio dio tvoje karijere u Barceloni. Divio sam ti se i prije nego što smo zaigrali zajedno, a kada smo postali suigrači, zaljubio sam se u tvoj nogomet te još više u to kakva si osoba izvan terena. Uvijek ću se hvaliti prijateljima, svojoj djeci i obitelji da sam imao zadovoljstvo slavljenja golova i titula s tobom.'

I nije Neymar jedini koji se zaljubio u način na koji Iniesta igra nogomet... Hvala, maestro!