NOVI KRALJ NOGOMETA

Neymar - priča o razmaženom genijalcu, očinstvu, oduzetim jahtama i suludom rekordu

24.09.2017 u 15:11

Bionic
Reading

Neymar da Silva Santos Júnior (25) ovoga ljeta postao je vlasnik najvećeg transfera u povijesti nakon što je iz Barcelone pobjegao u PSG, a svima koji su vezani uz nogomet postalo je jasno da poslije odštete od 222 milijuna eura ništa više neće biti isto. Ovo je životna priča Brazilca koji uveseljava mase majstorijama i golovima, ali isto tako razmaženim ispadima i aferama

Prve nogometne korake Neymar (5. veljače 1992.), dijete Nadine Santos i Neymara Santosa Seniora, napravio je u skromnom Portuguese Santisti i od prvih dana bilo je jasno da će ga uskoro prerasti. Tako je s 11 godina završio u velikanu Santosu.

Njegove nevjerojatne driblerske sposobnosti (koje je usavršavao i na uličnom nogometu i na futsalu), atraktivan stil, umijeće igranja s obje noge, energičnost, eksplozivnost... jamčili su mu brz uspon, a već sa 17 godina (2009.) Neymar je upisivao seniorske minute.

Neymar dok je rasturao u Santosu

U međuvremenu je s 13 godina trebao prijeći u Real, bilo je sve dogovoreno, klinac je prošao probu, u 19 dana zabio 27 golova, fotografirao se sa sunarodnjacima Ronaldom i Robertom Carlosom te Zinedineom Zidaneom, spakirao kofere i bio spreman na život u Madridu.

'Čini se da san o igranju za Real Madrid postaje stvarnost', rekao je u jednom intervjuu 13-godišnji Neymar za ESPN.

Kako je tata Neymar hladno odbio Real Madrid

Ali umiješao se otac Neymar senior koji je vodio glavnu riječ (iako je menadžer bio Wagner Ribeiro), a i danas vodi brigu o svojem sinu. Tata je bivši nogometaš, ali je radio i kao gradski službenik, mehaničar i građevinar kako bi s dovoljno novca maknuo svoju obitelj od siromašnih favela. Danas takvih briga nema, svojem sinu, ali i sebi, donosi hrpu novca i to mu ide jako dobro, no to je neka druga priča.

I taj čovjek je Realu rekao 'NE', a sve je objasnio kao želju da mu dijete odrasta u domovini s četiri godine mlađom sestrom Rafaellom Beckran uz koju je Neymar jako vezan i danas (dobivao je kasnije u Barci čak namjerno kartone i 'ozlijeđivao se' kako bi bio slobodan na dan kada je slavila rođendan; na fotografiji ispod sa sestrom i ocem).

A Neymar Jr. nakon ostanka u Brazilu? On je zaludio Santosove navijače. Od 2009. do 2013. vratio je brazilskog velikana na stare staze slave, u 225 nastupa - 136 golova, a stigli su i trofeji. Santos je opet bio veliki klub, tri prvenstva Paulista, jedan brazilski kup, Libertadores kup (južnoamerička Liga prvaka, 2011.) i Recopa Sudamericana (kao Europski superkup). Postao je i nezamjenjivi A reprezentativac, kapetan, vođa u napadu i trenutačno je u 'selecau' na brojci od 79 utakmica i 52 golova uz osvojen Kup konfederacija (2013.) i Olimpijske igre (2016.).

  • +32
Neymar u dresu brazilske reprezentacije Izvor: Reuters / Autor: PILAR OLIVARES

Idol brazilskih klinaca

I prije svoje 20. godine već je postao idol mnogim klincima, dok su ga suparnički igrači i fanovi prezirali zbog provokativnog ponašanja na terenu, teatralnog iznuđivanja prekršaja, pa i simuliranja, no nisu ni oni mogli ostati ravnodušni na genijalnost koju je pokazivao na terenu.

Kako je Neymar rastao na nogometnom planu, tako je bio aktivan i u privatnom životu. Brazilskim nogometašima u krvi su tulumi i provodi, a ni on nije bio ništa drugačiji (čest je gost na koncertima glazbenih zvijezda na kojima bi i zaplesao i zapjevao). Djevojke su se za njega lijepile, a Neymar nije ostajao imun na zov ljepšeg spola.

Michel Teló i Neymar pjevaju 'Ai Se Eu Te Pego', u jednom razdoblju najpopularniju brazilsku pjesmu

U kolovozu 2011. Neymaru se svijet izokrenuo, postao je otac malog Davija Lucce, a djevojka Carolina Nogueira Dantas uskoro je postala bivša. Navodno je otac mislio da bi brak loše utjecao na imidž njegova sina pa je cijela veza završila. Neymar junior ostao je u dobrim odnosima s majkom svojeg djeteta, novčano je pomagao, a sa sinom se redovito viđa i objavljuje fotografije zajedničkog druženja na društvenim mrežama...

Neymar sa sinom

Danas je Neymar u vezi s glumicom i manekenkom Brunom Marquezine, koja je samo prije nekoliko mjeseci šokirala izjavom da je 'nevinost izgubila s 11 godina'. Za razliku od nje, brazilski reprezentativac nije imao takvih suludih ispovijesti pred milijunskim auditorijem. Zasad...  

  • +2
Neymarova djevojka Bruna Marquezine Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Inače, svi u Santosu bili su svjesni toga da Neymar neće dugo biti njihov. Bogati europski klubovi poput lešinara bacili su se na buduću zvijezdu svjetskog nogometa, nudili su brda i doline, a u toj milijunskoj utrci pobijedila je Barcelona. U lipnju 2013. pao je potpis.

Skandal i zamračeni milijuni nakon transfera u Barcu

Oko odštete za Neymara izbio je veliki skandal, na Camp Nou su tvrdili da su ga platili 57,1 milijun eura, ali kasnija istraga je otkrila zašto je Neymar senior usmjerio sina prema katalonskom klubu. Naime, ispalo je da je Barcelonu transfer koštao 88,2 milijuna eura, a od toga je oko 40 milijuna eura u džep strpao tata. Naravno, u Santosu su bili bijesni, tadašnji predsjednik Barce Sandro Rosell je podnio ostavku, a porezne vlasti su krenule u napad zbog zamračenih milijuna na koje nije plaćen porez (optužbe i prema Barci i prema Neymaru).

Neymar - najbolje iz Barcelone

No nije to bio jedini problem obitelji Neymar. I u Brazilu su ih optužili za neplaćanje poreza od sponzorskih ugovora, pa su tijekom igranja u Barceloni naslovnice tiskovina i portala punile i vijesti o Neymaru koje nisu imale veze s nogometom. Država mu je oduzela privatni avion, jahtu, nekretnine i još dosta toga kako bi se namirio dug državi. Neymar je puno zarađivao, ali jednako tako i gubio novac.

I dok se Neymar izvan terena očigledno okružio lošim savjetnicima, među kojima je i otac, na terenu se to nije osjetilo. Tamo je suradnja s Lionelom Messijem (koji ga je dočekao u Barci) te Luisom Suarezom (stigao 2014. iz Liverpoola) bila na najvišoj mogućoj razini. U četiri sezone u svim natjecanjima odigrao je 186 susreta uz zabijenih impresivnih 105 pogodaka. Neymar je ugradio veliki dio u dva prvenstva, tri Kupa kralja, jedan Superkup, jednu Ligu prvaka i jedan klupski SP.

  • +23
Neymar dok je još bio igrač Barcelone Izvor: Reuters / Autor: MIKE SEGAR

Tih plodonosnih godina Neymar se kleo u ljubav Barci, da se ne može vidjeti nigdje drugdje, da ostaje, ali posljednjih nekoliko prijelaznih rokova kuhalo se i stalno spominjalo njegovo ime u mogućim planovima nekih drugih velikana. I dok je Brazilac (dok se nije kleo u vjernost Barci) šutio, njegov otac je nekoliko puta ponovio da bi mu sin mogao otići. Naravno, tata je u tajnosti radio na transferu i pregovarao sa zainteresiranim stranama.

Odlazak u Pariz u transferu teškom rekordnih 222 milijuna eura

Dosta mu je bilo poreznih istraga, novčanih kazni, trebalo je opet napuniti obiteljski proračun milijunima, a i Neymar Jr. ako je želio biti najbolji nogometaš svijeta i osvojiti Zlatnu loptu, morao se maknuti s mjesta na kojem može biti samo jedan kralj - Messi.

Logična destinacija bio je PSG, francuski prvoligaš koji je uz pomoć katarskih milijuna počeo rasti, postajao je rezultatski uspješan, ali želio je i glamur, no za to morate imati jednu globalnu zvijezdu. Istinske tri bile su Cristiano Ronaldo, Lionel Messi i Neymar. S obzirom na to da su prva dvojica prešla 30. godinu, Neymar je, kao i oni, bio sadašnjost, ali i ulaganje u budućnost.

Parižani su krenuli u ofenzivu i na kraju šokirali svakoga tko prati nogomet. Iskeširali su 222 milijuna eura (dvostruko više od rekorda koji je držao Paul Pogba sa 105 milijuna eura iz Juventusa u Manchester United) i doveli Brazilca u svoje redove. Neymar se opet našao u središtu afere, jer je PSG-u navodno pomogao izigrati financijski fair play UEFA-e. On je platio odštetu, ali je taj novac prethodno dobio od Katarana kao 'naknadu' za to što je promovirao SP 2022. u njihovoj zemlji. Nije ni Brazilac loše prošao - najmanje 30 milijuna eura za svaku od pet godina ugovora (i to neto, a s bonusima preko 50), a i otac kao posrednik je na račun spremio oko 40 milijuna eura.

  • +25
Neymar u dresu novog kluba PSG-a Izvor: Reuters / Autor: GONZALO FUENTES

Barcelona je izigrana, UEFA je ismijana, a svijet je dobio najskuplji prelazak u povijesti. Davne 1893. godine, u prvom poznatom transferu, Willy Grows iz West Bromwicha prešao je u Aston Vilu za onda ludih stotinu engleskih funti, a 124 godine kasnije za jednog igrača isplaćena je odšteta koja graniči s razumom. Što se sve može kupiti za taj iznos... bolje o tome i ne razmišljati. Dana 3. kolovoza i sve je bilo službeno zgotovljeno, Neymar više nije bio Barcin.

'Živio sam nezaboravne trenutke, živio sam u gradu koji je više od grada, Barcelona je bila moj dom. Obožavam Barcelonu i Kataloniju, ali sada ću se koncentrirati samo na uspjeh svoga novoga kluba,' poručio je.

U Gradu svjetlosti njegov dolazak izazvao je pravu pomutnju, već prvog dana prodano je deset tisuća dresova, a njegovim dolaskom klub je postao još glamurozniji, atraktivniji sponzorima, zanimljiviji medijima... Bez obzira na to što je cijela operacija dovođenja Neymara koštala PSG preko 450 milijuna eura, ne treba sumnjati da će mu se brzo isplatiti.

'Nisam ovdje da bih bio zvijezda. Ovdje sam zbog novog izazova i novih trofeja. Želio sam veći izazov i zato sam ispred vas. To mi je moje srce reklo. Svaki dan ga slušam, a ovog puta reklo je PSG', izvalio je Neymar i s tim riječima postao predmet sprdnje u javnosti, jer zna se da s njegovim transferom veze nije imalo srce. Više debljina bankovnog računa...

Neymar je s Edinsonom Cavanijem i Kylianom Mbappeom (doveden na posudbu iz Monaca, a sljedeće sezone bit će  kupljen za 180 milijuna eura) stvorio novi strašni trio na zemlji, koji je od prvih utakmica bio ubojit i nerješiva enigma za suparničke obrane.

Neymar vs. najbolji freestyler Séan Garnier

No Neymar se od prvog dana počeo ponašati kao zvijezda, razmažena zvijezda. Tako je upao u sukob sa starosjediocem Cavanijem oko izvođenja slobodnjaka i penala. Na prvi pogled smiješna svađa dostojna djece iz vrtića, ali to je unijelo razdor u svlačionicu i dovelo čak do toga da Brazilac zahtijeva odlazak Urugvajca.

Ali tako je to s njime, gdje je Neymar uvijek je neka strka, bilo to na terenu ili izvan njega.

I tako je nogometni genijalac pronašao svoje kraljevstvo, sada ima priliku s vrha najboljih maknuti Ronalda i Messija koji se godinama izmjenjuju, a to bi bio sjajan nastavak njegove uzbudljive nogometne avanture koja je počela na ulicama Brazila pa stigla do jednog od najljepših gradova svijeta.

Voljeli ga ili ne, svi se slažu da je Neymar Jr. najveći favorit za nasljednika Messija i Cristiana Ronalda na tronu najboljeg nogometaša svijeta.