životna priča ARGENTINSKOG ČAROBNJAKA

Lionel Messi, dječak kojeg su zvali patuljak, na putu da postane najveći svih vremena

07.05.2017 u 19:41

Bionic
Reading

Postići 500 golova u istom dresu velika je stvar, no postići taj 500. gol u posljednjim sekundama sudačke nadoknade u derbiju svih derbija između Real Madrida i Barcelone, popularnom El Clasicu, na travnjaku najvećih rivala za pobjedu 3:2, samo je još jedan dokaz da život zaista piše najbolje romane. Leo Messi inspiracija je i igrački uzor mnogim mladim nogometašima. Njegova priča šalje samo jednu poruku: Nikada, baš nikada ne smijete odustati od svog sna!

Mogli bismo slobodno reći da je današnji nogometni svijet podijeljen na dva tima; Tim Messi i Tim Ronaldo. Rivalstvo ova dva nogometna velikana gotovo je jednako onom njihovih momčadi Barcelone i Reala. Nakon što je Juventus u četvrtfinalu Lige prvaka zaustavio Messia i društvo, a Ronaldo u isto vrijeme napunio mrežu njemačkog Bayerna, činilo se da u najveći španjolski derbi El Clasico Portugalac ulazi sa psihološkom prednošću.

No Lionel Messi je tog 23. travnja na Santiago Bernabeu odigrao jednu od najboljih utakmica u karijeri. Od samog početka stvarao je ogromne probleme Casemiru, Kroosu i Modriću. Postigao je pogodak za vodstvo 1:2, izborio crveni karton Sergia Ramosa, a točku na i stavio je pogotkom u posljednjim sekundama utakmice za veliku 2:3 pobjedu i povratak Barcelone u igru za naslov prvaka. Odličnu formu potvrdio je tri dana kasnije zabivši Osasuni nova dva pogotka, da bi jučer protiv Villareala ponovo zabio dva gola u petoj uzastopnoj pobjedi Barcelone kojom je ona ostala u igri za novi naslov prvaka Španjolske.

Jedan od najvećih svih vremena

Iako će tek za dva mjeseca napuniti 30 godina, Lionela Messia mnogi već sada smatraju i najvećim nogometašem svih vremena.  Iako je kategorija 'najvećeg svih vremena' subjektivna, možemo slobodno reći da je njegova životna priča, njegov put od bolesnog dječaka kojeg su posprdno zvali 'buha' i 'patuljak' do globalne ikone put bez premca. Idealan scenarij za holivudski blockbuster

Rođen u obitelji talijanskih imigranata u argentinskom gradu Rosariu, Leo je već od malih nogu pokazivao sklonost nogometu. Sa četiri godine priključio se lokalnom klubu Grandoli gdje ga je trenirao njegov otac. Dvije godine kasnije postao je član Newell's Old Boysa. U idućih šest godina postigao je gotovo 500 golova i nametnuo se kao najbolji argentinski igrač u svom godištu. Uvijek je bio nizak i sitan, no svojom vještinom i srčanošću sve je to nadoknađivao. Stidljiv i povučen, svoju je zadovoljštinu nalazio na travnjaku gdje je dominirao protiv starijih i viših te jačih protivnika.

'Tata, samo se na nogometnom terenu osjećam sretnim i poštovanim. U razredu mi se smiju i zovu me patuljkom i buhom. Šta da radim? Iako puno jedem ne rastem', žalio se ocu Leo.

Sjećam se kako sam svaku večer sjedio na krevetu i dobivao injekciju u noge. Bilo je to iznimno neugodno, no toliko sam želio postati nogometaš da je vrijedilo muke

No uskoro je obitelj Messi dobila šokantno objašnjenje zašto mali Leo ne raste. Naime, dijagnosticirana mu je bolest nedostatka hormona rasta. Bolest je to koja ne utječe samo na čovjekovu visinu, nego i razvoj kompletnog mišićnog sustava. Jedini lijek bile su injekcije umjetnog hormona rasta somatotropina.

'Sjećam se kako sam svaku večer sjedio na krevetu i dobivao injekciju u noge. Bilo je to iznimno neugodno, no toliko sam želio postati nogometaš da je vrijedilo muke', tih se dana sjeća Leo Messi koji je zahvaljujući injekcijama umjetnog hormona izrastao do 170 cm.

  • +14
Lionel Messi - jedan od najvećih nogometaša svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Barcelona platila liječenje

Problem je bio što su te injekcije koštale više od tisuću dolara mjesečno, a zdravstveno osiguranje Leovog oca pokrivalo je samo prve dvije godine. Nakon isteka te dvije godine, iako je radio dva posla, Jorge Messi je sve teže pronalazio način da svom sinu omogući potreban liječnički tretman. Tad je odlučio da snimi video. Na njemu mladi Leo pokazuje svoje nogometne vještine… Tehnicirao je narančom i zaustavio se na brojci 95.

Nakon toga tehnicirao je 130 puta teniskom lopticom. Otac je poslao tu video snimku na velik broj adresa. Leove vještine zadivile su skaute Barcelone te je ubrzo pozvan na probu, a ostalo je povijest… Samo jedna prijateljska utakmica između Barceloninih kadeta i starijih juniora bila je dovoljna da menadžer katalonskog giganta Carles Rexachu odluči da je Leo igrač za njih. Barcelona se obvezuje da će između ostalog plaćati i Leovo liječenje, te se obitelj Messi seli u Barcelonu.

'Moj otac je naporno radio da mi plati injekcije hormona rasta u Argentini. Radio je dva posla, no injekcije su bile jako skupe. Kad se Barcelona ponudila da će ih plaćati, donio je odluku da preseli obitelj u Španjolsku. Učinio je to radi mene', objašnjava Messi.

Počeci su bili teški. Zbog sudskog spora između Barcelone i Newell's Old Boysa mogao je igrati samo prijateljske utakmice. Na jednoj od njih slomio je nogu, a posljedica je bila tromjesečno mirovanje. Po prirodi povučen, u posve novoj sredini toliko se zatvorio u sebe da su neki njegovi suigrači mislili da je nijem.

Dodatan udarac bio mu je kad mu se majka vratila u Argentinu da bude sa preostalo troje djece ostavivši Lea samog sa ocem. Polako se otvarao, a na terenu je sa svojim vršnjacima Gerardom Piqueom i Cescom Fabregasom pokorio španjolsku u svom uzrastu. Njegov talent bio je evidentan i postalo je samo pitanje dana kad će ući u prvu momčad Blaugrane.

  • U 12 sezona u dresu Barcelone Messi je osvojio čak 29 trofeja;
  • U Španjolskoj su osvojili osam titula prvaka, četiri kupa i sedam superkupova. Uz to osvojili su i 10 međunarodnih trofeja. Ističu se četiri Uefine Lige Prvaka, tri europska Superkupa i tri internacionalna kupa

Nevjerojatnih 29 trofeja u dresu Barcelone

Trener Frank Rijkaard ubacio je Messia u igru u studenom 2003. pred 52 tisuće gledatelja u prijateljskoj utakmici protiv Porta. Messi je u 15 minuta igre iznudio jedanaesterac i stvorio dvije lijepe prilike. Pokazao je da mu je mjesto među velikim momcima. Imao je 16 godina, 4 mjeseca i 23 dana. U čitavoj povijesti Barcelone samo su dvojica igrača bila mlađa kad su prvi put nastupili u momčadi. Iako je i dalje igrao za juniore, prvo jednom tjedno, a kasnije i češće trenirao je s prvom momčadi u kojoj su bile veličine poput briljantnog Brazilca Ronaldinha koji ga je uzeo pod svoje i postao mu neka vrsta velikog brata. U listopadu 2004. sa 17 godina, 3 mjeseca i 22 dana postao je najmlađi igrač u povijesti Barcelone koji je zaigrao u prvenstvenoj utakmici, u gradskom derbiju protiv Espanyola. Pola godine kasnije upisao je i svoj prvijenac protiv Albacete na asistenciju Ronaldinha. U idućih 12 godina Leo Messi je sa svojom Barcelonom doslovno pokorio nogometni svijet.

U tih 12 godina osvojili su čak 29 trofeja. U Španjolskoj su osvojili osam titula prvaka, četiri kupa i sedam superkupova. Uz to osvojili su i 10 međunarodnih trofeja. Ističu se četiri Uefine Lige Prvaka, tri europska Superkupa i tri internacionalna kupa. Messi je osvojio i pregršt individualnih nagrada. Rekordnih je pet puta izabran za najboljeg svjetskog, a 10 puta za najboljeg argentinskog nogometaša. Vlasnik je i mnogih rekorda. U sezoni 2011/12. zabio je rekordna 73 gola, a u kalendarskoj godini 2012. nevjerojatnih 79 golova! Njegovih 58 golova – koliko zasad ima – već sada je najviše je u povijesti reprezentacije Argentine.

'Leo Messi je vanzemaljac koji je odlučio igrati sa nama ljudima', prije nekoliko godina izjavila je legenda Juventusa i ponajbolji vratar u povijesti Gigi Buffon.

Olimpijsko zlato i četiri bolna poraza

Nogomet je u Argentini sport broj jedan. U svojoj su bogatoj povijesti dvaput bili i prvaci Svijeta. Na domaćem terenu 1978. predvođeni Mariom Kempesom iznenadili su favoriziranu Cruyffovu Nizozemsku, da bi osam godina kasnije Messijev nogometni uzor Diego Armando Maradona pokorio Svijet. Messi je u dresu Argentine debitirao sa 18 godine, a nakon njegovog debija veliki Maradona je izjavio:

'Vidio sam igrača koji će naslijediti moje mjesto u argentinskom nogometu, a njegovo ime je Leo Messi.'

Argentinci su bili uvjereni da će ih upravo Messi dovesti do treće titule svjetskih prvaka, no to se dosad nije dogodilo. Naime, Messi i Argentina nikako da pronađu lijek za Njemačku. Na SP-u 2006. Njemačka je slavila u četvrtfinalu nakon jedanaesteraca. Četiri godine kasnije u istoj fazi natjecanja Elf je rasturio Gaučose sa 4:0, da bi na posljednjem SP-u 2014. u Brazilu Messi i društvo stigli do finala gdje su po treći put zaredom poraženi od Njemačke, ovog puta u produžetku. Neosvajanje Svjetskog prvenstva stvar je koju mu kritičari najviše zamjeraju. Ne pomaže ni činjenica da je sa Argentinom izgubio sva tri finala Copa Americe, prvenstva Južne Amerike. Brazil ih je 2007. sredio sa 3:0, a 2015. i 2016. izgubili su na jedanaesterce od Čilea. Tako je jedina svijetla točka, ne računamo li naslov Svjetskog U-20 prvaka, za Messija u dresu Argentine osvajanje olimpijskog zlata na Igrama u Pekingu 2008. S obzirom na Messijeve godine i ogromno trošenje, svjetsko prvenstvo iduće godine u Rusiji bit će mu vjerojatno posljednja šansa da dovođenjem Argentine do kraja postigne besmrtnost.

Velikan i van terena

Leo Messi je svjestan kako je postao idol milijunima klinaca širom svijeta. Kad nađe vremena posjećuje dječje bolnice, a 2007. je i osnovao 'Leo Messi fondaciju' za bolesnu djecu.

'Znam što kao sportaš mogu učiniti za ovu djecu. Kad ih posjetim ona se smiju posebnim osmijehom. Vidiš da se žele boriti, pobijediti bolest i ostvariti snove. Želim pomoći djeci kojoj je pomoć potrebna. Svakoga dana trudit ću se da u dječje živote unesem radost. Za to ću se boriti istim žarom kojim sam se borio da postanem nogometaš',  izjavio je nedavno Leo koji je u vezi s Antonellom, djevojkom iz njegovog rodnog grada Rosarija, te s kojom ima dvoje djece.

S vremenom je dramatično promijenio i imidž nekoliko puta, promijenio je boju kose, pustio je bradu te je na svoje tijelo dodao nekoliko velikih tetovaža. Ali usprkos tome ostao je jednako dobar nogometaš, toliko poseban da možemo biti sretni što ga svakog tjedna imamo prilike gledati i što smo uživali u postizanju čudesnog rekorda od 500 golova u dresu Barcelone.

Od 2010. ambasador je UNICEF-a, te je nedavno donirao novac za obnovu 20 školskih učionica u ratom razorenoj Siriji.

'Svaki dan rata je previše. Ovaj u Siriji traje već šest godina te su djeca tamo taoci izloženi nasilju i okrutnosti. Kao ocu slama mi se srce zbog tog. Molim sve da podignu svoj glas da se ovaj rat zaustavi', riječi su Messija.

Do kad ćemo Lea gledati na travnjacima? Gledajući ga, kraj se ne nazire, a sam Leo je na tu temu izjavio:

'Uživam u nogometu kako sam uživao i na prašnjavim ulicama Rosarija. Kad dođe dan da neću više uživati u igri, bit će to dan kad ću otići u igračku mirovinu.'

MESSI protiv RONALDA u brojkama

  • 504 / 582            Klub (golovi/utakmice)         517 / 683
  • 58 / 117               Reprezentacija (gol / ut)      71 / 138
  • 5                            Najbolji igrač Svijeta             4
  • 4                            Liga Prvaka                              3
  • 3                            Europski Superkup                1
  • 3                            FIFA World cup                      3
  • 8                            Nacionalno prvenstvo          4
  • 4                            Nacionalni kup                        5
  • 7                            Nacionalni superkup             2
  • 0                            Kontinentalno prvenstvo     1
  • 3                            Zlatna kopačka                       4