LIGA PRVAKA

Analiza skupine D - Barca super favorit

01.09.2010 u 14:47

Bionic
Reading

U skupini D Lige prvaka zapravo je sve kristalno jasno, Barcelona je apsolutni favorit, dok bi se za drugo mjesto i nastavak natjecanja trebali potući Panathinaikos i Rubin. Među tim ekipama Kopenhagen izgleda kao nogometni patuljak

Pobjednik skupine D poznat je od onog trenutka kad je Uefa odradila ždrijeb. Barcelona gotovo da i nema ozbiljnog konkurenta, a grčki Panathinaikos i ruski Rubin morat će se dobro potući za drugo mjesto koje vodi u naredni krug Lige prvaka. Rusi su možda po kvaliteti malo bliži ostvarenju tog cilja, no Grci imaju više iskustva i definitivno luđe navijače. Kopenhagen u tom društvu zapravo nema što tražiti, eventualna pobjeda Danaca bit će tretirana poput senzacije, a prolaz makar u Europsku ligu bio bi šok za nogometnu Europu.

Skupina D: Barcelona, Panathinaikos, Kopenhagen, Rubin
Težina:
prilično teška skupina

Barcelona: najveći favorit ovogodišnjeg natjecanja. Na svakoj poziciji ima igrača svjetske klase, a na pojedinim mjestima i po nekoliko. Teško je naći bilo kakvu zamjerku ovoj ekipi, tek je pomalo zabrinjavajuće kad se uzme u obzir da većinu početnog sastava čine igrači vrlo niskog rasta. Unatoč tome, teško ih je ne vidjeti barem u polufinalu.

Snaga ekipe: velika individualna kvaliteta uklopljena u igrački sistem
Slabost ekipe: potencijalna opasnost tijekom prekida zbog nedostatka visine
Šanse za prolaz: 95 posto

Panathinaikos: nakon šest sezona su vratili titulu grčkog prvaka, zadržali sve ključne karike i dodatno se pojačali klasnim igračima (Govou, Boumsong). Momčad je uvijek solidno nastupala u Ligi prvaka, nerijetko prolazeći grupnu fazu natjecanja. Tome se nadaju i ove sezone, uz pomoć fanatične navijačke podrške i atmosfere na stadionu Spyros Louis.

Snaga ekipe: iskusna, ujednačena i kvalitetna ekipa
Slabost ekipe: ključni igrači su mahom zagazili u četvrto desetljeće
Šanse za prolaz: 50 posto

Kopenhagen: danski prvak definitivno spada među najslabije ekipe ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka i lako bi se moglo dogoditi da natjecanje završi sa zanemarivim brojem osvojenih bodova. Zvijezda ekipe je danska legenda Jesper Grønkjaer, koji je već dobrano zagazio u tridesete i ne igra na onoj razini zbog koje je branio klupske boje Ajaxa ili Chelseaja.

Snaga ekipe: discipliniran i organiziran radni kolektiv
Slabost ekipe: nedostatak kreativnosti i individualnih rješenja
Šanse za prolaz: 5 posto

Rubin: momčad koja se prošle sezone odlično držala u jakoj grupi s Barcelonom, Interom i Dinamom iz Kijeva zadržala je igračku kvalitetu sličnu prošlogodišnjoj. Iako su otišli bitni igrači Dominguez, Bukharov i Semak, njihova bi mjesta trebali popuniti Martins, Carlos Eduardo i Kuzmin. Imaju se puno pravo nadati jednom od prva dva mjesta.

Snaga ekipe: ofenzivna linija i trener Berdyev
Slabost ekipe: obrambena linija, naročito stoperski par
Šanse za prolaz: 50 posto