KREĆE PREMIERSHIP

Analiza favorita: Bitka za Englesku bit će - napeta!

18.08.2012 u 13:49

Bionic
Reading

Chelsea i dva Manchestera se nameću kao favoriti za naslov prvaka u novoj sezoni. Nije teško ni postaviti stvari zašto je tako; radi se o ekipama s najvećim novcem na raspolaganju i ekipama koje najviše privlače međunarodne nogometne superstarove

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika Mac316.

Velika većina nogometnih stručnjaka, kao i bookmakera, suglasna je - o tituli Premier lige odlučivat će dvojac iz Manchestera i Chelsea. Tako misli i član portala Tribina.hr Mac316, koji je svojom analizom pojasnio snage i slabosti svake od tih ekipa.

Chelsea i dva Manchestera se nameću kao favoriti za naslov prvaka u novoj sezoni. Nije teško ni postaviti stvari zašto je tako; radi se o ekipama s najvećim novcem na raspolaganju i ekipama koje najviše privlače međunarodne nogometne superstarove. Svakoj od te trojice se nalaze i mane, pa tako Chelsea teško može osvojiti zbog oslabljenog napada, Man Utd zbog manjka glavnog playmakera, a City zato što je to... City. Pa počnimo od njih.

Vincent Kompany s 'tanjurom' engleskog Superkupa

Iz nekog razloga, ignorira se činjenica da je Manchester City s ovom ekipom prošle sezone osvojio Premiership. Govori se o sretnom pogotku u zadnjoj minuti prvenstva, a ne spominje se nadoknada 8 bodova zaostatka za Utd-om u zadnjih par kola. Govori se o megalomanskim vlasnicima koji kupuju bez reda, a činjenica govori da su svojom kupovinom posložili momčad za naslov prvaka i sada kada imaju takvu momčad, ne troše nebulozno dalje, nego im je jedino pojačanje jako mladi i nedokazani, ali talentirani Jack Rodwell, važno je naglasiti, domaći igrač tj. Englez. Ali to je stigma koja se prišije svakom novom klubu koji se vine u vrh nogometa; oni su obilježeni kao umjetni potrošači, dok se o npr. Arsenalu i Unitedu, koji su potrošili višestruko više u prijelaznom roku, govori kao o tradicionalistima i rasadnicima talenata.

Postava Citya:

Hart - Ricahrds (Zabaleta), Kompany (Kolo Toure), Lescott (Savić), Kolarov (Clichy) - David Silva (Johnson), Yaya Toure (Rodwell), de Jong (Barry), Nasri (Milner) - Tevez (Balotelli), Aguero (Džeko)


City ima svoj put koji ne vode Arapi, koji su samo financijeri, nego očito tim stručnih ljudi u nogometu, predvođen dokazanim trenerom Mancinijem. Osvojili su Superkup, najuigraniji su i najbolje pokriveni na svim pozicijama, nemaju stožernih igrača kojima treba 'period prilagodbe' i nameću se kao favorit br. 1. Iako je United složio atomski napad, ne treba zapostaviti kombinaciju Aguero-Tevez, koja ima dodatni plus uigranosti kroz reprezentaciju i koja djeluje u rotaciji s neospornim talentom, ali nepredvidljivim Mariom Balotellijem. Dojam je kao da je City razočarao nogometne kroničare neaktivnošću na tržištu, a oni samo nemaju potrebe spiskati novac kad već imaju pobjedničku momčad u rukama. City će vjerojatno imati najbolji start u prvenstvu, a nakon toga će rasplet ovisiti o njihovoj stabilnosti i o dizanju igre osvježenih konkurenata. Moja pognoza: obrana naslova.

Šokirao Londončane: Robin Van Persie u Manchester Unitedu

Manchester United je dugo šutio, i sada, čini se, upecao ulov prijelaznog roka, najboljeg strijelca i igrača prošle sezone, Robina Van Persija. Nema sumnje da su time stvorili atomski napad s Rooneyem, a pomognut Chicaritom i Welbeckom. United će opet tresti mreže sve u 16. Zanima me uloga Rooneyja u novom Unitedu, moguće je da ga Ferguson počne koristiti u više playmakerskoj ulozi jer ga ionako često gura van same špice. Rooney to može jako dobro igrati, ali je igrač koji kada nije ostavljen kao golgeter se strašno troši, i iako to zvuči glupo, ponekad i previše. Nekad jednostavno trči i ganja protivnika sve do svog golmana, što zaslužuje aplauze, ali ni on nije robot i ta potrošnja često šteti vlastitoj ekipi, pošto jednostavno nema energije sudjelovati konkretno u napadu. Sad je zato tu netko da ga odtereti; Van Persie nema takvih problema, on shvaća svoju dužnost i rado je čini. On je tu da zabije ili sudjeluje u najvažnijem, golovima.

Postava Uniteda:

De Gea - Rafael (Jones), Ferdinand (Smalling), Vidić(Evans), Evra - Carrick (Scholes) - Nani (Valencia), Kagawa (Cleverly), A. Young (Giggs) - Rooney (Waelbeck), Van Persie (Chicarito)


Vrlo vjerojatno je United dobio bolji napadački dvojac i od legendarnih Colea i Yorkea, koji se nisu pretjerano obožavali, mislim da se neće ni ova dvojica, ali su na terenu izgledali komplementarno i zabijali u tonama. Mnogi će reći da United ima problem playmakera, ali ne slažem se nužno. Kagawa će biti čovjek za sponu veze i napada, A. Youngu i Naniju ne manjka kreativnosti s krilnih pozicija, mali problem je u zadnjem veznom tipa Carrick, koji ne daje puno prema naprijed, ali ofenzivni potencijal je tu i bez njega, neće biti problem kakvim se predstavlja. Za mene je veći problem obrana, uz ostarjelog Ferdinanda i Vidića, za kojeg nije sigurno kad se i na kojem stupnju spremnosti može vratiti vrhovima forme. Uz njih, tu su mladci koji su prošle sezone igrali dobro, ali i griješili, što bi za klub koji se ne zove United i nema njegove ambicije bilo odlično. Ali United nema luksuz da trpi greške svojih mladih snaga Smallinga, Evansa, Jonesa i Rafaela. Rekao bih da o tom segmentu najviše i ovisi Unitedova sezona, a osobno mi nekako ne ulijevaju povjerenje i zato Unitedu prognoziram napetu borbu, ali na kraju i 3. mjesto. Kao što se vidi i iz postave ispod, nema zamjene za Evru na lijevom beku, a on već predugo igra u visokom ritmu i u godinama je kad ne može sve fronte sam iznijeti.

Nogometaši Chelseaja aktualni su prvaci Starog kontinenta

Londonski Chelsea je još jedan od top favorita i najviše promijenjen. Nema više nositelja igre i golova, velikog Drogbe koji zaslužuje sve počasti koje mu klub može dati. Sad je nova era, era u kojoj Chelsea želi maknuti etiketu tvrde, neatraktivne momčadi i postati spektakl. Ta namjera je očita u pojačanjima, tri velika kreativca; podcijenjeni Marko Marin, Europi nepoznati ali igrač s reputacijom ponajvećeg brazilskog talenta Oscar, te dokazani i spektakularni Eden Hazard, igrač koji je debelo prerastao francusko prvenstvo i dolazi osvojiti i Engleze. Sezona će, moguće je, krenuti teže dok se kockice ne poslože, veliki je zadatak pred Di Matteom uigrati te kreativce s osjetljivom biljkom Fernandom Torresom, koji može njihovim dolaskom procvjetati, ali također može i još dublje potonuti ako ne krene dobro.

Postava Chelseaja:

Cech - Ivanović (Ferreira), Terry (Cahill), Luiz, Cole (Bertrand) - Lampard (Essien), Mikel (Meireles) - Mata (Ramires), Oscar (Marin), Hazard (Maloud) - Torres (Sturridge)


Problem je što ako Torresa ne krene, zasad baš i nema drugih napadačkih opcija. Kalou i Lukaku nisu u klubu, kao ni Drogba, jedina alternativa je Sturridge, koji nije klasičan golgeter, nego više brzanac koji pomaže glavnom napadaču. Srećom, tu je, da drži stvari pod kontrolom dok se napad ne formira i uigra, granitna obrana koja je imenima, a i igrama bi trebala biti, najbolja u ligi. U obrani se stvarno teško i može pogriješiti u izboru prvotimaca, a u vezi je velika prenapučenost i može se očekivati da se neko ime do kraja prijelaznog roka još uputi iz kluba. Promjena veznog reda je u tome da će zavladati igrači koji teže posjedu i driblingu za razliku od direktnijeg i fizikalnijeg stila prošlih godina. Chelsea će tijekom sezone sigurno imati bolja i lošija razdoblja, ali kvalitetom su prepuni i vjerujem da će na kraju zauzeti drugo mjesto, što bih stavio pod uvjet dovođenja još neke napadačke opcije, a vjerujem da će Abramovič to i učiniti.