sp u hokeju

Amerikanci tek u produžetku 'slomili' Šveđane i osigurali prvo mjesto u skupini

23.05.2023 u 20:44

Bionic
Reading

Američki hokejaši pobijedili su Šveđane 4:3 u produžetku dvoboja posljednjeg kola Svjetskog prvenstva elitne divizije odigranoj u utorak u Tampereu i time osvojili prvo mjesto u A grupi, dok je reprezentacija Kanade u Rigi svladala Češku 3:1 i tako će s druge pozicije u B grupi ući u četvrtfinale

Amerikancima je pobjedu donio Dylan Samberg golom u 2. minuti produžetka, nakon što je njegova reprezentacija u posljednjoj trećini ispustila prednost od dva gola.

Leo Carlsson je u 10. minuti donio vodstvo Švedskoj, na što je američka reprezentacija odgovorila s tri uzastopna gola. U prvoj trećini je izjednačio Nick Bonino (17), a u drugoj su za Amerikance u situacijama s igračem više pogađali Conor Garland (34) i Lane Hutson (40). Šveđani su bolju igru u zadnjoj trećini okrunili drugim golom Lea Carlssona (55) te izjednačenjem za produžetak koji im je donio Timothy Liljegren (58).

No, na kraju su ostali samo s jednim osvojenim bodom i na drugom mjestu u skupini. Bez obzira na ishod posljednjeg dvoboja u skupini u kojem se sastaju Finska i Danska, iz grupe A će kao prvi u četvrtfinale Amerikanci, Šveđani su 'broj 2', s trećeg mjesta idu Finci, a četvrti su Nijemci koji su 5:0 u utorak nadigrali Francuze. Iz A grupe je u niži rang preselila Mađarska.

U Rigi je nakon dvije trećine dvoboja Kanade i Češke rezultat bio 1:1, golovima Peytona Krebsa (20) za Kanadu i Martina Kauta (23) za Češku. U posljednjoj dionici mreža Kanađana ostala je netaknuta, a Tyler Myers (45) i Lawson Crouse (60) su svojim golovima donijeli pobjedu reprezentaciji s javorovim listom pa će Kanada kao 'broj 2' u grupi B ući u četvrtfinale.

Česi će kao trećeplasirani u četvrtfinalu igrati protiv Švedske u Tampereu, a Kanađani u Rigi dočekuju Fince. U Latviji će igrati i Švicarska, prvoplasirana iz skupine B, a za polufinale će se boriti protiv reprezentacije Njemačke. Švicarci će imati utjecaja i na to koja će reprezentacija igrati protiv momčadi SAD-a u Tampereu kao četvrtoplasirana iz B grupe. U slučaju da Švicarska večeras (19.20 sati) svlada Latviju, to će biti Slovačka, a ako Latvijci osvoje barem bod, tada će oni put Tamperea na dvoboj s Amerikancima.