VEĆ DUGO NIJE BIO OVAKO DOBAR

Alen Halilović priznao gdje je pogriješio, ali i otkrio o čemu sanja

22.03.2024 u 14:15

Bionic
Reading

Alen Halilović već je više od deset godina na nogometnoj sceni, a zbog svog talenta još kao 'klinac' privukao je pažnju velikih klubova. I sa 17 godina postao je igrač velike Barcelone. No, povukao je neke krive poteze, i karijera nije otišla u željenom smjeru. No, pronašao se ovaj 27-godišnjak u Fortuni iz Sittarda te sanja o povratku u reprezentaciju

Alen Halilović dobio je veliki prostor u španjolskoj Marci.

Sjetili su se da je ovaj 27-godišnjak bio veliki talent, igrač Barcelone, ali i da se odličnim predstavio u dresu Sportinga iz Gijona, odnosno Las Palmasa.

Prije nego je preselio u Španjolsku nosio dres Dinama, za koji je debitirao sa 16 godina i 101 danom. Mnogi su mu tada već tepali 'novi Modrić', odnosno 'hrvatski Messi'.

'Prvo voliš da se o tebi govori i uspoređuje s tako dobrim igračima, ali u isto vrijeme očekuješ puno od samog sebe i počinješ patiti. Htio sam pokazati da mogu igrati kao Modrić ili Messi, ali nogomet nije baš tako jednostavan. Savjetovao bih dečkima od 16, 17 godina koji dožive nešto slično, usredotočite se na uživanje i na to da budete ono što jeste', rekao je Halilović na početku intervjua za Marcu.

Otišao je iz Barcelone na posudbu u Sporting iz Gijona, ali nije imao strpljenja te se 'spakirao' i otišao u Njemačku.

'Trebao sam slušati Barcelonu i nastaviti igrati na posudbi u La Ligi. Ali ja sam mislio da sam spreman za igre u njenoj prvoj momčadi i odlučio sam napustiti zemlju. Kad bih mogao promijeniti samo jednu stvar u svojoj karijeri, ostao bih u Španjolskoj'.

Potom je objasnio zašto mu se dogodila 'crna rupa', odnosno nekoliko sezona lutanja. Od HSV-a, preko Milana.

'U Hamburgu sam krenuo jako dobro, ali su nakon pet, šest utakmica smijenili trenera i sportskog direktora i stvari su se zakomplicirale. Otišao sam na pola sezone, a momčad je završila po prvi put u svojoj povijesti u drugoj ligi'.

Vratio se u Las Palmas, bio zapažen (op.a. u to je vrijeme igrao s Markom Livajom). Odigrao je 39 utakmica, zabio dva i namjestio još četiri gola.

'Bio sam dobar na svom povratku u Španjolsku. Igrao sam dobro, imali smo dobru momčad i dobre trenere. Planirao sam nastaviti svoj put u La Ligi, ali… Nazvao me Gattuso, i rekao mi da računa na mene. Odmah sam pomislio da će to biti dobar potez za moju karijeru. Osjećao sam da sam na razini koja je potrebna za Milan, ali nisam imao puno prilika to dokazati i odlučili su me ponovo posuditi'.

Oblačio je potom dresove Standarda iz Liegea, Heerenveena, potom i Birminghama, te Readinga. Na kraju je sreću pokušao naći u Rijeci. Jer pet mjeseci bio je bez kluba.

'Imao sam ponude iz Grčke, SAD-a, jako dobru iz Arabije, ali novac mi nije bio bitan pri izboru novog kluba. Želio sam pronaći momčad u kojoj se mogu ponovo dokazati. Unajmio sam osobnog trenera i to se pokazalo kao najbolja odluka u mojoj karijeri'.

Potom je od siječnja 2023. do srpnja iste godine opet bio bez kluba. Ali nije gubio samopouzdanje. Iako su ga znali viđati u to vrijeme i na zagrebačkom asfaltu kako 'hakla'. Dobio je poziv od Fortune iz Sittarda. Ovog puta očito svog 'srećka'.

'Poznavao sam Eredivisie i želio sam se vratiti. To je liga koja odlično odgovara mojim kvalitetama. Sretan sam. Prvi put poslije nekoliko godina imao sam poštene pripreme i igram svaku utakmicu'.

I krenuo je Halilović briljantno, dobivao sjajne ocjene, zabijao. Hvalili su ga mnogi nizozemski velikani. I jasno, kod Halilovića se probudila želja da ponovno odjene dres Vatrenih.

'U zadnje dvije godine nisam puno razmišljao o reprezentaciji jer sam znao da je to neizvedivo. Isto tako, svjestan sam da ću teško dobiti poziv dok ću igrati za Fortunu Sittard, zato želim prijeći u drugu momčad. Povratak u reprezentaciju moj je san'.

U tom slučaju mogao bi se sresti i s Lukom Modrićem.

'On je jedan od najboljih u povijesti. Ne razumijem zašto ljudi sumnjaju u njega. S 39 godina možete vidjeti kako napreduje svake godine. Mislim da je na početku ove sezone patio jer nije igrao mnogo, ali sada daje sve od sebe. On je vrhunski igrač i siguran sam da i dalje želi osvajati stvari s Hrvatskom i s Realom', zaključio je Halilović, dok autor teksta završava rečenicom 'dečko koji i dalje želi biti čudo od igrača'.