OKRŠAJ U ELBASANU

Albance svi podcjenjuju, ali Dinamo će biti na mukama!

19.08.2015 u 11:13

Bionic
Reading

U prvoj utakmici 'play-off' faze kvalifikacija za Ligu prvaka nogometaši Dinama gostuju kod albanskog Skenderbeua. Na kladionicama su gosti apsolutni favoriti, no hoće li tako biti i na terenu?

Albanskom predstavniku se otvorilo u trećem pretkolu kada ih je ždrijeb odveo na moldavskog prvaka Milsamija. Dvije identične i uvjerljive pobjede od 2:0 su ih dovele do najvećeg klupskog uspjeha u povijesti. Usudili bismo se kazati da će dugo trebati da se tako nešto i ponovi. Čak i da ispadnu od Dinama, osigurali su plasman u skupinu Europske lige. Ipak, u ovom ogledu se ne misle tek tako predati.

'Mi nećemo biti pod pritiskom, ali želimo prolazak dalje. Mislim kako su naše šanse podjednake. Dinamo je odlična momčad, imaju puno dobrih strana, no mi se nećemo predati', rekao je trener Josa pa se dodatno osvrnuo na goste:

'Djeluju vrlo sigurno u obrani i vjerojatno će im biti cilj limitirati na naše napadače. No, mislim kako smo se dobro pripremili za to.'

Je li to pila naopako teško je kazati, no mi ne bismo olako potpisali zaključak kako je obrana Dinama njihova jača strana. Uostalom, ona je 'curila' protiv mnogih ove sezone.

O sustavu igre kod Albanaca se nije previše pričalo. Josa je kazao kako neće previše riskirati, no isto tako kako bi bilo samoubojstvo orijentirati se isključivo na obranu vlastitog gola.

Nekako se čini kako je najbliže tome da zaigraju u 4-5-1 formaciji gdje bi Salihi bio centralna figura u napadu, a opasnost bi još prijetila s krilnih pozicija na kojima ordiniraju Latifi i Berisha. Veznim redom bi trebao ravnati iskusni 36-godišnji Bledi Shkembi. Prije 12-13 sezona imao je kratke epizode u Rijeci i Kamen Ingradu. Vjerojatno se ni on nije nadao da će u smiraj karijeri imati priliku zaigrati u LP-u.

Suspendiran je branič Arapi, a u obrani neće biti ni njegovog ozlijeđenog kolege Osmanija. Napadač Abilalijaj također nije potpuno spreman.

Ono što se sa ždrijebom dogodilo Albancima u prethodnom kolu, to se Dinamu dogodilo sada. Vjerojatno ni u najluđim snovima nisu se mogli nadati ovakvom suparniku na posljednjoj prepreci za ulazak u LP. Nepotrebno je ponavljati način na koji su prošli Norvežane u prethodnom kolu, a na to se nastavio pomor favorita. Rezultiralo je to 'upadanjem' među nositelje, a zatim i najlakšim mogućim ždrijebom. Gledali su iz Maksimira prema Baselu, Celticu, Red Bullu; na koncu otputovali u Albaniju.

'Čeka nas prvo poluvrijeme našeg dvoboja, jako respektiramo Skenderbeu i znamo da će biti teška utakmica, ali isto tako vjerujemo u svoju snagu i kvalitetu i da ćemo to pokazati i na terenu', rekao je trener Mamić u najavi pa nastavio:

'Odlično ih poznajemo, gledali smo puno njihovih utakmica, prikupili dosta informacija od naših prijatelja ovdje i spremni smo za utakmicu. Berisha, Salihi, Škembi... Imaju puno opasnih igrača u ofenzivnom dijelu momčadi. Ponavljam, jako su dobra momčad i čeka nas teška utakmica u kojoj ćemo morati biti pravi.'

Dinamo ove sezone nije impresionirao, no rezultat ih zasad mazi. U HNL-u su imali i mali sudački 'poguranac' pa su tako neke neizvjesne utakmice otišle na njihovu stranu. Takva je bila i ova posljednja protiv Splita. Na papiru sigurna i uvjerljiva pobjeda, no na terenu nije izgledalo tako. Osobito ne na početku.

Zbog ozljeda Mamić neće moći računati na Ademija, Radonjića, Schiledenfelda i Pavičića. Tek je prvi imao značajniju rolu ove sezone, ostala trojica još nisu niti nastupila. Sustav ostaje klasičnih 4-2-3-1 u kojem bi Dinamo trebao imati prevlast na sredini terena. Teško je zamisliti da se Shkembi i društvo mogu nametnuti protiv Pjace, Roga, Machada...

'Dinamo uvijek ide na pobjedu i želimo dobiti, a tako je i sutra. Uz sav respekt prema protivniku, ali sportski je vjerovati i htjeti pobjedu. Mi smo kvalitetniji, ali to treba pokazati na terenu', zaključio je Mamić.