'NULA' I DALJE

Ajax se poigrao s nemoćnim Dinamom

02.11.2011 u 22:35

Bionic
Reading

Dinamo ni nakon 360 minuta u Ligi prvaka nema ni boda, ali ni postignutog gola. U srijedu su 'modri' stradali u Amsterdamu 4:0, a domaćini se gotovo nisu ni uznojili, pa su nadanja u moguće ponavljanje uspjeha iz 1998. odnosno 2007. godine bila iluzorna

Dinamo je u Amsterdamu doživio najuvjerljiviji poraz (0:4) u dosadašnja četiri kola Lige prvaka. A osim toga boli i činjenica da je ovo bilo i najslabije izdanje 'modrih' te da su nakon četiri kola jedina momčad koja je na nuli, i s bodovima i postignutim golovima. 


Došao je Dinamo u Amsterdam s nadom da osvoji pokoji, bod ali i da napokon zatrese protivničku mrežu, a trener Jurčić, za razliku od dvoboja prije dva tjedna protiv istog suparnika, večeras je postavio nešto zatvoreniju formaciju, sa samo jednim napadačem.

I ta mu je igra funkcionirala tek prvih desetak minuta, sve dok Boerrigter nije shvatio da može bez problema prolaziti po lijevoj strani. A onda je veznjak domaćih povezao nekoliko brzih akcija koje su Dinamovi braniči uspijevali zaustaviti. Dinamo se u tim trenucima mučio organizirati pokoju akciju, raspoloženiji je bio tek Sammir, ali ni on nije bio na nivou koji je obećavao, pa je kazna rastrčanih domaćina stigla već u 20. minuti, kada je Eriksen petom dodao do Van Der Wiela, a njemu nije bilo teško s pet metara pogoditi bliži Kelavin kut.

Dinamo je bio uzdrman, a potpuni slom doživio je samo pet minuta kasnije, kada je nakon još jedne brze i tečne akcije domaćina pogodak zabio Sulejmani. Mnogo toga nije štimalo u Dinamovoj igri i pravo je čudo kako Kelava nije morao vaditi još koju loptu iz svog gola te se na odmor otišlo sa 'samo' 2:0.

U drugom dijelu pokušao je Jurčić razbuditi momčad, uveo je Tomečaka i ta se promjena osjetila u tek nekoliko minuta. Ustvari, bio je to privid jer Ajax se opustio i čekao svoju priliku to jest trenutak kada može ubaciti u brzinu više. U par navrata prijetili su domaćini preko De Jonga, ali Kelava je spašavao svoju mrežu. No u 65. minuti razbijene su i posljednje nade 'modrih', De Jong je zabio za 3:0.

Bilo je jasno obojici trenera da je utakmica gotova te su priliku dali i drugim igračima, ali bilo je evidentno da De Boerovi posjeduju i veće znanje i brzinu i sve što krasi modernog nogometaša te su i s klincima, Ebeciliom, Lukokijem i Lodeirom prijetili Kelavi.

Na kraju je Loderio zabio za konačnih 4:0, potvrdivši Ajaxovu premoć, to jest Dinamovu slabost.

Dinamo u sljedećem kolu gostuje kod Reala i nakon Mamićeva upozorenja da će se eutanazirati, možda bi se trebao cijeli Dinamo jer s ovakvom igrom izgleda smiješno i pokraj 'skromnijeg' Ajaxa.

AJAX - DINAMO 4:0 (2:0)

STADION: Amsterdam Arena; GLEDATELJA: 50.000. SUDAC: Martin Atkinson (Engleska).

STRIJELCI: 1:0 Van der Wiel (20), 2:0 Sulejmani (25), 3:0 De Jong (65), 4:0 Lodeiro (90+2

AJAX: Vermeer, Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita, Janssen, Enoh, Eriksen (Lodeiro, 80), Sulejmani (Lukoki, 72), Siem de Jong, Boerrigter (Ebecilio, 77)
DINAMO: Kelava, Vrsaljko, Vida, Šimunić, Ibanez, Leko, Calello (Tomečak, 46), Kovačić, Badelj, Sammir (Šitum, 72), Rukavina (Beqiraj, 56)