'kraljevi' se oprostili od naslova

Ajax osramotio Real usred Madrida i potvrdio veliku krizu 'kraljeva'

05.03.2019 u 22:56

Bionic
Reading

U utorak su igrane prve dvije uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka, a za veliko iznenađenje pobrinuo se Ajax, koji je usred Madrida ponizio Real. 'Kopljanici' su slavili 4:1 i nadoknadili 1:2 iz prve utakmice.

Kakvih groznih sedam dana za 'kraljeve'. Prvo su prošle srijede izgubili od Barcelone u uzvratu polufinala španjolskog Kupa kralja, iz kojeg su i ispali.

Potom su u subotu doživjeli još jedan, ovog puta prvenstveni poraz od istog suparnika, a vrhunac je stigao ovog utorka, kada su i treći put uzastopce stradali na svom Santiago Bernabeuu. S time da su sada izgubili od Ajaxa i ostali bez prilike da u ovoj sezoni osvoje 'barem' trofej u Ligi prvaka.

Real je u prvoj utakmici u Amsterdamu, prije tri tjedna upisao pobjedu 2:1 i sve je izgledalo kao gotov posao. Mislio je tako i kapetan Sergio Ramos, koji se očistio od kartona, ali i dobio suspenziju za ovu utakmicu, što se sada pokazalo kao jedan od najglupljih poteza u Ramosovoj karijeri.

Inače, sličan scenarij ali tada sa sretnim završetkom, 'kraljevi' su gledali i prošle sezone, kada su protiv Juventusa imali 3:0 nakon utakmice u Torinu. A onda im je sudac Oliver pomogao u uzvratu i tek u sedmoj minuti sudačke nadoknade spasili su se Ronaldovim golom s bijele točke.

Sada su u okršaj protiv 'kopljanika' ušli bolje, i već u 5. minuti Varane je pogodio vratnicu. No, sreća im je ovog puta okrenula leđa i osmjehnula se momčadi iz Amsterdama. Jer samo dvije minute kasnije, Hakim Ziyech pogodio je za 0:1. Asistent je bio Dušan Tadić.

Srpski reprezentativac asistent je i u 18. minuti Brazilcu Neresu koji je još atraktivnijim golom posve šokirao prepuni Santiago Bernabeu.

Brazilac je i u 23. minuti bio u izglednoj prilici, no Courtois je ovog puta bio uspješniji.

Nakon 30-tak minuta, prvo zbog ozljede Viniciusa, a potom i zbog rezultatskog minusa, Santiago Solari napravio je dvije promjene. Ušli su Gareth Bale i Marco Asensio, ali opet je zaprijetio Ajax. Ziyech je ubacio, ali Tadić kasni.

Tek pred kraj prvog poluvremena, Real je uspio zaprijetiti. Točnije, Gareth Bale pogodio je vratnicu.

U drugom dijelu Real je bio puno konkretniji, a prvu prigodu za postizanje gola imao je Asensio. No, njegov udarac otišao je kraj gola. Baš kao i Karima Benzeme u 57. minuti.

Gosti iz Amsterdama očito nisu bili impresioniranim imenom suparnika, pa su i oni čekali svoju priliku. Jedna takva stigla im je u 60. minuti, ali je Ziyech pucao kraj gola.

Međutim, zato nije Dušan Tadić, koji je prekrasnim golom u 63. minuti, s ruba 16-erca prekrasno pogodio desni gornji kut Realova gola za velikih 0:3.

Tražili su 'kraljevi' pomoć VAR-a, jer se učinilo da je lopta u dijelu te akcije prešla preko aut-linije, ali sudac Brych nakon pregledavanje snimke pokazao je na centar. Real je u preostalom vremenu morao zabiti tri gola, što je izgledalo kao nemoguća misija. Iako je bale već nakon 100-tinjak sekundi imao izvrsnu priliku.

Tračak nade domaćinima se vratio u 70. minuti kada je Marco Asensio smanjio na 1:3.

No, i one su brzo ugašene, već u 72. minuti nakon fenomenalnog slobodnjaka Danca Lassea Schönea, koji je iskosa uspio pogoditi 'malu mrežicu' Courtoisova gola. Ajax je opet imao tri gola prednosti (1:4).

U 84. minuti Modrić i Benzema su išli sami na vratara Onanu, Modrić je pokušao nesebično uposliti Francuza koji se spotaknuo, a u nastavku akcije udarac Balea je blokiran.

Potpunu nemoć Reala potvrdio je Nacho u sudačkoj nadoknadi, kada je zaradio drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton.

Nakon ovoga jedino što možemo očekivati jest potpuni rasad sistema u Realu, najave igračkih promjena i traženje novog trenera.

REAL - AJAX 1:4

Strijelci: 0:1 Ziyech (7), 0:2 Neres (18), 0:3 Tadić (62), 1:3 Asensio (70), 1:4 Schoene (72)

Crveni karton: Nacho (Real, 90+3)

Pred 82.000 gledatelja na Bernabeu sudio je Felix Brych iz Njemačke.

REAL: Courtois - Carvajal, Varane, Nacho, Reguilon - MODRIĆ, Casemiro (Valverde, 87), Kroos - Lucas Vazquez (Bale, 29), Benzema, Vinicius (Asensio, 32).

AJAX: Onana - Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico - Schöne (de Witt, 73), van de Beek - De Jong - Ziyech, Neres (Dohlberg, 74), Tadić.