I JOŠ BRZO ZABORAVLJAJU

Ajax optužuje Vidu umjesto da gleda prema Uefi

08.12.2011 u 14:29

Bionic
Reading

Ajax i Amsterdam su u šoku. Već su se veselili ždrijebu osmine finala Lige prvaka, ali ih tamo neće biti. U zemlji tulipana danas dominira riječ prijevara

Ajaxu su poništena dva gola koja su izgledala regularno i Real ih je, odmarajući pritom za subotnji clasico, nalupao sa 3:0. Ali pravi šokovi dolazili su iz Zagreba. Lyon je rastao iz minute u minutu i na kraju istopio golemu prednost neutješnih 'kopljanika'.

Na YouTubeu su Nizozemci našli i kadar u kojemu Vida namiguje Gomisu. Iako je logično zaključiti da je slavonski mangup tako čestitao vrijednom protivniku na utakmici života, bijesni Nizozemci u tom su migu vidjeli prljave milijune. Njihovo pravo, priču će ionako temeljito istražiti službeni organi i eventualni krivci u tom slučaju bit će kažnjeni.

Dok ne nađu nešto konkretnije od miga suparniku, vrijeme bi mogli prikratiti sjećanjem na posljednje kolo Europske lige prije dvije sezone u kojoj su dočekali susjede iz Belgije. Anderlechtu je trebala pobjeda u Amsterdamu kako ne bi ovisili o ishodu dvoboja Dinamo - Temišvar. Ajax, koji je bio osigurao prolaz, ušao je mlitavo i na poluvremenu gubio sa 3:0. Dinamo je tada držao nulu, a s odmora su se igrači vratili kao tužne vrbe i izgubili od sasvim prosječnih Rumunja.

Rogoborio je Zagreb idućih dana o zavjeri iz Beneluxa, ali mali Dinamo je ostao tih i otišao na zimski san. Sada, kad je situacija obrnuta veliki Ajax urla iz petnih žila i prstom upire na istok.

Istrage će, dakle, biti i ako je išta dogovoreno neka se sve uključene zauvijek izbaci iz sporta i strpa u zatvor jer s časti kluba se nitko ne smije igrati. Ali, je li Nizozemcima palo na pamet da prst sumnje usmjere prema Švicarskoj? Nyonu? Sjedištu Uefe koja je delegirala suce koji su njima, tvrde, poništili dva čista gola, a Lyonu dozvoljavala da zabija i iz zaleđa te tako upiše nevjerojatan rezultat.

Imaju li hrabrosti krenuti prema tom frontu? Možda bi se oba aspekta priče pokazala notornim glupostima, ali nije lijepo da se obrušavaju na Vidu, a ne na vladare u uredima. Pa zar bi Vida stvarno namigivao protivniku da je išta znao o tobožnjoj namještaljci? To su priče za malu djecu i Nizozemci će, kada se ohlade od teškog šoka, to i sami shvatiti. Ako im je netko i nelegalno presudio, to sigurno nisu bili igrači Dinama i Lyona.

Dinamo - Lyon 1:7
Ajax - Real 0:3, dva poništena (čista) gola domaćina
Ajax - Anderlecht 1:3 (2009/10)