NEYMAR, CURE, URUGVAJ...

10 razloga zašto gledati nogomet na Olimpijskim igrama

24.07.2012 u 07:47

Bionic
Reading

Na olimpijskom nogometnom turniru nema pritiska, golovi padaju kao od šale, mladi igrači željni su afirmacije, a sve je upakirano u celofan bezbrižnosti i zabave. Nemojte sumnjati da će nam nogometašice i nogometaši pripremiti spektakularan olimpijski turnir u Londonu

Nogomet na Olimpijskim igrama za mnoge je nužno zlo - na prvi pogled to je nevažni turnir koji velike zvijezde izbjegavaju i koji u konačnici ne donosi ništa osim osobne zadovoljštine osvajačima medalja. A to je, zar ne, u modernom nogometu tako 'out', jer glavno je dobro zaraditi.

Upravo je nogomet jedini sport za koji je itekako lako pronaći ulaznicu kada su u pitanju Igre. Organizatori su objavili kako su u međuvremenu povukli kontingent od 500.000 ulaznica te smanjili kapacitet Milleniuma u Cardiffu, Hampden parka u Glasgowu te Wembleya, i to za većinu utakmica. No nogometni geekovi raduju se ovom turniru, a donosimo vam i deset razloga zašto biste se vi trebali radovati.

Olimpijski duh dio je nogometa
Nogomet je jedan od najstarijih sportova na Igrama. Povijest kaže da su upravo pobjednici Olimpijskih igara smatrani najboljima na svijetu, s obzirom da je prvo Svjetsko prvenstvo odigrano 1930. Olimpijske igre jako su važan dio nogometne povijesti - tamo smo na djelu prvi put vidjeli moćne Urugvajce dvadesetih i tridesetih, Pozzovu Italiju u Berlinu i poraz Njemačke pred Hitlerovim očima od Norveške, rađanje mađarske 'lake konjice' i njihovu dominaciju, jedini veliki naslov koji su osvojili Sovjetski Savez, Jugoslavija i Istočna Njemačka, zemlje koje danas ne postoje, uspon afričkog nogometa... I dalje mislite da mu nije mjesto na OI?

Mladi nogometaši na vrhuncu
FIFA nikada nije dozvolila da Igre dobiju važnost kakvu ima SP, pa su ispočetka zabranjivali nastup igračima koji su već igrali na SP-u, da bi 1992. na snagu stupilo pravo U23+3. Tako su OI postale pravi poligon za dokazivanje mladih nogometaša, a tako će biti i ove sezone. Tribine možda neće biti ispunjene navijačima, međutim skauti i menadžeri će priljubiti svoje nosove uz izlog kao klinci pred božićnu kupovinu. Kombinacija velikih talenata iz nogometnih sila, potpuno nepoznatih, ali i potencijalno kvalitetnih nogometaša iz 'malih' zemalja, sve to začinjeno nekolicinom iskusnih zvijezda. Nama zvuči dobro.


Neymar da Silva Santos Júnior (Brazil)

Skepticima koji vele da ženski nogomet nije pravi poručujemo da barem jednom pogledaju što cure znaju
Golovi kao na traci
Svi smo hvalili Euro 2012. na kojem je bilo malo remija bez golova i u kojem se igralo (većinom) ofenzivno. Činjenica da olimpijski turnir nema pretjeranu važnost u nogometnom svijetu donosi i pozitivnu stranu - svi napadaju i igraju otvoreno. Pritiska nema, pa golovi dolaze kao na traci. U Pekingu ih je bilo 75 u 32 utakmice (2,34 po utakmici), u Ateni čak 101 (3,16 po utakmici), a zanimljivo je da u Londonu neće biti branitelja titule Argentinaca. Ni cure nisu ostale dužne - 2,46 golova po tekmi zabijale su 2008, a četiri godine ranije 2,75.

Cure na djelu
I dok je muški nogomet ograničen raznim pravilima o nastupu igrača, ženski nema taj problem i Olimpijske igre imaju gotovo jednak tretman kao i Svjetsko prvenstvo. To znači da ćemo ovog ljeta gledati kremu ženskog nogometa u Britaniji. Uvijek snažni Brazil predvođen Martom, aktualne svjetske prvakinje Japanke koje imaju čak 18 igračica iz te momčadi, tradicionalno dobre Amerikanke i Šveđanke, nova sila u ženskom nogometu Francuska te domaćin Velika Britanija, svi oni se nadaju zlatu, pa će konkurencija biti bolja nego u muškom dijelu turnira. Da, skepticima koji vele da ženski nogomet nije pravi poručujemo da barem jednom pogledaju što cure znaju.

Fantastična Marta Vieira da Silva


Brazilci u potrazi za prvim zlatom
Nikada dosad Brazil nije osvojio zlatnu medalju i ovaj put su shvatili posao ozbiljno. Momčad vodi izbornik A selekcije Mano Menezes, a glavnu ulogu igra Neymar, koji je poručio da se bez zlata ne vraća kući. Tu su i Hulk i Thiago Silva te još nekoliko velikih zvijezda europskog i južnoameričkog nogometa. Veselo!

Tiki-taka, ponovo
Ovo je nogometni underground, pa nas nitko neće gnjaviti 'stručnim analizama' koliko je Španjolska dosadna. 'Furijin' roster izgleda odlično: De Gea, Javi Martinez, Jordi Alba, Munain, Mata, Tello... Španjolska dominira u svjetskom nogometu, prvaci su Europe i svijeta, u omladinskim kategorijama poredak je skoro isti, a zlato na Igrama novi izazov. Tiki-taka, verzija U-23.


Jordi Alba nakon europskog naslova traži i olimpijsko zlato

Velika Britanija, sad i tko zna kad?
Iako se forsira politički korektno ime Team GB, jasno je da je ovo po prvi put nakon 1960. godine reprezentacija Velike Britanije. Bit će ovo devete Igre za ovu zemlju, a vrlo lako i posljednje - nogomet je u carstvu podijeljen, i ovo je jedna od rijetkih prilika da vidimo kako Britanija djeluje zajedno. Stuart Pearce je okupio solidnu momčad, doduše, bez Škota (i Iraca), i ovo je bukvalno povijesni nastup njegove selekcije.

Urugvajci na putu stare slave
U Urugvaju i danas ističu da su oni titulu prvaka svijeta osvajali četiri puta - dva puta na SP-u i dva puta na OI prije osnivanja Mundijala. Prvenstvo u Južnoj Africi označilo je povratak na staze stare slave za La Celeste, osvajanje Copa Americe dokaz je toga, a Olimpijske igre u Londonu trebale bi doći kao potvrda kontinuiteta. I njihov sastav djeluje impresivno, Cavani i Suarez kao prve zvijezde.

Edinson Cavani očekuje veliki turnir za Urugvajce


Afrička bajka
Olimpijske igre od početka devedesetih pretvorile su se u pravu bajku za afričke selekcije. Počelo je u Barceloni, gdje je Gana iznenadila svijet i osvojila broncu, potom je Nigerija predstavila fenomenalnu zlatnu generaciju u Atlanti, uslijedilo je i zlato Kamerunaca te prije četiri godine finale Nigerijaca. Očito Afrikance nosi olimpijski duh, ove godine tu su Egipat, Maroko, Senegal i Gabon, a svi se nadaju velikom rezultatu.

Ljeto je, treba nam nogomet!
Europsko prvenstvo davno je završilo, treba nam dnevna doza nogometa. Priče o transferima nisu dovoljne, štoviše, zamaraju - ovisnicima o nogometnoj lopti treba prava stvar, pravo natjecanje, a Igre to jesu. Jedva čekamo!