BEST BUY

10 najisplativijih igrača za manje od 10 milijuna eura

15.07.2012 u 15:02

Bionic
Reading

Predstavljamo igrače koji su ovog ljeta najbolje kupnje za vrhunske europske klubove – one čija je cijena u razumnim okvirima, a imaju velik potencijal za vratiti uloženo

Tko bi po vama mogao biti najisplativija akvizicija ove sezone? Je li to netko sa ove liste ili netko nespomenut? Tko je bio najbolje prošlogodišnja kupovina ispod 10 milijuna, a da nije doveden bez odštete? Uključite se u raspravu na Tribina.hr

Prijelazni rok se zahuktao i svakog dana stižu nove vijesti i glasine o spektakularnim prelascima. No ovdje nije riječ o takvima, nego o igračima koji ovog ljeta nude optimalnu vrijednost za uloženi novac. Dovođenje skupih i potvrđenih zvijezda uvijek je rizik, jer ne možete biti sigurni kako će se uklopiti u momčad i hoćete li na njima zaraditi ili izgubiti. Slično je i s mladim talentima: na jednu buduću superzvijezdu dolazi barem pet-šest onih koji će uskoro potonuti u anonimnost...

Igrači koji se mogu dobiti za nešto manje od 10 milijuna eura spadaju u srednju kategoriju na tržištu transfera, barem kad je riječ budžetima nekoliko elitnih europskih klubova. Izabrali smo desetak takvih nogometaša za koje smatramo da imaju najbolje šanse ne samo vratiti uloženo, nego i donijeti novu vrijednost. Naravno, kao i svaki izbor, i ovaj je krajnje subjektivan, ali kriteriji kojima smo se vodili nisu bili samo kvaliteta i trenutačna okvirna cijena (prema Transfermarktu), nego i zanimanje za njihove usluge te sklonost matičnog kluba da ih prodaju za sumu koja je ispod zadane granice od deset milijuna eura.

Pa krenimo...


Ibrahim Afellay
Pozicija
: lijevo krilo
Godina: 26
Državljanstvo: Nizozemska/Maroko
Klub: Barcelona
Vrijednost: 10 mil. €

Prema vijestima koje stižu iz Barcelone, nizozemski je reprezentativac (41 nastup) proglašen viškom i ponuđen Interu i Arsenalu po 'simboličnoj' cijeni od šest milijuna eura. Afellayu bi bilo pametno pokrenuti se, jer očito je da Camp Nou baš i nije za njega i da se ondje neće naigrati, a njegov novi poslodavac dobio bi vrlo kvalitetnog igrača za relativno mali novac.

Pierre-Emerick Aubameyang
Pozicija
: napadač
Godina: 23
Državljanstvo: Gabon/Francuska
Klub: Saint-Etienne
Vrijednost: 7 mil. €

Iznimno je teško pronaći napadača svjetske klase u ovom cjenovnom rangu, ali on bi mogao biti baš takav. Još kao tinejdžer stigao je u AC Milan i proveo nekoliko sezona na posudbama po Francuskoj prije nego što se konačno skrasio u Saint-Etienneu. A onda je eksplodirao: prošle sezone je u 45 nastupa imao 21 gol i 14 asistencija, uključujući i tri pogotka i tri asistencije za svoj Gabon na Afričkom kupu nacija. Potpisao je novi ugovor s klubom, ali pustili bi ga za oko 10 milijunčića...

Cesar Azpilicueta
Pozicija:
desni branič
Godina: 22
Državljanstvo: Španjolska
Klub: Olimpique Marseille
Vrijednost: 7,5 mil. €

Izvanredni bočni branič koji je počeo u Osasuni, a nastavio u Marseilleu, igrao je za sve španjolske mlađe selekcije od U-16 do U-21, a član je i olimpijske reprezentacije koja će igrati u Londonu. Olympique ga navodno pušta za oko devet milijuna eura, a zainteresirani su Chelsea, Malaga, Bayern i Roma.

Lassana Diarra
Pozicija:
defenzivni vezni
Godina: 27
Državljanstvo: Francuska/Mali
Klub: Real Madrid
Vrijednost: 15 mil. €

Kako to obično biva u 'kraljevskom klubu', Real Madrid mora se riješiti nekih igrača i napraviti mjesta u budžetu za pojačanja. Lass, kojeg u Španjolskoj zovu i 'todocampista' kako bi naglasili njegovu svestranost, mogao bi ovog ljeta napustiti Santiago Bernabeu čak i znatno ispod cijene. Mnogi su se klubovi već raspitivali za njega i čini se da bi ga Mourinho i Perez mogli pustiti za 10 milijuna.

Douglas
Pozicija:središnji branič
Godina: 24
Državljanstvo: Nizozemska/Brazil
Klub: Twente Enschede
Vrijednost: 8,5 mil. €

Visoki stoper nenadmašan je u skoku i mnogi tvrde da je najbolji obrambeni igrač u nizozemskoj Eredivisie. U Twente je došao još prije pet godina iz slabo poznatog brazilskog kluba Joinvillea, u međuvremenu je dobio državljanstvo i očekuje skori poziv u nizozemsku reprezentaciju. Privukao je pozornost nekoliko talijanskih i njemačkih klubova, a u posljednje vrijeme priča se da bi mogao u Newcastle.

Filip Đuričić
Pozicija:
ofenzivni vezni
Godina: 20
Državljanstvo: Srbija
Klub: Heerenveen
Vrijednost: 5 mil. €

Jedan od novih igrača u selekciji izbornika Siniše Mihajlovića imao je vrlo neobičan dosadašnji put: bio je u podmlatku Zvezde i u Olympiakosa, pa se vratio u Radnički iz rodnog mu Obrenovca, a zatim prošao na probi u Manchester Unitedu, ali klub nije uspio ishoditi radnu dozvolu za njega. Kao 18-godišnjak je potpisao za Heeenveen, a prošle sezone u nizozemskoj ligi imao 10 golova i 12 asistencija. Čini se da je predodređen za velike stvari.

Luciano Narsingh
Pozicija
: desno krilo
Godina: 21
Državljanstvo: Nizozemska
Klub: Heerenveen
Vrijednost: 7 mil. €

Sa statistikom nema prepirke: mladi krilni napadač prošle sezone je u 34 utakmice imao osam golova i čak 22 asistencije. Prošao je Ajaxovu školu i već ima dva nastupa za reprezentaciju – Van Marwijk ga je vodio i na Euro... Teško da će u Heerenveenu dočekati kraj ljeta.

Moussa Sissoko
Pozicija
: središnji vezni
Godina: 22
Državljanstvo: Francuska/Mali
Klub: Toulouse
Vrijednost: 9,5 mil. €

Snažni i visoki veznjak podsjeća na Patricka Vieiru i može igrati na svim pozicijama u srednjem redu. Među onima koji ga prate najjače je zanimanje pokazao Inter, a Toulouse bi ga navodno pustio za oko 10 milijuna eura.

Markel Susaeta
Pozicija:
desno krilo
Godina: 24
Državljanstvo: Španjolska
Klub: Athletic Bilbao
Vrijednost: 6,5 mil. €

Još proljetos su se pojavile glasine da su Arsenal, Chelsea i Manchester United u igri za dovođenje odličnog desnog krila iz Baskije. Novog razvoja događaja zasad nema, ali Susaeta je odbio potpisati novi ugovor (stari traje do 2013) i za očekivati je da će ga Athletic biti spreman prodati.

Marco Verratti

Pozicija: središnji vezni
Godina: 19
Državljanstvo: Italija
Klub: Pescara
Vrijednost: 10 mil. €

Sićušnog (165 cm) povučenog playmakera s plemenitim pasom uspoređuju s njegovim idolom, Andreom Pirlom. U protekloj je sezoni klub iz svog rodnog grada doveo do naslova prvaka Serie B, ali Pescara nema novca i neće se buniti ako joj netko ponudi tržišnu cijenu za Verrattija. Interesenata je puno, zasad je kao favorit za njegov potpis slovio PSG, ali jednako tako je moguće da potpiše za neki od talijanskih velikana...