DOZNALO SE I TO

Znate li koji je najstrašniji film svih vremena? Znanstvenici su pronašli odgovor i na to pitanje

21.10.2020 u 11:43

Bionic
Reading

Iz godine u godinu, posebice uoči Noći vještica, postavlja se uvijek jedno te isto pitanje - koji film od svih snimljenih filmova je najstrašniji film svih vremena. Postoje oni koji su napeti, ali i koji ubrzavaju otkucaje srca do krajnjih granica, a ima i onih zbog koji vas toliko prestraše da se bojite vlastite sjene. No, samo jedan može biti najstrašniji

Naravno, sve to je subjektivno mišljenje, budući da različiti filmovi strave plaše različite tipove ljude. No, možemo li po nečemu doći do zaključka da najstrašniji film svih vremena ipak postoji?

Ako je vjerovati BroadbandChoicesu, koji se bavi usporedbama, odgovor bi mogao biti sasvim jednostavan. Platforma je izradila 'Science of Scare Project', tijekom kojeg su pratili otkucaje srca kod 50 ljudi različitih dobnih skupina, koji su pak više od 100 sati gledali horor filmove.

Nakon praćenja, lista filmova se smanjila i došla do brojke od 35 najstrašnija filma ikada snimljena, no, naravno, postoje neki faktori koji su ključni za slaganje liste. Za studiju je svaka osoba koja je pristala na testiranje dobila mjerač otkucaja srca, kako bi se moglo pratiti kako se otkucaji ubrzavaju i usporavaju ovisno o radnji filma. Iako su svi, na kraju, bili otprilike podjednaki po podacima, jedan se film ipak izdvojio od svih.

Krajnji rezultat? Pa, prema otkucajima srca sudionika, niti jedan film nije ih više preplašio od filma 'Zla kob' iz 2012. godine, u kojem glavnu ulogu ima Ethan Hawke. Prosječni otkucaji srca iznosili su 65 otkucaja u minuti, no tijekom gledanja 'Zle kobi' ta se brojka popela na 86 otkucaja u minuti, što je porast od 32 posto.

Najveći skok u otkucajima zadao im je film 'Podmuklo', kada je brojka došla do 133 otkucaja u minuti, no taj se film ipak našao iza 'Zle kobi', dok su se redom iza njih nizali 'Prizivanje', 'Naslijeđeno zlo', 'Filmski serijal Paranormalno', 'To dolazi', 'Prizivanje 2', 'The Babadook', 'Špilja užasa' i 'Posjeta'.

Uz sve to studija je otkrila da je redatelj James Wan 'kralj horor filmova', budući da su se njegova čak tri filma našla u top 10, ali i da su moderni horor filmovi puno strašniji od nekih kultnih horor filmova, poput 'Egzorcista', 'Strave u Ulici Brijestova' te 'Teksaški masakr motornom pilom'.