JEDNA OD NAJLJEPŠIH

Bila je jedna od najtraženijih, ali i najtajanstvenijih supermodela 90-ih: Gdje je nestala Tatjana Patitz

21.10.2020 u 06:31

Bionic
Reading

Te davne 1990. godine, kada je izašao siječanjski broj modne biblije, popularnog Voguea, naslovnica je momentalno otišla u povijest. Na fotografiji, koju je snimio legendarni Peter Lindbergh, našlo se pet tada najljepših žena svijeta - Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista, Cindy Crawford i Tatjana Patitz. Četiri od njih od svojih su imena napravile brend, no posljednja, Tatjana Patitz, jednostavno je nestala iz javnog života

Naslovnica Voguea, koja je ušla u povijest, nije bila i prva naslovnica slavnog časopisa za prelijepu Tatjanu Patitz. Dapače, tog istog mjeseca krasila je američko izdanje, a pet godina ranije bila je sama i na naslovnici britanskog Voguea. Njemačka manekenka bila je ujedno muza slavnog Petera Lindbergha, a njihovo je prijateljstvo trajalo punih 30 godina.

Njezinu posljednju fotografiju snimio je 2016. godine, kada su uz nju bile Helena Christensen i Karen Alexander za talijansko izdanje Voguea.

Danas 54-godišnjakinja, krajem 80-ih i tijekom 90-ih zapalila je modni svijet i postala dijelom slavne petorke koja je, osim nje, uključivala Naomi Campbell, Lindu Evangelistu, Christy Turlington i Cindy Crawford, a djevojke su ubrzo postale i glavne zvijezde spota Georgea Michaela 'Freedom', da bi odmah nakon toga omiljeni dizajner tih godina, Gianni Versace, upravo s tim ljepoticama paradirao modnom scenom.

  • +7
Tatjana Patitz Izvor: Profimedia / Autor: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Tatjana Patitz osvojila je sve ponajviše svojom ljepotom - mačkastim oblikom očiju, kao i neuobičajeno savršenim oblikom lica, zbog čega je bila omiljeno zaštitno lice mnogih kampanja, od Chanela, preko Calvin Kleina, pa sve do Versacea. Iako su njezine kolegice od svojih imena stvorile brend, isto nije napravila i Tatjana Patitz, što je zbog njezine ljepote mnoge iznenadilo, no nitko ne zna koji je pravi razlog što se isti scenarij uspjeha nije ponovio na njoj.

'Bilo je tih glamuroznih trenutaka, no sve je to bilo poprilično naporno. Počelo mi je teško padati to što stalno putujem. Bila sam umorna od svega. Uvijek sam smatrala da moda i manekenstvo nisu ono što ja doista jesam, to je bilo samo nešto što radim. Nije me definiralo. Život daleko od toga napokon ima smisla', rekla je prije nekoliko godina u jednom od rijetkih intervjua.

Posljednjih godina Tatjana Patitz živi na farmi u Malibuu sa životinjama, ali i danas 14-godišnjim sinom Jonahom, kojeg je dobila u vezi s marketinškim stručnjakom. Preselila se još 1989., kada je njezina karijera bila na vrhuncu, a ona živjela na relaciji Pariz - New York.

Kada ju je još prije nekoliko godina novinarka pitala razmišlja li ikada, poput svojih kolegica i prijateljica s kojima je zasluženo nosila titulu supermodela, vratiti se u modni svijet i napraviti neku veliku kampanju, Tatjana je jednostavno rekla: 'Ne. Posljednjih godina bila sam fokusirana na život sa sinom. Nisam željela da odrasta s dadiljom. Poslovi koje i dalje obavljam za mene su savršeni i savršeno se uklapaju u moj život.'

Ipak, kada govori o tim danima provedenim u modnom svijetu, i sama je svjesna kako je u doba u koje je ona suvereno vladala modnim pistama priča bila sasvim drugačija. 'Sve smo nosile konfekcijski broj 8 ili 10. Djevojke su bile zdrave. Naravno, nekad si morao paziti što jedeš, no to je više bilo iz razloga da pojedeš nešto zdravo nego da budeš mršav. Nikada se nisam izgladnjivala. Naravno da postoje djevojke koje su prirodno mršave, a ako nisu, zamislite što rade kako bi se uklopile. Na moju visinu nositi veličinu 0 ili 2 za mene je nevjerojatno. Bilo bi puno bolje kada bi manekenkama dopustili da imaju normalnu težinu, koja bi bila dobra i za njih, ali i za mlade žene kojima su one uzor. Mi smo bile lijepo građene i zdrave i izgledale smo kao žene', rekla je Tatjana Patitz i na pitanje bi li, da počinje iznova, sve napravila isto, odgovorila:

'Teško je reći. Iskreno, ne znam. Bilo bi puno teže jer je danas more lijepih djevojaka. To je gotovo kao na tržnici - djevojka odradi dobro nekoliko sezona i onda je zaboravljena. Prije nije bilo tako.'