'PSIHO KILMER'

Život su mu obilježile tragedije, no on je sam sebi bio najveći neprijatelj: Kako je Val Kilmer postao najusamljeniji glumac na svijetu

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 06.06.2022 06:40
  • Objavljeno 06.06.2022 u 06:40
Val Kilmer

Val Kilmer

Izvor: Profimedia / Autor: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Na nastavak ‘Top Guna’ čekali smo punih 36 godina, a gledati Toma Cruisea i ekipu u novim avanturama izgleda uistinu nestvarno. No na Cruisea smo već navikli jer je redovit u snimanju filmova, što se ne bi moglo reći za Vala Kilmera, kojem je bolest pomrsila sve planove

Njegov prvi glumački angažman bila je reklama za hamburgere, imao je 12 godina i budući da se nije mogao motivirati za ulogu, odlučio je otići sa seta. Petnaest godina kasnije zahvaljujući ‘Top Gunu’ postao je globalna superzvijezda, iako je mrzio taj film jer se na snimanju sukobio s Tomom Cruiseom. A kakav je oduvijek karakterno, najbolje je opisao redatelj Joel Schumacher rekavši da je Kilmer ‘psihološki najporemećenije ljudsko biće s kojim je ikada radio’.

Glasine su se širile, a bilo je i onih koje su govorile da je svojedobno na snimanju malo nedostajalo da jednog člana filmske ekipe zapali cigaretom. Dovelo je to do toga da su ga prozvali ‘psiho Kilmer’.

Nekada idol mnogim mladićima koji je imao direktne veze s filmskim studijima i na kojeg su padale najpoznatije ljepotice danas živi usamljeničkim životom zbog zdravstvenih problema zbog kojih više nikada neće biti isti, posebice ne njegov glas, jer zvuči kao piskutavo režanje.

Val Kilmer rođen je 31. prosinca 1959. godine u Los Angelesu kao sin Šveđanke Gladys Swanette i Eugenea Dorrisa Kilmera. Njegov je otac bio distributer zrakoplovne opreme, a bavio se i nekretninama, te se od njegove majke razveo 1968. godine, kada je imao tek osam godina. Dvije godine kasnije njegova je majka pronašla sreću u drugom braku s Williamom Bernardom Leachom.

  • +18
  • +15

Val Kilmer

Izvor: Profimedia / Autor: CONNOR, FRANK - Album / Album / Profimedia

‘Nema ništa dobroga u razvodu’, rekao je Kilmer godinama kasnije, kada se i sam suočio s time. Nakon razvoda roditelja ostao je živjeti s ocem Eugeneom, starijim bratom Markom i mlađim Wesleyjem. Nikada nije krio da je raspad obitelji itekako utjecao na njega, ali i da se njegov odnos s ocem zaoštrio. ‘Bio sam povučen. Više kontemplativan nego otvoren i jako dugo odnos između mene i mog oca nije bio dobar.’

Unatoč toj izjavi, u javnosti je nikada nije objašnjavao, a ne zna se ni jesu li njih dvojica popravila ono što se popraviti dalo. Očeva smrt 1995. pogoršala je i Valov odnos sa starijim bratom Markom, s kojim se posvađao oko imanja.

Val Kilmer u 'Top Gunu'

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Inače, njegov glumački put krenuo je sa 16 godina, kada je kao u tom trenutku najmlađa osoba ikada primljen u prestižnu glumačku školu Juilliard u New Yorku. No prije toga njegov se život zauvijek promijenio kada je izgubio brata Wesleyja, tek godinu dana mlađeg od njega.

On je želio postati redatelj, no zdravstveni problemi, točnije epilepsija spriječila ga je u tome. Kako ga je 2004. opisao za The Telegraph, Wesley je bio genijalac i nevjerojatan umjetnik. Prema njegovu mišljenju, on je trebao biti novi Steven Spielberg ili George Lucas. Noć prije Kilmerova odlaska na školovanje u New York, Wesley je doživio još jedan epileptički napad, tijekom kojeg je pao u bazen u dvorištu obiteljske kuće te se utopio.

‘Sebi sam došao tek dvije ili tri godine nakon što mi je umro brat’, priznao je kasnije Kilmer, a sreću nije pronašao ni u Juilliardu. Dapače, mrzio je tu školu, svoje mentore i kolege i osjećao se jadno. Smetala mu je autoritarna atmosfera slavne škole, mrzio je formalizam, pravila, vokalne vježbe… No unatoč svom tom bijesu, ondje je procvjetao. Počeo je dobivati glavne uloge u kazališnim predstavama, a čak je s kolegama iz razreda napisao dramu koju je pogledao kazališni producent Joseph Papp i oduševio se u tolikoj mjeri da se mjesec dana prikazivala u The Public Theateru u New Yorku.

Broadway je bio oduševljen njime, no zasmetalo mu je itekako kada je dobio odbijenice prvo zbog mladog Kevina Bacona, a potom i zbog Seana Penna. Sve to utjecalo je na njega, zbog čega je postao još mrzovoljniji, no isto tako bio je svjestan da je gluma jedino što želi raditi.

Te 1984. dobio je i prvu filmsku ulogu u filmu ’Top Secret, a godinu kasnije i u ‘Pravi genije’. Iako je bio tek na početku karijere, nastavio je biti poprilično izbirljiv, a zanimljivo je da kada je dobio u ruke scenarij 'Top Guna', nije bio ni najmanje impresioniran. ‘Nisam želio tu ulogu, nije me bila briga za film. Priča me jednostavno nije zanimala’, napisao je u svojim memoarima.

Na sreću, redatelj filma Tony Scott uspio ga je nagovoriti, obećavajući mu ulogu koja će biti proširena. Scottov entuzijazam slomio je tvrdoglavog Kilmera, no nije uspio u jednom - spriječiti sukob između njega i Cruisea. Svakog dana snimanja dvojica su glumaca oko sebe okupljala svoje ‘pristaše’- Kilmer ekipu za partijanje, Cruise one koji su spremni marljivo učiti i raditi na sebi kako bi bili što bolji.

Kilmera je itekako iznenadio globalni uspjeh filma, kao i slava koju je stekao preko noći: ‘Moj prioritet nije bila slava, a dobio sam je.’

Od samog početka sebe je smatrao karakternim glumcem, stoga ne čudi da ga Oliver Stone smatrao idealnim odabirom da utjelovi legendarnog Jima Morrisona 1991. Iako je briljantno glumio, nakon tog snimanja krenula su šuškanja da se na setu ponaša kao razmažena diva i ne libi se sukobiti ni sa samim redateljem.

Val Kilmer kao Jim Morrison

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nisu samo redatelji smatrali njegovo ponašanje lošim, ružne uspomene sa snimanja vuku i mnogi glumci. Tako je glumica Caitilin O’Heaney ustvrdila da ju je napao na snimanju i bacio na pod. Podnijela je policijsku prijavu protiv njega, no na kraju su se dogovorili izvan suda te je dobila 24.500 dolara odštete.

No tu nije stao. Na snimanju ‘Batmana’ Joel Schumacher ga je nazvao ‘djetinjastim i nemogućim’, imao je i nerazumne zahtjeve, bio neugodan prema kolegama, a snimajući ’Sveca’ svima je zabranio da ga gledaju u oči. O tome se oglasio u memoarima, rekavši da je njegovo ponašanje na setu zapravo bio ‘nepokolebljiv pokušaj da se osnaže redatelj, glumci i ostala ekipa, kao i da poštuju suštinu svakog projekta'.

Val Kilmer - 'Svetac'

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Bez obzira na svoje ponašanje, uspio je izvući financijsku dobit, a kupio je ranč od 6000 hektara u Novom Meksiku te ubrzo postao omražen među susjedima pa su zbog njegovih izjava zatražili i javnu ispriku.

Za njega je pak taj ranč imao posebnu važnost: ‘To je moja divljina, imam rijeku kroz nju i stotine životinja.’ Ondje je zaprosio bivšu suprugu Joanne Whalley 1988. godine, no dvadeset godina kasnije, 2008., financijski kolaps ga je slomio. Neplaćeni računi i porezi stigli su na naplatu, zbog čega je na bubanj stavio sve osim 14 hektara posjeda, i za to tražio 33 milijuna dolara. Godine 2011. prodao ga je teksaškom naftnom magnatu za oko polovicu tražene cijene.

Val Kilmer

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

A onda je stigla 2014., kada mu se život okrenuo za 180 stupnjeva. Tijekom izvedbe na pozornici počeo je teško gutati. Nakon predstave otišao je kod Cher, u čijoj je gostinjskoj kući odsjeo, kada je počeo povraćati krv. Nakon toga se ponovio još jedan incident kada mu je krv curila niz tijelo, a vid mu se zamutio. Priča se dodatno komplicira jer je zbog predanosti kršćanskoj zajednici odbacio svoju dijagnozu. Unatoč tome što su mu liječnici dijagnosticirali rak grla, njegov duhovni savjetnik rekao mu je da samo treba biti uporan u molitvi, čime će otjerati strah.

No karcinom nije shvaćao molitvu kao rješenje svih problema, zbog čega mu je zdravlje postalo sve lošije. Kilmer se tako našao u razdoru između svoje vjere u Boga, kao iscjelitelja, i očajničkih molbi sina Jacka i kćeri Mercedes da se okrene tradicionalnim lijekovima. Njihove molbe da si spasi život na kraju su urodile plodom, pa je pokleknuo pod pritiskom djece i pristao na operaciju, a potom na kemoterapiju i zračenje.

Otkrio je i da su mu liječnici razrezali cijelo grlo, zbog čega i dalje osjeća kao da je suho kao kost. Operacija mu je ostavila i posljedice - traheostomsku cjevčicu, kratak dah i preživljavanje na sondi za hranjenje. Njegova prepoznatljivog glasa sada se možemo samo sjećati s nostalgijom, no na sreću snimio je brojne filmove zahvaljujući kojima ga možemo gledati i čuti kakav je nekada bio. No ni tu mu život nije prestao zadavati udarce. U još jednom nesretnom spletu okolnosti, njegovu kćer Mercedes udario je automobil, a ona je završila u bolnici u krevetu pored njegova, nakon čega joj je, nasreću, ostao tek veliki ožiljak na nozi.

Da vodi bitku za život, javnosti je otkrio njegov holivudski kolega koji je proživljavao isto što i on - Michael Douglas, na što je Kilmer odlučio demantirati svoje zdravstvene probleme i sve kroz što prolazi.

Život ga uistinu nije mazio ni na privatnom planu, pa je tako sredinom 90-ih njegovom braku s Joanne Whalley došao kraj, a sve zbog pretrpanog poslovnog rasporeda. ‘Okrenuo sam na CNN kada sam doznao da je moja supruga podnijela papire za razvod. Uzela je djecu i preselila se u drugu državu’, priznao je za magazin Elle Kilmer, a njegova bivša supruga tvrdila je da ne plaća alimentaciju.

Tijekom godina ljubio je mnoge holivudske zvijezde, uključujući Daryl Hannah, Cindy Crawford, Angelinu Jolie, kao i Cher. No ti dani sada su daleko iza njega, a Kilmer tvrdi da od razvoda braka nije bio u ljubavnoj vezi: ‘Nisam imao djevojku 20 godina. Istina je da sam jako usamljen svakog dana.’

Osvrćući se na prošlost, Kilmer kaže da je prihvatio svoju sudbinu, ali i da žali zbog mnogih stvari: ‘Svatko mora raditi na vlastitom spasenju. Za nekoga moje vjere smrt nije smrt, ona je samo prijelaz. Koncept vremena je ljudski, stoga ako opišete božanski koncept vremena, vremena nema.’

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!