OD SRAMEŽLJIVE DJEVOJČICE DO PLAYBOYA

Kako su anksioznost i strahovi zbog kojih nije izlazila iz kuće te pretjerani estetski zahvati bacili Kim Basinger s vrha na samo dno

16.05.2022 u 06:43

Bionic
Reading

Zvali su je najljepšom Bondovom djevojkom, a scena iz filma ‘9 i pol tjedana’, koja počinje ispred hladnjaka, nakon čega se ona i Mickey Rourke prepuštaju strastima, postala je jedna od onih kultnih koje su baš svi pogledali. Nažalost, karijeru joj je uništila dugogodišnja borba s anksioznošću, zbog čega je utjehu pronašla u tabletama, ali i estetski zahvati, zbog kojih Kim Basinger više ne nalikuje na sebe

Sa samo 17 godina Kim Basinger se samouvjereno prošetala po pozornici svoje srednje škole na izboru ljepote. Malo je reći da su njezini vršnjaci ostali zatečeni jer je do tada bila povučena i sramežljiva do te mjere da su njezini roditelji tražili da stručnjaci naprave testove na autizam. A onda je to iznenađenje preraslo u tišinu koja je zavladala dvoranom kada je izvela ‘Wouldn’t It Be Loverly’ iz ‘My Fair Lady’.

‘Mogla se čuti igla kako pada jer nitko nije znao da mogu govoriti, a kamoli tako pjevati. Nije mi bilo stalo do pobjede, samo sam željela da se ne onesvijestim’, prisjetila se kasnije Kim te je usprkos sumnjama koje je imala osvojila te 1970. titulu najljepše u srednjoj školi u Georgiji. Ni godinu kasnije već je imala potpisan ugovor s modnom agencijom Ford iz New Yorka, a započela je i karijeru koja će joj obilježiti idućih 40 godina života.

  • +25
Kim Basinger Izvor: EPA / Autor: PETER FOLEY

Danas je 68-godišnjakinja i zbog brojnih estetskih zahvata više nije ni sjena onoj holivudskoj ljepotici kojoj su sve žene svijeta željele nalikovati. Upravo zbog toga što je i sama postala svjesna da je pretjerala u svemu, povukla se iz javnog života i rijetko ju se može vidjeti.

Tek ju je poziv Jade Pinkett Smith da gostuje u njezinom talk showu izvukao iz kuće. Inače, za nju dugi boravci unutar četiri zida nisu nikada bili čudni jer je vodila borbe s anksioznošću, napadajima panike, a dijagnosticirana joj je i agorafobija, strah od ljudi i prostora. U jednom razdoblju provela je čak šest mjeseci iza zatvorenih vrata svog doma, strahujući od izlaska iz njega.

Glumica je rođena kao Kimila Ann Basinger 8. prosinca 1953. u Ateni, u američkoj saveznoj državi Georgiji. Njezina majka Ann bila je model i glumica, a otac Donald glazbenik u bendu, koji se, kao vojnik američke vojske, iskrcao u Normandiji na dobro znani Dan D.

Kim je bila treće od petero braće i sestara i jedina nije imala ni najmanje samopouzdanja. Sramežljivost je išla do te mjere da nije imala prijatelja i da je sama slavila svoje rođendane. Od treće godine do tinejdžerske faze plesala je balet, a onda je postala članicom školskog tima navijačica.

Preseljenje u New York 1971. godine, kako bi se bavila manekenstvom, nije joj pomoglo da izađe iz svoje ‘ljuske’. ‘Bila je nevjerojatno nevina u svojim pogledima na svijet’, opisala ju je godinama kasnije Eillen Ford, vlasnica modne agencije, u kojoj je Kim ubrzo počela zarađivati tisuću dolara na dan. No više od mode privlačila ju je gluma, zbog čega je tri godine pohađala u slobodno vrijeme tečajeve u školi Neighbourhood Playhouse, koje su prije nje pohađale i Grace Kelly i Diane Keaton.

Pet godina kasnije imala je 23 godine i s dečkom, glumcem Daleom Robinetteom, preselila se u Los Angeles. Prije nego su napustili New York nakratko su stali sa strane kako bi Kim svoj book s fotografijama bacila u East River. U roku od dva tjedna dobila je priliku da se pojavi u seriji Starsky i Hutch, a onda je 1978. dobila ponudu da glumi u ‘Charliejevim anđelima’. Na iznenađenje, ona je tu ponudu odbila, a sve kako bi se mogla posvetiti ulozi u filmu Katie: Portrait Of A Centerfold’.

Tu je odluku smatrala ispravnom, znajući da će to biti njezina odskočna daska da dođe do filmskih platna, o čemu je oduvijek sanjala, a rizik se itekako isplatio jer je ubrzo dobila ulogu u filmu ‘Hard Country’. Bio je teški promašaj, no za nju je bio važan jer je upoznala prvog supruga, vizažista Rona Snydera.

On je bio dobro znano ime u Hollywoodu, a njegov je otac bio osobni šminker Marilyn Monroe, zbog čega je ubrzo svima postalo jasno da njihova veza nema budućnost - oboje su željeli biti zvijezde. U svojim memoarima objavljenim 1998. godine Snyder je otkrio da je dan nakon njihovog vjenčanja, 12. listopada 1980., Basinger je od njega zatražila da promijeni svoje prezime u slovo B kako bi njezini inicijali i nakon udaje ostali isti.

Kim Basinger u 'Nikad ne reci nikad' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Iako je ostao zatečen, pristao je i zbog njezine sreće postao Ron Britton. U idućim mjesecima oprostio se od karijere kako bi mogao pratiti Kim na filmskim setovima. Razloga je bilo mnogo, a osim toga da provedu što više vremena zajedno, drugi se krio u tome da je ona patila od napadaja panike, koje je počela imati s 27 godina.

Mada joj je karijera bila na uzlazu, Kim je priznala da i dalje nije imala potrebno samopouzdanje, nego ga je glumila. ‘Pomislili biste uz sve te seksi fotografije iz časopisa da mi je sve to normalno, no sve je to bilo pretvaranje.’ Tijekom 80-ih njezina je popularnost sve više rasla, a 1983. dobila je i ulogu Bondove djevojke Domino u nastavku ‘Nikad ne reci nikad’, da bi se potom pojavila i u Playboyu. Sve to katapultiralo ju je u sam vrh Hollywooda i stavilo na vrh liste najseksi glumica. Zbog svog izgleda često je primala komplimente da izgleda poput Marilyn Monroe i Brigitte Bardot.

Kim Basinger u '9 i pol tjedana' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Upravo zbog toga ne treba čuditi da je upravo ona bila želja britanskog redatelja Adriana Lynea da glumi uz Mickeyja Rourkea u njegovom novom filmu 9 i pol tjedana’, nakon čega više ništa nije bilo isto. Film o ženi u kojoj je njezin novi ljubavnik probudio dobro skrivenu seksualnu želju i ‘gurnuo je preko ruba’, od samog je početka najavljivan kao erotska drama koja će pomaknuti mnoge granice, a to se i dogodilo.

Kim se nije previše premišljala, smatrajući sve to kao još jednu stepenicu u karijeri, nakon čega će doći još nešto veće. Iako je američkim gledateljima prikazana montirana verzija, film je ipak u konačnici sa svojim eksplicitnim scenama zaradio 100 milijuna dolara na globalnoj razini.

A za nju je taj film uistinu bio prekretnica jer kada je izašao, njezinom braku s Brittonom došao je kraj. Ona mu je idućih osam godina plaćala devet tisuća dolara mjesečne alimentacije.

Čak i prije negoli je razvod bio finaliziran bila je u vezi s producentom Jonom Petersom, no i ta je veza završila kada je 1989. odglumila Vicki Vale u jednom od filmova o Batmanu. Tada je upoznala pjevača Princea, koji je snimao soundtrack za njega, a iako se mnogima njihova veza činila igrom za javnost, njih dvoje pronašli su zajednički jezik u tome što su oboje bili iznimno sramežljivi i mrzili su pojavljivanja na događanjima koja su se zahtijevala od njih. I ta je veza okončana, i to na zahtjev njezine obitelji, a smatrali su da ju je Prince počeo previše kontrolirati.

Kim Basinger u 'L.A. povjerljivo' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Audicija za romantičnu komediju ‘Muškarac za ženidbu za nju je označila početak nove ljubavi s glumcem i zvijezdom u usponu Alecom Baldwinom. Budući da se nisu poznavali, dogovorili su večeru prije početka snimanja, a Kim se kasnije prisjetila kako je ušao u restoran, poljubio je i pitao želi li djecu. Sve se brzo odvijalo, a ona je bila svjesna njegovog temperamenta, ali i velikog srca.

To se pokazalo 1993., kada je Kim prekršila usmeni dogovor da će snimiti film ‘Helenina kutija’, nakon čega je sudac presudio u korist tužitelja, zbog čega je morala platiti 8,1 milijun dolara. Tada je bila prisiljena potpisati osobni bankrot, a unatoč velikodušnoj ponudi da joj Baldwin posudi novac, ona je to odbila. Ono što nije odbila njegova je prosidba koja je rezultirala vjenčanjem šest tjedana kasnije, 19. kolovoza 1993. godine.

Jedinu zajedničku kćer Ireland dobili su 1995., a dvije godine kasnije Kim je već bila na filmskom setu, čekajući početak snimanja njezine vjerojatno najbolje uloge, one Lynn Bracken u ‘L.A. povjerljivo. Koliko se dobro uživjela u ulogu, govore i osvojeni Oscar, Zlatni globus i SAG za najbolju sporednu žensku ulogu. Iako je bila na vrhu svijeta, stres koji su uzrokovali problemi u njezinom braku uzeli su danak. Baldwinov temperament i njezina tjeskoba bili su pogubna kombinacija, zbog čega je njihov odnos postao nepodnošljiv pa su se razveli 2001. godine.

  • +4
Ireland Baldwin Izvor: Profimedia / Autor: face to face / Face to Face / Profimedia

Uslijedile su žestoka brakorazvodna parnica i još gora bitka za skrbništvo nad Ireland, zbog čega su i godinama kasnije bili u lošim odnosima. Od tada, pa idućih deset godina, jedina zapažena uloga bila joj je u ‘8 milja, filmu u kojem je glumila majku repera Eminema. Godine 2016. osigurala si je povratak jer je s Russellom Croweom glumila u Dobrim momcima, a potom je stigla i pomalo riskantna ponuda da u ’50 nijansi sive’ odglumi bivšu ljubavnicu Jamieja Dornana.

Njezino prihvaćanje tih uloga za nju je samu bilo pobjeda jer zbog tog je izazova shvatila da se mora riješiti lijekova koje je uzimala i o kojima je postala ovisna. ‘Nisam željela takav život. Željela sam da se mogu suočiti sa svime čega sam se bojala. Sada napokon uživam u životu.’

U tom periodu započela je vezu s frizerom Mitchom Stoneom, koja još uvijek traje. Zanimljivo je i to da je raskrstila sve veze s obitelji i da je zapravo ostala u kontaktu jedino s ocem i najmlađom sestrom Ashley, koje je jedine pozvala na svoje drugo vjenčanje, a njima je i zahvalila primajući Oscara 1998. godine.