LEGENDARNI KISS

Zavrtjet će vam se od svote koju će ovim potezom zaraditi slavni glazbenici

04.04.2024 u 20:49

Bionic
Reading

Kultni hard rock bend Kiss prodao je prava na svoje ime i pjesme za vrtoglavih 300 milijuna dolara, odnosno 276 milijuna eura

Kako je objavio BBC, pravo na ime i glazbu švedskom glazbenom investitoru Pophouse Entertainment Group koja stoji iza virtualnih koncerata Abbe.

Pophouse Entertainment sa sjedištem u Stockholmu također je kupio brend, izgled i intelektualno vlasništvo grupe.

Bob Dylan i Bruce Springsteen također su prodali svoje prethodne kataloge za višemilijunske svote..

Iako detalji deala s Kissom nisu otkriveni, spekulira se da je sličan onim s britanskim bendom Genesis, ali manji od prethodne kataloške prodaje djela Michaela Jacksona (600 milijuna dolara).

glazbeni spektakl

Kultni bend Kiss je održao prvi koncert u Zagrebu, pogledajte kakva je atmosfera vladala

Pogledaj galeriju

Međutim, Pophouse će posjedovati ne samo prava na glazbu nego i cijeli brend Kiss, uključujući prodaju intelektualnog vlasništva, što će omogućiti švedskoj tvrtki da generira buduće sadržaje uz pomoć umjetne inteligencije. Tvrtka, koja je prethodno surađivala s Kissom na projektu digitalnog avatara u prosincu prošle godine, producirala je i koncerte Abba Voyage na sličnom principu. Naime, publika je na pozornici gledala Abbu iz najboljih dana, ali ne kao live koncert s glazbenicima, već njihove digitalne avatare, a sad nešto slično žele napraviti i s grupom Kiss koja je 2022. održala spektakulran nastup i u zagrebačkoj Areni u sklopu turneje End Of The Road!

Kiss su inače još 1973. godine osnovali Paul Stanley i Gene Simmons. Prva postava, u kojoj su također bili Ace Frehley i Peter Criss, postali su poznati po svojim živopisnim kostimima i maskama. Na svom vrhuncu 1970-ih bend je lansirao hard rock klasike poput Rock and Roll All Nite i God of Thunder.

Godine 1983. prvi su se put pojavili bez maski i doživjeli su svojevrsni preporod. To je bilo poznato kao njihovo 'razotkrivanje'. Kasnije su se ponovno zamaskirali krajem 1990-ih. Kiss su u proteklih 50 godina prodali oko 100 milijuna albuma diljem svijeta. U razgovoru za BBC World Business Report, Gene Simmons, kojeg mnogi smatraju glavnim biznismenom u bendu, nije želio otkriti i kojem se točno iznosu radi.

U razgovoru za BBC, Per Sundin, izvršni direktor Pophousea, pohvalio je ovaj futuristički deal.

'Oni su jedinstveni sa svojim kostimima i maskama, stvaraju fantastičnu glazbu i imaju obožavatelje diljem svijeta u svim generacijama', rekao je za BBC. Ipak, Simmons (74), vokal i basist, zajedno sa suosnivačem Kissa, Paulom Stanleyjem (70) nastavit će biti i dalje uključen u razvoj brenda kao i sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom.

Okarakterizirao je taj odnos kao 'odnos majke i djeteta'.

'Majka vidi svoje dijete kako raste i vjenčava se ili slično, ali nikad se nećete riješiti mame. Ne možete to tek tako predati nekome, iako imamo zajedničku viziju', duhovito je prokomentirao.

Inače, Kiss je poznat po tome što je ima bezbroj brendiranih proizvoda. Simmons kaže kako se radi o čak 5000 proizvoda - od kave do kondoma, pa čak i lijesova!