PRVI PUT U HRVATSKOJ

O vrhunskoj glam rock predstavi u režiji legendarnog benda Kiss još će se dugo pričati

10.07.2022 u 11:05

Bionic
Reading

Od kultnog benda koji je 'diplomirao' na temu klasičnog r'n'r spektakla koji podrazumijeva scenski nastup osmišljen do posljednjeg detalja, raskošnu pirotehniku, vatromet, balone, pomične dijelove pozornice i virtuozne maskirane glazbenike, nismo ništa manje ni očekivali nego vrhunski koncert koji je svima izmamio osmijeh na lica

Iako su oduvijek zbog svojih kostima i ikonografije na meti konzervativaca, pa je uoči koncerta i kod nas Udruga 'Pravo na život', poslala svoju poruku to nije nimalo omelo brojne fanove koji su uživali u nastupu kultnog benda osnovanog davne 1973. a koji kao uzore navode mnogi slavni izvođači od Lady Gage pa do Metallice, RHCP ili Pantere.

Američki glam rockeri Kiss čija karijera traje više od 40 godina, vratili su nas u vrijeme osebujnih kostima i neobičnih maski, a njihov je koncertni nastup nešto što svaki ljubitelj r'n'r-a naprosto mora doživjeti.

Svaki detalj njihovog koncerta, prvog gostovanja u Hrvatskoj ikad, bio je pomno osmišljen od pomičnih dijelova pozornice, pa do ' letenja' Paula Stanleyja na svojevrsnoj rokerskoj varijanti zip-linea do publike - pa čak i da niste ljubitelj glam rock zvuka benda Kiss, ne možete ostati ravnodušni na njihov nastup.

  • +24
Kiss u Areni Zagreb Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ovaj bend itekako zna prirediti vrhunski show i to im se ne može osporiti, a činjenica da su i Gene Simmons i Paul Stanley već dobro zagazili u osmo desetljeće, doista fascinira.

'Sve što smo izgradili i sve što smo postigli tijekom proteklih četiri desetljeća, nikada se ne bi dogodilo bez milijuna ljudi širom svijeta koji su punili klubove, arene i stadione. Ovo će biti ultimativna proslava za one koji su nas već vidjeli i slušali te posljednja šansa za one koji to nisu. Kiss vojsko, opraštamo se na posljednjoj turneji s našom najvećom predstavom do sada - izaći ćemo istim putem kojim smo i ušli... bez ispričavanja i bez zaustavljanja', najavili su članovi Kissa povodom 'End of the Road' turneje koja je započela još 2019. - i sinoć su održali svoje obećanje.

Kiss Izvor: Licencirane fotografije

Majstori svoga zanata koji su dosad prodali više od 100 milijuna albuma diljem svijeta, 'razvalili' su sinoć zagrebačku Arenu i začepili usta i najvećim skepticima jer su live svirke njihova specijalnost, a na ovoj, posljednjoj, turneji nazvanoj 'End of the Road World Tour' priredili su fantastičan nastup koji se prati u jednom dahu.

Uigrana četvorka Starchild (Paul Stanley), Demon (Gene Simmons), Catman (Eric Singer) i Spaceman (Tommy Thayer), sinoćnji je koncert odradila energično i sa srcem, a za komunikaciju s publikom bio je zadužen dobro raspoložen Starchild odnosno Stanley koji je usprkos svojoj dobi od 70 godina u nevjerojatnoj formi.

Bubnjar Eric Singer i gitarist Tommy Thayer imali su impresivne sola nastupe, ali dakako, u središtu pozornosti je uvijek osebujni Simmons i njegov zaštitni znak - jezik.

Ubojita set lista u trajanju od gotovo dva sata zadovoljila je sve ukuse na kojoj su se nalazile dobro poznate pjesme poput 'I Was Made For Lovin' You', 'Detroit Rock City', 'Lick It Up', 'Rock And Roll All Nite', 'War Machine', 'Heaven's On Fire', 'Love Gun', 'Black Diamond'...

Raznovrsna publika u kojoj je bilo iskusnih 'pohoditelja' r'n'r koncerata s puno 'utakmica u nogama' pa do obitelji s djecom oduševljeno je pratila je nastup legendarnog benda koji je live svirke doveo na posebnu razinu. I doista teško je ne zabaviti se na koncertu Kissa jer tu su svi nužni elementi: gitare, eksplozije, teatralnost, vatromet, pirotehnički elementi….

Iako su najavili kako je ovo zadnja, oproštajna turneja, Kiss odlaze kako i dolikuje r'n'r članovima Rock & Roll Hall of Fame u velikom stilu - uz vatromet, konfete i balone s prepoznatljivim logom benda koji je vremenom postao brend za sebe.