prednost imaju muškarci

Zašto djeca preslatke princeze Charlotte nikad neće imati kraljevsku titulu

11.10.2017 u 07:00

Bionic
Reading

Drugo dijete britanskog princa Williama i vojvotkinje Kate Middleton, princeza Charlotte, miljenica je javnosti, ali i cijele obitelji. Iako se trenutno ne brine o tome, kada malo poraste shvatit će da njezin stariji brat, princ George, ima više povlastica nego ona, a evo i koje su to

Iako su oboje službeno pripadnici kraljevske obitelji te imaju titule princeza i princ, razlike između dvogodišnje Charlotte i dvije godine starijeg Georgea već su sada jasno definirane.

Dok je maleni princ treći po redu za krunu, odmah nakon svoga oca Williama, princeza je četvrta po redu.

  • +3
Princ George i princeza Charlotte Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No ni to joj ne daje pravo na neke od povlastica koje ima njezin brat.

Prema stoljetnim pravilima koja se poštuju unutar britanske monarhije, jedino muški nasljednici odnosno prinčevi prosljeđuju titulu svom potomstvu.

  • +11
Princeza Charlotte Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

To naime znači da djeca princeze Charlotte neće imati službenu titulu, dok će je imati djeca princa Georgea.

Jedini slučaj u kojem to pravilo ne vrijedi bio bi da princeza zaista jednoga dana naslijedi titulu kraljice, što je malo izgledno s obzirom na brojne u redu prije nje.

Slučaj prestanka prenošenja titule dogodio se i u slučaju princeze Anne, jedine kćeri kraljice Elizabete II, jer njezina djeca Zara Tindall i Peter Phillips nemaju nikakve kraljevske oznake ispred svog imena iako su prvi bratići princa Williama i Harryja.

Uz kćer Annu, kraljica još ima tri sina, princa Charlesa, Andrewa i Edwarda, i svi njihovi potomci ponosno nose titule prinčeva ili princeza.

Ipak, unatoč strogim pravilima, iznimke postoje, pa tako na osobni zahtjev bilo koji član kraljevske obitelji može kraljicu zamoliti za titulu, na koju ona vrlo često i pristaje.

Iako je titule ponudila i unucima svoje jedine kćerke, princeze Anne, oni su to odbili.