KĆI VLADARA DUBAIJA

Zabrinutost raste: UN će ispitati Ujedinjene Arapske Emirate o slučaju zatočene princeze Latife

17.02.2021 u 11:55

Bionic
Reading

Nakon što je BBC dobio tajno snimljene videozapise na kojima princeza Latifa optužuje oca, šeika Mohammed bin Rashida, da ju je nakon pokušaja bijega 2018. zatočio u Dubaiju te da strahuje za svoj život, Ujedinjeni narodi su priopćili da će o svemu ispitati Ujedinjenje Arapske Emirate

Velika Britanija je videozapise princeze Latife okarakterizirala kao 'duboko zabrinjavajuće', a snimka je potaknula pozive sa svih strana svijeta da UN pokrene istragu.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab izrazio je zabrinutost zbog snimke, rekavši kako prikazuje mladu ženu u velikoj nevolji te da će Velika Britanija vrlo pomno pratiti razvoj situacije u Ujedinjenim narodima.

O svemu se ogalsio i Ured Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava s priopćenjem kako će uskoro ispitati UAE o princezi Latifi.

'O tom ćemo novom razvoju događaja sigurno pokrenuti razgovor s UAE-ma. Ostali dijelovi UN-ovog sustava za ljudska prva s relevantnim mandatima također se mogu uključiti nakon što analiziraju videozapis princeze Latife', rekao je glasnogovornik Rupert Colville.

U međuvremenu je glasnogovornik izjavio i da bi nakom analize snimke istragu mogla pokrenuti UN-ova radna skupina za proizvoljno stavljanje u pritvor.

Otac priceze Latife, šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, jedan je od najbogatijih šefova država na svijetu, vladar je Dubaija i potpredsjednik UAE-a.

Šeik Mohammed sagradio je izuzetno uspješan grad i svjetski priznatu turističku destinaciju, ali aktivisti za ljudka prava spočitavaju mu nedostatak tolerancije prema neistomišljenicima i pravosudni sustav koji diskriminira žene.

Vlasnik je i velikog konjičkog poduzeća te često prisustvuje velikim događajima konjičkog porta poput Royal Ascota, na kojem je snimljen i s kraljicom Elizabetom II.

Zbog postupanja s princezom Latifom već se suočio s ozbiljnim kritikama, a 2019. ponovno je dospio pod povećalo javnosti nakon što je jedna od njegovih supruga, princeza Haya Bint Al Hussain, s njihovo dvoje djece uspjela pobjeći u London.

Videozapise koji su ponovno pažnju usmjerili prema šeiku Mohammedu snimani su tijekom nekoliko mjeseci mobitelom kojega je princeza Latifa potajno dobila od prijatelja, otprilike godinu dana nakon njenog neuspješnog bijega i zatočenja u Dubaiju. Snimala se u kupaonici, iza jedinih vrata koja je mogla zaključati.

Izvor: Društvene mreže

U porukama koje je snimila princeza Latifa navodi kako je vojnicima koji su je šutirali i tukli prilikom odvlačenja s broda, na kojem je 2108. pokušala pobjeći, uzvratila udarce te da je jednok komandosa UAE-a ugrizla toliko da je vrisnuo. Nakon što je 'smirena', izgubila je svijest na putu do privatnog aviona, a probudila se tek nakon što su sletjeli u Dubai.

Navodi i da je zatočena sama u vili sa zatvorenim prozorima i vratima, koju čuva policija i u kojoj nema pristup medicinskoj ili pravnoj pomoći.

Izvještaje princeze Latife o zarobljavanju i pritvaranju otkrila je njena bliska prijateljica Tiina Jauhiainen, Latifin rođak po majci Marcus Essabri i David Haigh koji uz prvih dvoje stoji iza kampanje 'Free Latifa'. Poruke su, kako kažu, objavili zbog zabrinutosti za sigurnost princeze Latife.