LJETO U GRADU

Vlada Janjić, jedan od stupova regionalne DJ scene prvi put u Zagrebu

01.07.2022 u 18:17

Bionic
Reading

U klubu Masters zasvirat će kao gost domaćeg veterana Felvera •Janjić je organizator Apgrade festivala na kojem ove godine nastupa i Felver

Već više od tri desetljeća slijedi intuiciju i osobne muzičke afinitete, sustavno izbjegavajući igru na prvu loptu. Vlada Janjić jedan je od stupova beogradske scene od samih početaka. Iako je uregiji prisutan već 30 godina, tek ove subote, 2. srpnja prviput nastupa u Zagrebu, u klubu Masters, kao gost domaćeg veterana Felvera.Kao muzički urednik na kultnom Radiju B92 još od 1990. Janjić je predstavljao albume bendova poput Partibrejkersa i Darkwood Duba, ali i talente klupske scene.

Danas vidi brojne promjene na sceni. „Promijenili su se ljudi, energija, način komunikacije, muzički afiniteti, opća dostupnost muzike, dominira biznis motivacija raznih uključenih subjekata, brojnija je i življa plejada talentiranih DJ-a i autora, mnogo je više događaja i nezavisnih promotora. Sve je, dakle, naraslo i dosta je kompleksnije,ali se taj posebno kreativan i uzbudljiv dio lokalne scene gdje se događaju pomaci i kreiraju promene i dalje prije nalazi na 'malim'i na sreću vitalnim mjestima”, kaže Janjić.

Scena je, kaže, ostala vitalna i nakon pandemije. “Utjecaj pandemije je u početnom periodu bio vrlo nezgodan za muzičku i širu kulturnu scenu i noćni život. Socijalna davanja su u tom segmentu bila jedva simbolična, neuporedivo niža nego u drugim sredinama, recimo od nekog prosjeka pomoći samostalnim umjetnicima i izvođačima u EU.

Ipak, nakon dvije godine svi su i dalje tu, i klubovi do kojih nam je posebno stalo su se vratili, uglavnom svi. Čini se i da je posjećenost porasla, dakle i publika je nepokolebljiva!”Vlada Janjić privatno sluša sve što ga emotivno dotakne, a na nastupima se drži deep housea uz malo kontemplativnog techna. No često zna iznenaditi i ponekim klasikom. “U nekim trenucima posebne konceptualne posvećenosti događalo se i da su dobre dvije trećine seta bile bazirane na muzici 80-ih i 90-ih, a da o tome malo tko zna ili na osnovu same muzike zaključuje. I to je,rekao bih, dio magije techno kulture kojoj je prije 30 i više godina rijetko tko prognozirao ovakvu putanju i trajanje.”

Uz nastupe po važnim regionalnim i europskim klubovima, Janjić je poznat i kao nezavisni promotor te jedan od organizatora važnog Apgrade festivala u Beogradu na kojeg je uz Solomuna i Tijanu T sljedećeg rujna pozvao i Felvera.“

Iako smo Solomuna navikli viđati na velikim festivalskim binama, ovog ljeta se ukazala rijetkaprilika da ga ugostimo u malo drukčijem scenariju. Dolazi nam u zanimljivom trenutku karijere kada se čini da je u njegovim setovima na djelu tranzicija u čvršći i tradicionalniji house zvuk.

Tijana je kao neizostavan dio Apgrade mozaika naš logičan izbor,ali i Solomunov, kao česta gošća na njegovoj večeri + 1. Felver će zaokružiti ovakav fini spektar svojom muzičkom erudicijom, iskustvom i prijateljskom energijom, ali i upotpuniti kolor shemu dizajnaplakata i geografsku konotaciju”, ističe Janjić.

Prije beogradskog partyja, dvojica iskusnih znalaca koji su obilježili cijelu epohu klabinga u regiji pružit će pravu malu muzičku svečanost ove subote u Mastersu.