INTERVJU

Vinko Ćemeraš: 'Otvorilo mi se dosta toga poslije showa i sada idem dati sve u muziku i vidjeti što ona ima za mene'

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko-Horvat

Pobjedu u trećoj sezoni hrvatske inačice showa 'The Voice Hrvatska' nakon dvije dame - Nine Kraljić i Ruže Janjiš - odnio je mladić iz Čapljine. Gledatelje je oduševio skromnošću, šarmom i emotivnim izvedbama svojim specifičnim glasom pa su ga nagradili prvim mjestom u zadnjoj sezoni. Vinko Ćemeraš nastavlja svoju glazbenu priču s vrhunskom glazbenom ekipom, a o svojim planovima, stvarima koje ga nadahnjuju i životu u karanteni govorio je za tportal

Vinku Ćemerašu u djetinjstvu je samo sport, točnije nogomet bio u glavi. Propjevao je slučajno s 14, kada ga je prijatelj pozvao u bend. Nastavio je pjevati, u međuvremenu je počeo i pisati pjesme. Od glazbe nije odustajao ni kad su ga, uz studij, sustigle brojne obveze. Naime Vinko u Mostaru studira informacijske znanosti te je radio kao konobar kako bi mogao financirati školovanje. A onda se pojavio 'Voice'. U prvoj sezoni popularnog showa zaustavljen je već na prvoj predaudiciji, a pobjeda u trećoj sezoni 26-godišnjem Čapljincu donijela je simpatije publike i ugovor s izdavačkom kućom Universal Music Hrvatska. Nakon obrade verzije emotivne balade 'Pelin i med' predstavio je prvi autorski singl. 'Samo da ti si tu' naziv je nove pjesme Vinka i njegova benda Talvi Tuuli. Za njegov glazbeni tim ovo je tek početak; u studiju i produkciji Srđana Sekulovića Skansija u nastajanju su nove pjesme.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Što vas je motiviralo za prijavu u show, koliko ste ranije pratili takve vrste emisija?

Ipak je to za mene najveći svjetski show i nije trebala neka posebna motivacija za prijavu. Dobiješ posebnu priliku pokazati što možeš. Uživao sam uvijek gledati 'The Voice', ali gledao sam i ostale pjevačke natjecateljske emisije.

Jeste li ostali u kontaktu s nekim od natjecatelja?

A da, naravno! Posebno s kandidatima iz mog tima. Još nam je ostala grupa na WhatsAppu od upoznavanja, pa se redovno čujemo. Ali i s ostalima sam u kontaktu, s kime sam bio tijekom showa, tako je i sada.

Kakve su reakcije na vaš prvi singl 'Samo da ti si tu'?

Stvarno su super, ni ja ni prijatelji iz benda nismo očekivali ovako pozitivne prve reakcije. To nam puno znači i daje vjetar u leđa da radimo još jače.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Koja je vaša najranija uspomena vezana uz glazbu koje se možete sjetiti?

Neka najranija uspomena nastala je kada sam prvi put čuo Bijelo dugme i Azru, uživao sam. (smijeh)

Kakvu glazbu jako volite i zašto?

Volim iskrenu glazbu, da se tako izrazim. Volim kada se pjeva i svira iz duše, to mi privuče pažnju. Sve to prvo sam osjetio u grungeu, a kasnije se to širilo na blues i alternativni rock.

U kojem glazbenom žanru se nikada ne biste mogli vidjeti?

U hip-hopu se nikako ne mogu vidjeti, a nije da ne volim taj žanr, nego jednostavno ne mogu u tome dati doslovno ništa. (smijeh)

Izvor: Društvene mreže

Je li teško mladom glazbeniku doći do šire publike?

Da, apsolutno. Dosta dugo sam pokušavao i bilo je jako teško, a vjerojatno bi još bilo tako da nije bilo 'The Voicea'. Ne bih odustao i da je ishod u 'Voiceu' bio drugačiji, ali bilo bi dosta teže.

Koje glazbenike trenutno pratite na domaćoj i stranoj sceni? Koja mlada imena biste istaknuli s naše scene, na koja bismo trebali skrenuti pozornost?

Gledajući nove glazbenike s domaće scene, pratim dosta Ischariotzsky i J.R. Augusta, a sa strane Dermota Kennedyja, Jacoba Banksa...

Mislite li da nedostaje negativnih recenzija na portalima i da kritičari ponekad pretjeruju s hvalospjevima?

Nisam baš to ni primijetio. Ali negativna kritika često može imati pozitivan efekt, tako da bi valjalo probati. (smijeh)

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Čije vam je mišljenje posebno važno?

Prijatelja - uz mene su od početka glazbenog puta i njihovo mišljenje dosta mi znači.

Što bi se moralo dogoditi da se prestanete baviti glazbom?

Stvarno mi ne pada na pamet ništa što bi me moglo odvojiti od glazbe.

Glazbena povijest upozorava da je put izvođača, posebno onog koji teži kvaliteti, dosta strm i često nezahvalan - što si želite na tome putu?

Želim si samo zdravlja, sve drugo će doći samo od sebe i bitno je da uz to što radim – uživam.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Nadahnjuju li vas film, video i druge umjetnosti osim glazbe?

Pored filma nadahnjuju me kazališne predstave, književnost, pa i strip, a koji mi je obilježio jednu fazu djetinjstva.

Kako ste doživjeli i proživjeli tjedne karantene?

Srećom – dobro. Bio sam kod kuće u Čapljini i uvijek sam imao nešto raditi. Slušala se svaki dan muzika, čitale knjige, gledali filmovi, svirala gitara i, najvažnije, snimao sam album od kuće. Srđan Sekulović Skansi omogućio je super tehničke uvjete, tako da smo online putem snimali neke pjesme za album.

Tko vam je najveća podrška u životu i karijeri?

Obitelj i prijatelji.

Vinko s obitelji: Marin Ćemeraš, Marko Barašin, Vinko Ćemeraš, Robert Ćemeraš, Danijela Ćemeraš, Anita Barašin

Vinko s obitelji: Marin Ćemeraš, Marko Barašin, Vinko Ćemeraš, Robert Ćemeraš, Danijela Ćemeraš, Anita Barašin

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Članovi obitelji žive vam u inozemstvu. Kako to da nikad niste razmišljali o odlasku za njima?

Pa bilo je trenutaka u kojima sam razmišljao da bih išao, ali ti su trenuci bili kratki. Otvorilo mi se dosta toga poslije showa i sada idem sve dati u muziku i vidjeti što ona ima za mene.

Čemu treba dati prioritet - live izvedbi ili kvalitetnim snimkama?

Oboje treba biti jako kvalitetno, ali više sam ljubitelj live izvedbi. Još više možeš pokazati, ono što se ne vidi i ne čuje na snimci.

Premda je trenutno nezahvalno govoriti o tome, s obzirom na epidemiološku situaciju, kakvi su vam planovi?

Razmišljam pozitivno, planovi su da se tijekom ljeta promoviramo svirajući na raznim mjestima, a onaj najvažniji plan je promocija albuma, čiji je izlazak planiran u kasno ljeto.

Izvor: Društvene mreže

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!