u 51. godini

Vijest o iznenadnoj smrti princa potresa Kneževinu Lihtenštajn: Preminuo je najmlađi sin vladajućeg kneza

06.12.2023 u 19:53

Bionic
Reading

Kraljevska kuća države Lihtenštajna priopćila je tužnu vijest o smrti princa Constantinea. Ne iznoseći više detalja, kraljevska kuća je samo naznačila da je riječ o neočekivanoj smrti

Princ Constantine od Lihtenštajna treće od četvero djece vladajućeg kneza Hansa-Adama II, preminuo je u Vaduzu u dobi od 51 godine, navodi kraljevska obitelj te srednjoeuropske zemlje u priopćenju objavljenom na službenim stranicama. Predstavnici kneževskog dvora nisu otkrili dodatne pojedinosti o okolnostima prinčeve smrti, navodeći samo da je 'neočekivano umro'.

Princ Constantine je od 1999. bio u braku s 45-godišnjom groficom Maríom Gabrielom Franciscom Kálnoky de Kőröspatak s kojom je imao troje djece: Moritza (16), Georginu (14) i Benedikta (11). Među ostalim funkcijama, obnašao je i funkciju predsjednika nadzornog odbora Liechtenstein Group AG, internacionalne grupe tvrtki i investicijskih platformi u vlasništvu Zaklade princa Lihtenštajna, koja je putem priopćenja za javnost izrazila duboko žaljenje zbog prinčevog iznenadnog odlaska.

'S velikom tugom opraštamo se od najvedrijeg heroja, princa Constantinea, koji je preminuo 5. prosinca 2023. (...) Njegova smrt je užasan šok za sve koji su ga poznavali, a Grupa Liechtenstein u velikoj je žalosti. Naše misli i molitve su s njegovom udovicom, princezom Mariom od Lihtenštajna i njegovom djecom', sa žaljenjem su poručili.

Constantine, koji je bio sedmi u redu za prijestolje, bio je zadužen za upravljanje bogatstvom obitelji , te vlasnik važne zbirke umjetnina i raznih nekretnina. Njegov otac, koji ima 78 godina te je udovac od 2021., vladar je Lihtenštajna od 1989. dok je Louis (55), pokojnikov stariji brat, nasljednik kneževskog prijestolja.

Rođen u švicarskom St. Gallenu 15. ožujka 1972., Constantine je nosio i titulu grofa od Rietberga, bio je direktor Zaklade princa od Lihtenštajna i član Austrijskog vijeća za održivi razvoj.

Dana 18. srpnja 1999. uplovio je u bračnu luku s groficom Maríom u Číčovu, u Slovačkoj, na vjerskom obredu koji se održao četiri dana nakon što su na civilnom vjenčanju izrekli sudbonosno 'da' u glavnom gradu Lihtenštajna, Vaduzu. Prvo dijete, sina Benedikta dobili su 2003. godine u New Yorku, dok će sljedeće dvoje na svijet su došli u Beču 2005. te 2008. godine.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'