NAŠE GORE LIST

Vidjeli ste ga u najpopularnijim serijama i filmovima, no koliko vas zna da se zove Željko Ivanek?

27.11.2023 u 06:08

Bionic
Reading

Tijekom godina njegovo ste lice mogli vidjeti u brojnim američkim hit serijama i filmovima - od ‘Donnieja Brasca’, preko ‘Hannibala’ i ‘Pada crnog jastreba’, pa sve do uloga u ‘Ozu’, ‘Državnoj tajnici’ ili seriji ‘The Walking Dead: Dead City’, u kojoj je glumio - Hrvata. Njegovo ime je Željko Ivanek, a iako ga Slovenci prisvajaju jer je rođen u Ljubljani, ovaj holivudski glumac ima veze i s Hrvatskom

Nakon nevjerojatnog uspjeha ‘Živih mrtvaca’, američke televizijske serije temeljene na istoimenim stripovima, ekipa iz AMC-a odlučila je napraviti spin-off. Nazvali su ga ‘The Walking Dead: Dead City’ i trenutno čekamo drugu sezonu.

A ono zbog čega je nama najzanimljivija jedan je od likova, bezimeni muškarac kojeg zovu - Hrvat.

Riječ je o Željku Ivaneku, rođenom 15. kolovoza 1957. u Ljubljani, u obitelji Vojke Šimić i Ferde Ivaneka, inženjera elektrotehnike, najpoznatijeg po svojim doprinosima mikrovalnim oscilatorima i pojačalima.

  • +15
Željko Ivanek Izvor: Profimedia / Autor: FX Networks/Courtesy:Everett Co / Everett / Profimedia

Njegov otac, punog imena Ferdinand Ivanek, rođen je u Ljubljani, no djetinjstvo je proveo u Zajezdi, mjestu u Hrvatskom zagorju, da bi srednju školu završio u Varaždinu. Tijekom Drugog svjetskog rata njegove su roditelje objesili ustaše, a ostao je i bez dvadesetak rođaka Židova s majčine strane.

Nakon što je završio Tehnički fakultet u Zagrebu, školovanje je nastavio u Beču, da bi se potom vratio na neko vrijeme u Ljubljanu. U međuvremenu je živio i radio u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani i Splitu, a onda je donio odluku i otišao preko Bare kako bi radio kao pomoćnik u istraživanjima na Stanfordu.

A upravo je na fakultetu upoznao suprugu Vojku, koja je ondje radila kao voditeljica projekta, a u braku, u kojem su ostali do njezine smrti 2010. godine, dobili su dvojicu sinova - Ivana i Željka.

Obitelj je 1962. donijela odluku da se ipak vrate u Sloveniju i živjeli su u njoj idućih pet godina, da bi potom otišli u Palo Alto, gdje je Željko i maturirao 1975. Diplomu je stekao tri godine kasnije na prestižnom Yaleu, na kojem je studirao glumu, a pohađao je i Londonsku akademiju glazbe i dramske umjetnosti.

A upravo mu je kazalište bilo prva velika ljubav te je pokazao golem talent i, zbog svojih angažmana na Broadwayu, čak tri puta bio nominiran za prestižnu nagradu Tony. Ipak, kazalište ga nije učinilo slavnim i otvorilo mu vrata Hollywooda, već brojne sporedne uloge u mnogima omiljenim televizijskim serijama.

Željko Ivanek Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Prva uloga koju je dobio bila je u sapunici ‘The Edge of Night’, a potom je glumio Emilea Danka u ‘Herojima’, Rolanda u ‘Dosjeima X’, guvernera Jamesa Devlina u ‘Ozu’, srpskog terorista Andrea Drazena u ’24’… Zanimljivo je da ta uloga uopće nije trebala trajati toliko jer je Ivanek dobio ponudu samo za dvije epizode.

‘Bilo je to pravo iznenađenje jer sam trebao glumiti u dvije epizode, a na kraju sam se pojavio u njih 15. Zanimljivo je da na početku autori nisu otkrili odakle su točno Drazeni, pa sam govorio neodređenim naglaskom, a tek kasnije sam postao Srbin’, prisjetio se svojedobno Ivanek, a za ulogu odvjetnika Raya Fiskea u ‘Opasnoj igri’ 2008. dobio je nagradu Emmy kao najbolji sporedni glumac. Nakon te uloge više nije trebao obilaziti audicije, pozive je dobivao direktno.

Punih 37 epizoda glumio je pomoćnika državnog tužitelja Eda Danversa u ‘Odjelu za umorstva’, a u posljednje vrijeme ono po čemu ga mnogi prepoznaju uloga je Russella Jacksona u ‘Državnoj tajnici’, ali i Hrvata u seriji ‘The Walking Dead: Dead City’.

Željko Ivanek u 'The Walking Dead: Dead City’ Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Upravo ta uloga mnogima je posebno draga, ali i jeziva, jer on je glavni negativac koji mrtvacima pušta ni manje ni više nego Mišu Kovača. Riječ je o sceni u kojoj se na Manhattanu pojavi kamion s kojeg trešti Mišin hit ‘Proplakat će zora’, a on privlači mrtvace.

Već u prvoj epizodi Ivanek na njenom kraju, kada ubije čovjeka, na hrvatskom nonšalantno kaže: ‘Kakva šteta’, no njegovo izgovaranje te rečenice u mnogima izaziva jezu.

A uz sve te serije, ima podulju listu uloga u holivudskim hitovima poput ‘Tri plakata izvan grada’, ’X-Men: Apokalipsa’, ‘Sedam psihopata’, ‘Argo’, ‘Bourneovo nasljeđe’…

U četiri desetljeća, koliko je sveprisutan u najgledanijim filmovima i serijama, Ivanek nikada nije poželio promijeniti svoje ime iako se, za američke pojmove, jako teško izgovara. Dapače, ponosno ga ističe, a njegov agent ima posebno zaduženje da na odjavnoj špici svakog filma ili serije u kojoj glumi mora stajati Željko, a ne Zeljko. Ako netko to ignorira, dobije tužbu.

Iako je u Ljubljani živio poprilično kratko, i dandanas je u kontaktu s prijateljima koje je stekao u djetinjstvu, a prije nekoliko godina, otkrio je, u glavni grad Slovenije doveo je engleske i američke prijatelje kako bi im pokazao svoj rodni grad.