HOLIVUDSKA MILJENICA

Zoe Saldaña: 'Sa mnom nije lako - imam svoje mušice i znam biti nepredvidljive ćudi'

06.11.2023 u 05:47

Bionic
Reading

Iz pera Taylora Sheridana, nadahnutu stvarnim programom američke vojske, SkyShowtime ima novu poslasticu. Riječ je o seriji ‘Special Ops: Lioness’, koja se počela emitirati 30. listopada, a u kojoj glavnu ulogu ima nesavršena, ali strastvena mlada marinka unovačena u ekipu specijalaca Lioness kako bi pomogla iznutra srušiti terorističku organizaciju. Ta uloga sjela je i više nego odlično Zoe Saldañi, koja ju je odigrala maestralno, rame uz rame s Nicole Kidman i Michaelom Kellyjem

Početkom 2023. godine upravo je Zoe Saldaña proglašena prvom glumicom čija su čak četiri filma zaradila više od dvije milijarde dolara i to samo od prihoda iz kinodvorana diljem svijeta. Omiljena holivudska glumica to je postigla i zahvaljujući savršenom odabiru projekata u koje vjeruje, a koji redom ostvaruju nevjerojatan uspjeh.

Radi se o nastavku filmskog hita Jamesa Camerona ‘Avatar 2’, kao i trećem nastavku ‘Čuvara galaksije,’ koji su je postavili upravo tamo gdje zaslužuje biti - na sam vrh holivudske elite.

44-godišnja Saldaña i u televizijskom svijetu niže uspjehe, pa je tako nakon Netflixove romantične drame ‘From Scratch’ od 30. listopada možemo ponovno gledati u žanru koji joj na malim ekranima vjerojatno najbolje leži.

Avatar: The Way of Water Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Riječ je o novom hitu iz pera Taylora Sheridana, ‘Special Ops: Lioness’, koji u Hrvatskoj možemo gledati putem SkyShowtimea, a u kojem Saldaña glumi s Nicole Kidman.

‘Obožavam akcijske filmove. Kao djevojčica nisam gledala filmove o princezama i romantičnim junakinjama koje čekaju svog princa na bijelom konju. Moji su idoli bili Ellen Ripley iz ‘Aliena’ i Sarah Connor iz ‘Terminatora’. One su mi na neki način pokazale put i pomagale mi kad sam se iz New Jerseryja preselila baki i djedu u Dominikansku Republiku. Tamo su me zezali samo zato što sam bila drugačija’, priznala je svojedobno Saldaña, a od samog početka pokazala je da je vrhunska profesionalka.

  • +10
Zoe Saldaña Izvor: Profimedia / Autor: NINA PROMMER

Tome u prilog govori i podatak da je za ulogu Gamore u ‘Čuvarima galaksije’ stizala među prvima na setu. U studiju za šminkanje sjedila je od 3.30 ujutro, a sve kako bi već u 9 mogla biti ispred kamera. Oduvijek je, govorila je, bila svjesna da su se njezino odricanje i trud itekako isplatili, a time je davala pozitivan primjer mladim ženama diljem svijeta, potičući ih da budu hrabre, čvrste, samostalne i svoje, baš kao što su takve žene i njoj bile uzor tijekom odrastanja.

Rođena je 19. lipnja 1978. u industrijskom gradiću Passaic u New Jerseyju, gdje je njezin otac Aridio Saldaña stigao iz Dominikanske Republike u potrazi za boljom budućnosti. Sličan put kao i njezin otac prošla je majka Asalia Nazario, Dominikanka portorikanskih korijena, koja se preselila u New York s obitelji da bi njezina majka izbjegla političko uhićenje.

Odrastala je s dvije sestre, Cisely i Mariel, paralelno učeći engleski i španjolski, kojim su se služili prvenstveno kod kuće. Većinu djetinjstva provela je u Jackson Heightsu, odnosno njujorškom Queensu, a svijet joj se naglavačke promijenio kada je imala devet godina.

Njezin otac Aridio tada je poginuo u prometnoj nesreći, nakon čega je njihova majka poslala tri kćeri u Dominikansku Republiku kako bi ih djed i baka po ocu postavili na noge.

‘Sjećam se toga kao danas. Baka nas je posjela na kauč i rekla da tate više nema, ali da mi moramo nastaviti živjeti. Rekla je da bi i on to želio, a potom nam je objasnila da je život takav - da je smrt zakucala na naša vrata i uzela jednog od nas.’

Asalia je u New Yorku ostala sama, naporno radeći da bi mogla priuštiti privatno školovanje kćerima. U međuvremenu se udala za Dagoberta Galana, kojeg su djevojčice prihvatile kao svog oca.

‘Morale smo se priviknuti na puno toga. Tamo nije bilo zime, nije bilo snijega, a umjesto jabuka i grožđa imali smo mango i guavu. Možda to nekom zvuči kao nevažna sitnica, no kada se sve zbroji i oduzme, život nam se potpuno promijenio. I u školi su nas gledali kao da smo izvanzemaljci, samo zato što smo bile drugačije od naših vršnjakinja iz Dominikane’, rekla je svojedobno.

KUĆA ZOE SALDANE

Ova efektna kupaonica rijetko će koga ostaviti ravnodušnim

Pogledaj galeriju

‘Bila sam tiha i povučena, nisam se znala izboriti za sebe, a prilagodba na novu sredinu osobito mi je teško pala jer sam odmah po dolasku postala meta zlostavljača u školi. Maltretirali su me jer sam loše govorila španjolski, a zbog vršnjačkog nasilja još sam se više izolirala od svijeta.’

Iako je danas jedna od najtraženijih holivudskih glumica, Saldaña isprva se zaljubila u ples. Zahvaljujući baki i djedu, ali i majčinoj podršci, upisala se u prestižnu plesnu akademiju te je učila sve vrste plesova, od latinoameričkih preko jazz dancea pa sve do popularnih formi. Iako je sanjala o tome da postane balerina, za to nije bila stvorena.

‘Ples mi je dobro išao, no za balet nisam bila stvorena. Kao da sam imala dvije lijeve noge, zbog čega sam brzo morala odustati. Možda bih uspjela naučiti dovoljno da postanem članica ansambla, no moje su ambicije bile usmjerene samo na glavne uloge.

U New York se sa sestrama vratila kao 15-godišnjakinja, a kasnije je priznala da se godinama nakon povratka osjećala manje vrijednom jer je bila drugačija od većine.

ZOE SALDANA

Jednostavno izdanje s wow efektom: Lijepa superjunakinja sve je uspjela zadiviti

Pogledaj galeriju

‘Maltretiranje bilo koje vrste ostavlja duboke ožiljke, to sam osjetila na vlastitoj koži. Srećom, danas sam pametnija i ne bojim se potražiti pomoć psihoterapeuta kad se nađem u problemu. Naravno, majka je uvijek tu uz mene, ali ona je pristrana, što je normalno jer me voli. Objektivni stručnjak barem neće uljepšavati stvari samo da bih se ja osjećala bolje.’

U New Yorku je Saldaña nastavila školovanje, priključila se i kazališnoj trupi Faces iz Brooklyna, a potom se pridružila New York Youth Theatreu. Upravo zbog nastupa s njima u predstavi ‘Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcot’ otvorila su joj se vrata.

Naime u toj predstavi zapazio ju je glumački agent u potrazi za novim nadama i preporučio je agenciji koja joj je ubrzo pronašla prvu ulogu. Bila je to uloga studentice baleta u filmu iz 2000. ‘Plesom do zvijezda’, a iako on nije postigao neki preveliki uspjeh, za Saldañu je bio najbolja moguća odskočna daska.

Nakon niza manjih uloga u niskobudžetnim filmovima, 2002. dobila je priliku koju nije željela propustiti. Bila je riječ o holivudskom blockbusteru ‘Pirati s Kariba: Prokletstvo crnog bisera’, koji joj je u konačnici ostavio gorak okus u ustima. Iako je postigao nevjerojatan uspjeh, ona ne samo da nije razmišljala o tome da se pojavi u idućim nastavcima, već je razmišljala i o tome da odustane od glume.

Za sve je, kako je rekla, bio kriv pritisak na setu, za nju nepodnošljiv.

‘Bio je to moj prvi susret s holivudskom mašinerijom, golemim sustavom u kojem svatko treba znati svoje mjesto i ne smije se izdvajati. Imala sam 23 godine i pitala se trebala mi takvo što u životu i želim li to raditi.’

Ipak, pritisak okoline da ne odustaje od glume prevladao je njezine strahove, a ona je odlučila poslušati taj savjet i nije pogriješila. U to vrijeme bila je u vezi s kolegom glumcem, ali i biznismenom Keithom Brittonom. Njih dvoje osnovali su online modni dućan Fashion Database i bili su poprilično uspješni. No kako im je u poslovnom smislu išlo sve bolje, tako su privatno proživljavali teške i izazovne trenutke. Veza im se u međuvremenu razvodnila, stoga su 2011. odlučili obznaniti njen kraj, iako su još neko vrijeme bili poslovni partneri.

Prava sam Latina. Želim djecu i obitelj i to što je prije moguće. Keith je smatrao da on još nije spreman za to, ja sam rekla da ćemo pričekati, a onda, kada je on bio spreman, ja sam imala obaveze i nisam se mogla odlučiti na taj korak’, otkrila je Saldaña, a dvije godine prije prekida snimila je film koji je promijenio sve.

Riječ je o Cameronovom ‘Avataru’, u kojem je glumila ratnicu Neytire i za koju je na račun dobila honorar od četiri milijuna dolara. A ona je taj iznos itekako zaradila, jer je šest mjeseci prije početka snimanja radila sve kako bi se što bolje pripremila za ulogu - naučila je jahati, roniti, ali i baratati mačem. Film je postigao svjetski uspjeh, ali i otvorio sasvim nova vrata lijepoj glumici.

Nedugo nakon prekida veze s Brittonom snimila je ‘Ukradenu priču’ i pronašla novu ljubav - Bradleyja Coopera, s kojim je glumila. Vezu su započeli u prosincu 2011. godine, često su se pojavljivali i na filmskim premijerama, a onda je umjesto zaruka i vjenčanja uslijedio šok - u siječnju 2013. odlučili su krenuti svatko svojim putem.

A onda je, samo dva mjeseca kasnije, na ranom jutarnjem letu iz Los Angelesa za New York doživjela ljubav na prvi pogled. Ispred nje je sjedio talijanski umjetnik Marco Perego, i danas njezin životni partner.

‘Poletjeli smo u 6.30 ujutro, a ispred mene u avionu sjedio je muškarac za kojeg sam odmah shvatila da je pravi za mene. Najednom su me preplavili osjećaji, a vibracije su bile tako snažne da ih je i on osjetio i okrenuo se. Bila je to ljubav na prvi pogled za oboje’, prisjetila se Saldaña toga kako je u Peregu pronašla savršenog muškarca.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

‘Ne zanimaju me samo mišići i tijelo, niti me muškarac može osvojiti samo inteligencijom i duhom. Savršeni muškarac je za mene neki spoj Spocka i Kirka, likova iz ‘Zvjezdanih staza’', rekla je.

Bivši nogometaš, koji je zbog ozljede morao prekinuti svoju perspektivnu karijeru, svoju je sreću pronašao u Americi, a radio je kao konobar, izbacivač i nogometni trener juniorima te je iz dosade počeo slikati.

Dosada se pokazala kao unosan biznis jer je Perego ubrzo počeo svoje radove izlagati u Baselu, kao i u Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Londonu te u Rimu, a radio je i na reklamnim kampanjama za Dolce & Gabbanu.

Da je u njemu uistinu pronašla sve što je cijeloga života tražila, pokazalo se samo tri mjeseca nakon fatalnog susreta. U lipnju 2013. par se vjenčao u Londonu, a zanimljivo je to da je Talijan uzeo i njezino prezime.

‘Odgovarala sam ga od toga. Što će reći tvoji prijatelji? Mislit će da si mekušac, govorila sam mu, a on mi je rekao da ga nije briga za društvene običaje i još manje što će drugi misliti o tome. I tako je i bilo. Ja sam svome prezimenu dodala njegovo, a on svome moje, pa smo sada oboje Perego Saldaña.’

Sreća supružnika Perego Saldaña bila je neopisiva kada su 2014. dobili blizance Cya i Bowieja, a dvije godine kasnije i Zena.

‘Znam da nije lako biti sa mnom. Imam svoje mušice, znam biti nepredvidljive ćudi, no njemu ništa nije teško. Samo se u jednom ne slažem s njim: on bi htio još djece jer uz tri sina želi i kćer, a ja sam mu rekla da mi je dosta rađanja. Osim toga, on mi daje samo sinove, pa je lako moguće da i naše četvrto dijete bude dječak. Četiri muškarca u kući su mi sasvim dosta.’

Uz tri dječaka, Saldaña je nastavila prihvaćati uloge u koje vjeruje i to upravo zbog supruga koji je na sebe preuzeo ‘taj dio tereta’.

Special Ops: Lioness Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Zbog njega nije dugo razmišljala treba li prihvatiti i ulogu u Sheridanovoj seriji ‘Special Ops: Lioness’. ‘Isprva sam se nećkala jer su takva snimanja duga i iscrpljujuća, no Marco me nagovorio. Rekao mi je da ne smijem to propustiti. Znao je da mi se svidio scenarij i da želim raditi s Nicole Kidman, poslušala sam ga i sada mi nije ni najmanje žao jer sam uživala na setu.’

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'